Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Panostukset väyliin budjetin valopilkkuja

Kuva: Panostukset väyliin budjetin valopilkkuja

Istuntokauden aluksi eduskunta sai jälleen käsiteltäväkseen ensi vuoden talousarvion. Tänä syksynä ilmassa on yhä epävarmuutta taloustilanteen kehittymisestä, ehkä vielä enemmän kuin aiemmin: Venäjä-pakotteiden ja vastapakotteiden seurauksia ei kukaan voi vielä tarkasti arvioida eikä toisaalta vienti muuallekaan vedä niin kuin on toivottu.

Tiukasta taloudellisesta ajasta huolimatta budjetti ei ole ainoastaan säästöbudjetti, vaan se sisältää työllisyyttä tukevia toimia ja investointeja sekä pienituloisten ja haavoittuvassa asemassa olevien elämää helpottavia esityksiä. Erityisen tärkeää sosialidemokraateille oli eläketulovähennyksen korotus, mikä parantaa edes vähän pienituloisten eläkeläisten ostovoimaa, pieni- ja keskituloisten lapsiperheiden asemaa kohentava lapsivähennys sekä sosiaalihuoltolain uudistus. Merkittäviä investointeja tulevaisuuteen ovat myös budjetin ja tämän vuoden toisen lisäbudjetin panostukset liikenne- ja väylähankkeisiin. Yhteensä 400 miljoonan euron arvoisella työllisyyspaketilla saadaan töitä alkamaan välittömästi ja parannetaan työllisyyden edellytyksiä myös tulevaisuudessa.

Eläketulovähennyksen myötä pieni- ja keskituloisille eläkeläisille jää vuodessa n. 100 euroa enemmän rahaa käyttöön kuin aiemmin. Lapsivähennys tuo puolestaan 700 000 lapselliselle veronmaksajalle 50 euron kompensaation lapsilisäleikkaukseen lasta kohden. Yksinhuoltajan osalta kyse on 100 eurosta. Nämä ovat tärkeitä arvopoliittisia korjauksia tilanteessa, jossa jakovaraa on entistä vähemmän. Silloin uudistukset on myös kohdennettava kaikkein pienituloisimmille.

Suomelle elintärkeä kilpailukykyinen vientiteollisuus tarvitsee toimivat liikenneyhteydet, kuten myös alueella asuvat ja työskentelevät ihmiset. Ensi vuoden budjetin ja tämän vuoden lisäbudjetin infrainvestoinnit ovat vahva panostus tulevaisuuteen, minkä lisäksi ne tarjoavat työpaikkoja tuhansille. Tulevien vuosien aikana työllisyyspaketin työpaikkavaikutusten on arvioitu olevan jopa 20 000 - 30 000 työvuotta, mikä sisältää niin liikennehankkeet kuin muut infrahankkeet, esimerkiksi korjausrakentamisen.

Satakunta ja Varsinais-Suomi saivat infrainvestointeihin liittyen hyviä uutisia. Valtatie 8:n perusparannus jatkuu. Hankkeen sisältöä laajennetaan niin, että nelikaistainen moottoritie rakennetaan koko Raisio-Nousiainen välillä. Porin pään rakentaminenkin pääsee vauhtiin vielä tämän vuoden aikana. Lisäksi Rauman meriväylän syventämiselle myönnetään vihdoin suunnitteluun miljoonan euron rahoitus tämän vuoden lisätalousarviossa. Kun ympäristöluvat saadaan kuntoon, voidaan hankkeen toteutus aloittaa. Suuremman aluskoon myötä erityisesti kaukovientien kuljetuskustannukset laskevat huomattavasti. Meriväylä tuleekin syventää 12 metriin, sillä tulevaisuuden kilpailukyky turvataan riittävällä väyläsyvyydellä.

Valiokunnilla on luvassa työntäynteinen syksy, kun budjetti lähtee niihin tarkempaan käsittelyyn. Rehellisesti on sanottava, että budjetti pitää sisällään myös monia kivuliaita kohtia. Valiokunnissa yritetään löytää ratkaisuja niistä pahimpiin. Budjetin lisäksi syksyn kuumimpia kysymyksiä on tietenkin ydinvoima. Satakuntalaisten puolesta olenkin vedonnut ministeri Vapaavuoreen, jotta hän harkitsisi vielä lisäajan myöntämistä TVO:n Olkiluoto 4 -projektille. Kun talousarviossa painotetaan infrahankkeiden merkitystä työpaikkojen luojina, on vaikea ymmärtää, miksi halutaan hylätä projekti, jonka rakennusaikaisten vaikutusten on arvioitu olevan jopa 30 000 henkilötyövuotta. Tämän lehden tipahtaessa postilaatikkoon lienee Satakunnassakin jo selvää, miten kävi Olkiluoto 4:n.

Kansanedustaja Kristiina Salonen

26.9.2014 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva