Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Yhdessä elämisen taitoa

Kuva: Yhdessä elämisen taitoa

Räppäri Musta Barbaari liikuttuu kyyneliin muistellessaan kouluaikoinaan kokemaansa kiusaamista. Erityisen liikuttunut Barbaari on kertoessaan 5. luokan opettajasta, joka halusi jutella tunnin jälkeen.

”Hän näki, että minulla oli todella vaikea olo. 15 minuuttia juteltiin. Tuntui tosi hyvältä puhua”, mies kertoo.

Musta Barbaari oli yksi viime tiistaisen Ajankohtaisen kakkosen koulukiusaamisillan keskustelijoista. Iltaan osallistui räppärin lisäksi muitakin kiusattuja tai kiusaajina toimineita julkkiksia, nuoria koululaisia sekä opetus- ja kasvatusalan ammattilaisia.

On hyvä, että koulukiusaamisesta puhutaan. Kiusaamista esiintyy aivan varmasti kaikissa maamme kouluissa, mutta sitä on vain vaikea huomata. Tutkimusten mukaan Suomen peruskouluissa kiusataan toistuvasti jopa yhtä lasta kymmenestä.

Kahdenkymmenen oppilaan luokassa on arviolta yksi tai kaksi lasta, joita kiusataan. Kiusattujen lisäksi kouluissa on lukuisia oppilaita, jotka joko itse kiusaavat, seuraavat kiusaamista sivusta tai pelkäävät tulevansa kiusatuiksi. Pahimmillaan kiusaaminen johtaa masennukseen ja ahdistukseen ja jättää elämänikäiset jäljet. Monet kiusatut kertovat olevansa arkoja ja heillä on ongelmia sosiaalisessa kanssakäymisessä vielä aikuisiälläkin.

”Muutuin pysyvästi yläasteen kiusaamisen seurauksena. Kolme vuotta psykologista piinaa ja kidutusta tärkeimmässä kehitysvaiheessa. En ole kyennyt luomaan yhtäkään uutta ihmissuhdetta, ja vanhatkin kaverit ovat jo kaikonneet. Olen jo hyväksynyt faktan, että olen yksin loppuelämäni.” Näin kirjoittaa eräs kiusattu Ajankohtaisen kakkosen koulukiusaamisillan nettikeskustelussa. Kysymys on siis hyvin vakavasta asiasta, jonka ehkäisemiseksi pitäisi löytää uudenlaisia ratkaisuja.

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd) kysyy, pitäisikö uuteen opetussuunnitelmaan sisällyttää yhdessä elämisen taito? Kiurun alaisuudessa pohditaan parhaillaan uudenlaista tulevaisuuden koulua. Ministerin mielestä nykyiset opetusmenetelmät eivät vastaa tämän päivän tarpeisiin. Kiurun työryhmältä odotetaan tuloksia vielä tämän vuoden aikana. Uudet opetussuunnitelmat astuvat voimaan vuonna 2016.

Yhdessä elämisen taito näyttää tosiaan jääneen internetin, somen ja tietokonepelien jalkoihin, suvaitsevaisuudesta nyt puhumattakaan. Ehkäpä tuota taitoa pitäisi opettaa koulussa, kertoa lapsille ja nuorille, että vaikka jokin asia toisessa ärsytää, ei se silti oikeuta kiusaamiseen. Ärsyttävien piirteiden sijaan pitäisi etsiä toisesta niitä hyviä puolia ja asioita, sellaisia meistä jokaisesta löytyy varmasti. Kaikista ei tarvitse koululuokassakaan tykätä, mutta heitä pitää sietää ja heidät pitää jättää rauhaan.

Suomen ensimmäisessä akateemisessa lapsen oikeuksiin liittyvässä virassa työskentelevä lapsi- ja koulutusoikeuden apulaisprofessori Suvianna Hakalehto-Wainio Itä-Suomen yliopistosta pitää katastrofaalisena, ettei oppilailla ja vanhemmilla ole käytettävissään tehokkaita keinoja silloin, kun he ovat tyytymättömiä koulun toimintaan kiusaamistilanteissa.

Suomessa ei ole viranomaista, joka valvoisi, miten koulut puuttuvat kiusaamiseen. Hakalehto-Wainio ei usko, että kiusaamiseen suhtaudutaan kaikkialla vakavasti ennen kuin lakia muutetaan.

Niinhän se on, että kukaan ei edelleenkään tiedä mitä kouluissa tapahtuu. Meillä ei ole systemaattista tietoa siitä, miten kiusaamiseen puututaan tai puututaanko ollenkaan. Jonkinlainen lakimuutos ja valvonnan järjestäminen on siis paikallaan. Kyse on kuitenkin lasten ja nuorten ihmisoikeuksista, turvallisuudesta ja terveydestä.

Mutta, koulukiusaaminen ei ole pelkästään koulujen ja opettajien ongelma. Perusta suvaitsevaisuudelle, toisen ihmisen huomioimiselle, empatialle ja hyville käytöstavoille luodaan kotona. Miten lapsemme ja nuoremme oppisivat ymmärtämään, että nimittely, ryhmän ulkopuolelle jättäminen tai jopa fyysinen väkivalta eivät ole hyväksyttäviä asioita, jos me aikuisetkaan emme aina sitä muista?

Maarit Kautto

10.10.2014 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva