Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ilmestyskirjan ratsastajat

Uuden Testamentin Johanneksen ilmestyksessä – varsin merkillinen hengentuote tosiaan – sen kuudennessa luvussa esiintyy kiehtova ratsastajaryhmä, neljä ratsumiestä erivärisillä hevosillaan: Kuolema harmaalla, Sota tulipunaisella, Nälkä mustalla ja Rutto valkealla ratsulla.

 

Nuo raamatulliset rakuunat ovat kautta vuosisatojen inspiroineet kuvataiteilijoita ja mystikoita, syystä kyllä. Näkyjennäkijä Johannes sanoo niiden ennakoivan maailman loppua… Tämänhetkisessä maailmassammekin nämä karmeat ratsastajat riehuvat pidäkkeettömästi. Ainuttakaan rauhanhetkeä ei ole maapallolla eletty sen jälkeenkään, kun kauhea maailmapalo saatiin sammumaan 70 vuotta sitten. Kiitos ahneitten valtiaiden, nälkä ja kuolema hallitsevat väkirikkaissa, ilmastonmuutoksen vaivaamissa etelän valtioissa, vaikka kaikille riittäisi ruokaa, jos se jaettaisiin oikeudenmukaisesti.

Ja nyt, jälleen kerran ihmiskunnan tunnetussa historiassa, hirmuinen tautiepidemia uhkaa maailmaamme, jonka joka kolkkaan on pääsymahdollisuus nykyisillä liikenneyhteyksillä – eli mikään seutu ei ole niin eristynyt, että olisi suojassa tartunnan mahdollisuudelta. Uusin ”valkealla ratsulla ryntäävä” on nimeltään ebola. Se näyttää leviävän läntisen Afrikan alueelta varotoimista piittaamatta jo myös Euroopan puolelle.

Mutta ebolalla on historiassa useita kammottavia edeltäjiä. Yksi tunnetuimmista on pitkin Eurooppaa 1300-luvulla levinnyt rutto. Taudin luonnetta kuvaa hyvin sen nimi, joka vihjaa eestin kielen sanaan ´ruttu´. Se tarkoittaa suomeksi ´nopeasti´. Rutto vei uhrinsa noin vuorokaudessa, eikä sille luonnollisesti noihin maailmanaikoihin ollut minkäänlaista parannusta löydettävissä.

Kansantarinoissa on kuvattu ruton saapumista aavemaiseksi – laivasta, jonka koko miehistö oli jo ruttoon kuollut, hyppäsi veneeseen harmaa olento… Se katosi rantaviidakkoon, ja niin oli läheisen kylän kohtalo sinetöity. - Etelä-Euroopassa syntyi ns. ruoskijakulkueita: ihmiset etenivät itseään ruoskien ja rukoillen, että vitsaus otettaisiin pois.

Viimeisin maailmanlaajuinen tautiepidemia oli v. 1918 puhjennut espanjantauti, joka lisäsi ensimmäisen maailmansodan tuottamiin kärsimyksiin oman osuutensa. Sehän oli oikeastaan tunnetuksi tulleen ”hyksinyksi” eli lintuinfluenssaviruksen aiheuttama influenssa, jolle ei vasta-aineita ollut kellään.

Tauti kaatoi kansaa perhekunnittain ja lähes tyhjensi kyliä Suomessakin, etenkin pohjoisessa. Sisällissodassa hävinneitä punaisia, valkoisten keskitysleireille joutuneita vankeja menehtyi muutama tuhat; tosin nälkiintymisellä ja muilla taudeilla oli oma osuutensa.
Edesmennyt äitini, joka oli syntynyt vuonna 1918, kertoi oman äitinsä kuvanneen pohjoispohjalaisen kylän tilannetta: taloissa koetettiin tautia torjua muun muassa polttamalla katajanhavuja takkamuurin pesässä niin että savu tulvi tupaan. Ehkäpä se desinfioikin? Joka torpasta kuitenkin saattoi kuolla useitakin lapsia, tautihan iski erityisesti nuoriin. Isoäiti poltti hänkin katajaa ja käytti muitakin kansan tuntemia parannuskonsteja, eikä kuusilapsisesta perheestä kukaan joutunut taudin uhriksi.

Tosin perheenäiti itse tunsi sitten outoja oireita istuessaan kesällä koivun alla kehräämässä - kuumeen aiheuttaman heikotuksen vallassa hän oli näkevinään koivun runkoa pitkin vilistämässä harmaita hahmoja…

Rauni Virtanen

24.10.2014 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva