Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

”Sovjetskoje igristoje”

Kun koneessani ei ole kyrillisiä kirjakkeita, en voi kirjoittaa otsikossa olevaa nimeä ihan oikein. Sanapari komeilee edelleen kuohuviinipullon kyljessä alkuperäkielellä kirjoitettuna ja herättää nostalgisia tunteita.

 

Ensi kertaa olen joutunut tekemisiin ko. samppanjan kanssa kauan sitten Nevan jokilaivalla, joka kuljetti turisteja Leningradin kaupungin puolelta yli joen Pietarhovin palatseja katsomaan. Aluksen matkustamossa kauempana istui arvatenkin suomalainen mies, joka siinä kaikessa rauhassa ryyppäsi kuohuviiniä suoraan pullon suusta. Hm. Jo siitäkin tiesi, ettei ryypiskelijä ainakaan venäläinen ollut… Itse en ujona ja kokemattomana hankkiutunut silloin mihinkään tekemisiin putelin kanssa, vaikkakin itänaapurin suhde alkoholijuomiin ja niiden hankintaan tuntui vapaamieliseltä - pullon sai näet ostaa mukaan myös ravintolasta, kuten myöhemmin Neuvosto-Eestin-matkoilla opin.

Yli 20 vuotta kestäneen ystävyyssuhteen aikana olen eestiläisten tuttujeni kanssa viettänyt monet viihtyisät hetket aina tavatessamme pöydässä, jonka keskellä kaikenlaisten salaattien, makkaroiden ja marmeladien keskellä seisoo avattu pullo ”sovjetskojea”, shampusta, kuten Eestissä ainetta nimitetään.

Naapuruussuhde venäläisten kanssa on kaiketi tartuttanut eestiläisiin tuon tavan juhlistaa tapaamisia ja illatsuja kuohuviinillä. Varsinaisestihan heidän kulttuuriinsa taitaa vähän suomalaiseen tapaan kuulua enempi tuo ”Viru valge” tai peräti ”Viru kange”…

Minua on askarruttanut, miksi eestiläiset - jotka muuten suhtautuvat nihkeästi elleivät suorastaan vihamielisesti venäläisiin - edelleen käyttävät juhlajuomana ainetta , jonka nimessä komeilee tuo vieroksuttu ”nõukogude” eli neuvostoajasta muistuttava sana.

Toisaalta ei tavallinen kansalainen aina ole yhtä mieltä kuin Viron perin amerikkalainen presidentti Toomas Hendrik Ilves - kovin monella kun asuu ovinaapurina Eestissä syntynyt ja kaiken ikänsä elänyt venäjänkielinen kansalainen, eikä väleissä ole moittimista. Kaiken kaikkiaan tuntuu jossain määrin yliampuvalta ja ainakin epädiplomaattiselta monien tallinnalaisten puuskahdus, että Putin on umpihullu ja joutaa mielisairaalaan… Ihan näin omissa ajatuksissani olen vain sitä mieltä, että Venäjä potee loukattua itsetuntoa, eikä mikään ihme. Ehkä eestiläisiä hivelee heidän katsellessaan kuvissa pientä Putinia ja pitkänhuiskeaa Ilvestä rinnakkain.

Auttamattoman vieraanvaraisilta eestiläisystäviltäni olen suostunut ottamaan tuliaisiksi ja lahjoiksi vain sovjetskoje-pullon - tiedän näet myös, että sen hinta ei ole ylivoimainen. (Toinen makoisa lahja on rasia sprotteja, kilohaileja, nam!)


Ja totta puhuen arvaankin jo, miksi eestiläiset sietävät sen pullon kylkitekstin vanhanmallisena: varmaan siksi, että hyvänmakuinen shampus valmistetaankin naapurissa, Latviassa. Valmistaja on Latvijas Balzams, tehdas, joka muinoin teki kansan rakastamaa rohdosta, ”riikapalsamia” - nimessä näkyi Latvian pääkaupungin Riian nimi.

Rauni Virtanen

19.9.2014 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva