Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lohtumusaa pihtipoimulle

Ihmisen aivoissa on sellainenkin osa kuin pihtipoimu. Cingulare Cyrus on pitkittäinen poimu otsalohkojen keskiosassa. Hyvin toimiessaan se auttaa siirtämään huomion ajatuksesta ja tekemisestä toiseen. Jos taas cingulaari-systeemi toimii epänormaalisti, ihminen ei pääse irti yhdestä ajatuksesta, vaan palaa siihen aina uudelleen. Jos pihtipoimu toimii liikaa, ihminen altistuu huolien kantamiselle, murehtimiselle ja rajoittuneelle kyvylle käyttää vaihtoehtoisia toimintamalleja. Näin kerrotaan gamma.nic-osoitteessa.

 

Pihtipoimun ”käskyihin” voi itse vaikuttaa, esimerkiksi ravinnolla ja musiikilla. Pihtipoimulle voi tarjota lohturuokaa ja lohtumusiikkia.

Ravintoterapiaksi käy ruoka, joka aivoissa muuttuu serotoniiniksi. Tällaisia ovat hiilihydraattipitoinen ruoka, kuten pasta ja peruna, ja ruoka jossa on paljon tryptophania, kuten broilerissa, kalkkunassa, lohessa, kananmunissa ja maidossa.

Vielä ihmeellisempää on, että musiikki pystyy aikaansaamaan aivoissa rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia.

Suomen Akatemian tutkijatohtori Teppo Särkämö on osoittanut, että musiikin kuuntelu aivoinfarktista toipumisen alkuvaiheessa voi edistää aivojen parantumista. Musiikki saa aikaan rakenteellisia muutoksia niillä aivoalueilla, jotka säätelevät kognitiivisia ja emotionaalisia toimintoja, kerrotaan Helsingin yliopistosta.

Musiikkia päivittäin kuunnelleilla potilailla, joilla oli vasemman aivopuoliskon aivoinfarkti, tapahtui harmaan aineen tilavuuden kasvua vauriolta säästyneillä alueilla. Äänikirjojen kuuntelu ei tepsinyt lainkaan.

Havaitut harmaan aineen muutokset etuotsalohkolla olivat selvästi yhteydessä parempaan kognitiiviseen kuntoutumiseen, kun taas muutokset pihtipoimussa liittyivät ”vähentyneeseen negatiiviseen mielialaan”.

Musiikin voima löytyy myös vähemmän tieteellisesti: BBC:n kyselytutkimuksessa yli 80 prosenttia tuhannesta vastaajasta kertoi olonsa kohentuvan musiikkia kuuntelemalla. Briteille lohtumusiikkia ovat  mm. Queenin Bohemian Rhapsody ja Abban Dancing Queen. Yli 65-vuotiaat kuuntelivat mieluiten klassista musiikkia ja nuoria aikuisia sykähdytti Pharrell Williamsin Happy.

Suomessa lohtumusiikin kärki lienee erilainen. Yleisradio on jo etsimässä suomalaisten alakulolle kyytiä -kappaleita, ja radiossa on pyörinyt sarja, jossa on otettu vastaan musiikkitoiveita ja kuuntelijoiden tarinoita musiikin voimasta.

Eräs vastaaja kertoi olleensa mukana laulajana projektissa, jossa kierrettiin vanhain- ja palvelukoteja ja muita laitoksia.
”Koskettavinta minulle oli, kun huomasin kuinka vanhat miehet purskahtivat itkuun jonkun laulun aikana ja seuraavan laulun aikana he jo nauroivat. Huomasin, miten laulaminen toi pintaan tunteita. Ihmeellistä oli myös kuulla hoitajilta monissa paikoissa, että pitkään puhumatta olleet lauloivat.”

Musiikki tarjoaa paitsi suoranaista terapiaa ja parannusta, myös vain silkkaa iloa. Musiikin voima voi iskeä äkkiä ja pyytämättä. Kuulin radiosta, kuinka Robbie Williams lauloi "Puttin' On the Ritz", ja vaikka muuten en välitä hepun tuotannosta, tässä kappaleessa esittäjän energisyys ja ilo tarttui niin että oli pakko nauraa ääneen.

Musiikki voi tuottaa myös tuskaa. King Crimsonin   progressiivinen rock tekee minut suorastaan pahoinvoivaksi ja kiukkuiseksi. Mitähän tästä on pääteltävissä?

Heli Kokko

7.11.2014 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva