Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Maaseudun puolue?

Kuva: Maaseudun puolue?

Politiikassa mielikuvat myyvät usein paremmin kuin tosiasiat. Kokoomus voi kutsua itseään työväenpuolueeksi ja Niinistö itseään työväen presidentiksi, minkä sille voi, vapaassa maassa.

Kokoomus menee mielellään muidenkin kuin vasemmistopuolueiden tontille hakiessaan uusia äänestäjiä – tai yrittäessään pitää kiinni entisistä. Kokoomus on myös ”suomalaisen maaseudun puolue, joka kehittää suomalaista maanviljelyä sekä maaseudun elinkeinoja”, sanotaan puolueen sivuilla.

Suomen historian kolmannen kokoomuslaisen maatalousministerin Petteri Orpon mielestä kokoomuksen ja keskustan maatalouslinjoissa ei ole olennaista eroa.

"Kokoomus korostaa enemmän yrittäjyyttä ja kuluttajan toiveita. Nyt on välttämätöntä maksaa tukiaisia, sillä tuotot eivät kata kustannuksia. Pitkällä aikavälillä maatalouden on kannatettava itse itsensä." (HS 16.8.2014.)

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok) profiloituu hänkin nykyisin uusissa piireissä. Kun hän kuntaministerinä ajoi kepun kammoamaa kuntien määrän rajua vähentämistä eli kuntauudistusta kuin käärmettä pyssyyn, nyt hänestä on löytynyt maaseudun ymmärtäjä. Hän avaa sujuvasti niin hankasalmelaisen suurnavetan kuin kirjoittaa blogin siitä, kuinka lehmiä ei voi lomauttaa.

Kovasta maaseudun puolueen profiloinnistaan huolimatta kokoomuksen kannatuksessa näyttää kuitenkin tapahtuneen käänne huonompaan suuntaan. Helsingin Sanomien gallupissa (22.10.) keskusta ajoi ohi kokoomuksen.

Politiikan tutkijoiden mukaan kokoomuksen suosion lasku ei tullut yllätyksenä, sen verran vastatuulessa puolue on kesästä lähtien ollut.

Olisiko kerrankin on niin, että mielikuvat eivät peitä tosiasioita? Politiikan tutkijoiden mukaan kokoomuksen kannatusta ovat syöneet hallituspohjan rapautuminen ja hallituspuolueiden avoin riitely, mutta myös yksittäiset ylilyönnit, kuten sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn puuhastellut. Vain vähän sen jälkeen kun hän oli päästänyt suustaan sammakon, että vain pieni osa suomalaisista vanhemmista tienaa alle 2100 euroa kuussa, tuli ilmi että hän on itse muuttanut yksityislääkärinä saamiaan tuloja verottomiksi osingoiksi.

Erilaiset irtiotot ovat kääntyneet itseään vastaan. Uuden ympäristöministerin puheet kuulostavat kaikkea muulta kuin ympäristöystävällisiltä. Sanni Grahn-Laasonen kalasteli menetettyjä ääniä pysäyttämällä vuosia valmistellun ja hallituksen jo hyväksymän soidensuojeluohjelman. Grahn-Laasonen kunnostautui myös ilmoittamalla, että jätevesiasetuksen perumista voisi harkita. Kuvaavaa on, että hän nimitti jätevesiasetusta ”maalaisjärjen” vastaiseksi” ja harmitteli, että tällainen asetus on  ”joskus menneisyydessä” päässyt läpi. Läpinäkyvää touhua, sillä vain joitakin päiviä tätä ennen keskustan eduskuntaryhmä oli vaatinut, että asetusta pitäisi lieventää.

Samassa gallupissa SDP:n kannatus nousi hieman ja perussuomalaiset putosi neljänneksi suosituimmaksi puolueeksi.
Kumman hiljaa ovat persut olleet eikä keskustankaan tarvitse tehdä oppositiopolitiikkaansa ärhäkästi. Miksi meuhkata kun voi vain seurata sivusta passiivisesti, kun ne tekevät sen itse, eli möhlivät.

Silti ei voi kuin ihmetellä, että kun yksi hypetetty ilmiö, Alexander Stubb, alkaa pudota korokkeeltaan, ollaan jo nostamassa keskustan Juha Sipilää samaan asemaan. Taas pelataan mielikuvilla, ei tosiasioilla.

Heli Kokko

31.10.2014 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva