Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kunnianosoitus tarinankertojalle

Kuva: Kunnianosoitus tarinankertojalle

Porilainen tarinankertoja Sulo "Sulkki" Pietilä oli ja on niin legendaarinen tyyppi, että moni on epäillyt onko koko miestä ollut olemassakaan. Sulo Pietilä (1911–1974) oli hyvinkin olemassa ja työteliäs ja yritteliäs mies, mutta hänellä oli tapana kertoa juttujaan ”vähän ylitte”. Vähän niin kuin paroni von Münchhausen.

Pietilän elämänvaiheista ja hänen tarinoistaan on kirjoittanut kirjan porilainen Jukka Haanpää. Aloite tuli perhetutulta, joka toivoi Sulo Pietilän saavan ansaittua huomiota.

Haanpää sai luvan kirjan tekemiseen Sulo Pietilän pojilta, Sepolta ja Sakarilta. Heiltä hän sai myös paljon tietoja ja valokuvia isästään. Lisäksi hän on haastatellut noin 50 Sulkin tarinoita kuulleita tai hänet tunteneita henkilöitä.

Haanpää ei halunnut kirjata pelkkiä uskomattomia tarinoita vaan tehdä selkoa myös itse miehestä ja hänen elämänvaiheistaan.
Kerrottujen tarinoiden kirjo on laaja ja poikkeaa aika usein mauttomuudenkin puolelle, sanoo Haanpää. Hän jätti tarkoituksella pois rivot ja loukkaavat jutut.

Kirjaan on tallentunut Sulkin yli-inhimillisiäkin tarinoita ja edesottamuksia niin ammattiin liittyvinä kuin vapaa-ajassa. Sulkki ei koskaan kertonut samaa tarinaa kahteen kertaan, vaan aina löytyi uusi versio, vaikka perustarina oli samantapainen.

Aika usein tarinoissa oli vauhdin hurmaa moottoripyörällä: Vaasan tiellä kuului moottoripyörällä kiihdyttäessä hirveä pamaus. Sulkki luuli pyörän hajonneen, kunnes oivalsi, että äänivalli se siinä vain rikkoutui. Tai kun hän ajoi uudella Helsingintiellä Forssasta Poriin puolessa tunnissa, kuului taas hirvittävä pamahdus. Reppu se siinä pamahti motoristin selkään. Tai kun hän kerran kävi Kankaanpäässä vajaassa tunnissa ja paluumatkalla yllätti totaalinen pimeys. Oli kiidetty valoakin nopeammin...

Sulo "Sulkki" Pietilä - porilainen tarinankertoja "...kertoi vähän ylitte" -kirjan ulkoasu on Tuulikki Poutasen käsialaa, ja kirjan painopaikka on AllOne Print Oy/Plusprint Ulvilasta.

Heli Kokko

31.10.2014 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva