Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lukukausimaksut uhka vai mahdollisuus?

Kuva: Lukukausimaksut uhka vai mahdollisuus?

Näinä taloudellisesti vaikeina aikoina, jolloin julkiseen rahoitukseen kohdistetaan merkittäviä leikkauksia, on omallakin tontilla opetusministeriössä, välttämätöntä miettiä miten selvitään seuraavat vuodet. Opetusalan supistukset vetävät sydämen sykkyrälle, mutta säästötalkoisiin on meidänkin osallistuttava.

Suomen ja suomalaisten korkeakoulujen ei ole mahdollista kasvattaa jatkuvasti ulkomaalaisten, opiskelijalle maksuttoman koulutuksen volyymiä. Niinpä olen tehnyt esityksen EU/ETA-alueen ulkopuolelta tulevien!p korkeakouluopiskelijoiden lukukausimaksuista. Valtion varoista katetaan tällä hetkellä vuosittain noin 20 000 ulkomaalaisen opiskelijan koulutuksen kustannukset. Kaikkiaan nämä koulutuksen kustannukset ovat arviolta 95,2 miljoonaa euroa vuodessa. Siitä EU/ETA-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden koulutuksen kustannukset ovat arviolta noin 76,5 miljoonaa euroa vuodessa, eli reippaasti yli puolet. Puhumme siis suurista rahoista.

Keskustelun myötä on!p herännyt pelko siitä, että jos ulkomaalaisten lukukausimaksut otetaan käyttöön, sama koskisi tulevaisuudessa myös suomalaisia opiskelijoita. Olemme aikoinaan taistelleet oikeuden ilmaiseen koulutukseen. Tähän ei ole tulossa muutoksia. Ilmainen ja kaikille mahdollinen opiskelu on ylpeydenaiheemme, etu, joka on säilytettävä. Tuskin on sellaista eduskuntaa, joka tämän etuuden ottaisi pois. Ruotsissa ja Tanskassakaan, joissa maksut EU/ETA-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille on otettu aiemmin käyttöön, ei maksuja oman maan kansalaisille ole esitetty, saatikka otettu käyttöön.

On myös ollut pelkoja, että korkeakoulujen saamat lukukausimaksut vähentäisivät valtion budjettirahoitusta. Opetusministeriön esitys lähtee siitä, että opiskelijoilta perittävillä lukukausimaksuilla ei ole vaikutusta korkeakoulujen perusrahoitukseen. Maksuista kertyvät tuotot jäävät korkeakoulujen omaan käyttöön. Miten sitten voimme turvata myös köyhistä maista tulevien opiskelijoiden mahdollisuudet opiskeluun? Korkeakoululla tulee esityksen mukaan olla apurahaohjelma, jolla tuetaan maksulliseen tutkintokoulutukseen osallistuvien opiskelijoiden opiskelua. Huomattavaa on, että tällä hetkellä meillä ei ole juuri mitään apurahoja perustutkintoa suorittaville ulkomaalaisille opiskelijoille. Tämän vuoksi on selvää, että meille ei ole hakeutunut kehitysmaista kaikista köyhimpiä opiskelijoita, kun rekrytointia ei ole voitu tukea taloudellisin kannustimin.

On totta, että ulkomaalaiset opiskelijat hyödyttävät monin tavoin suomalaista yhteiskuntaa, kansataloutta ja korkeakoulujen kansainvälistymistä. Tuloja saadaan opiskelijoiden kulutukseen ja elämiseen käyttämistä rahoista ja työnteosta tai yritystoiminnasta saatavista verotuloista.!p Mutta on heistä valtiolle menojakin erilaisten julkisten palveluiden muodossa.

Kansainväliset koulutusmarkkinat ovat jo olemassa ja tähän olen paljolti keskittynytkin tekemällä koulutusvientimatkoja. Tosiasia on kuitenkin, että tutkintoon johtavan koulutuksen maksuttomuus muodostaa yhden merkittävän esteen korkeakoulujen koulutusviennille, sillä kansainvälinen koulutusliiketoiminta perustuu usein tutkintoon johtavan koulutuksen myyntiin opiskelijoille. Meidänkin on tartuttava tilaisuuteen ja saatava aikaan järjestelmä, jossa suomalaisesta osaamisesta voidaan rakentaa uusi, hyvinvointia lisäävä taloudellinen toimiala. Kysymys onkin, että halutammeko suomalaisten korkeakoulujen voivan hyödyntää myös taloudellisesti omaa osaamistaan, vaan jätämmekö taloudellisen hyödyn muiden maiden jaettavaksi.

Krista Kiuru 

 

 

14.11.2014 08:26

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva