Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

"Arkipyhiin puuttumisella menetettäisiin enemmän kuin saavutettaisiin"

Kirkon ja työmarkkinakeskusjärjestöjen selvitys arkipyhistä on valmistunut. Työmarkkinakeskusjärjestöjen tavoitteena oli yhdessä kirkon kanssa selvittää mahdollisuudet järjestelyihin, joilla loppiainen ja helatorstai voitaisiin siirtää kiinteästi lauantaipäiviin.
Evankelis-luterilainen kirkko ei näe selvityksen pohjalta syytä muuttaa kirkkolain säädöksiä kirkollisten juhlapäivien sijoittelusta. Siirto olisi ongelmallinen kristillisen perinteen ja ekumeenisen yhteistyön näkökulmasta.

 

Selvityksen mukaan Suomessa arkipyhien määrä on kansainvälisessä vertailussa muiden maiden keskiarvoa alempi, joten siirtoa ei voi perustella arkipyhien määrästä johtuvalla kilpailuhaitalla.
Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan on hyvä, että selvitystyö on tehty.
- Selvitys osoittaa, miten kirkollinen traditio pyhäpäivineen tukee hyvinvointia. Se luo elämänrytmiä ja pitää yllä työn ja levon sekä arjen ja pyhän vuorottelua, Mäkinen sanoo.
- Kirkollisiin juhlapäiviin puuttumisella menetettäisiin yhteiskunnan hyvinvoinnin ja ihmisten jaksamisen näkökulmasta huomattavasti enemmän kuin saavutettaisiin. Kirkko ei näe tarpeelliseksi käynnistää lainsäädäntöhankkeita kristikunnan yhteiseen vuosituhantiseen traditioon kuuluvien arkipyhien siirtämiseksi.
Kirkkolaki ei säädä kirkollisten juhlapäivien vaikutuksesta työaikaan. Arkipyhien vaikutuksesta työaikaan määrätään mm. työaikalaissa, vuosilomalaissa sekä virka- ja työehtosopimuksissa.
Selvityksen taustalla on vuoden 2013 työllisyys- ja kasvusopimus. Selvityksen laatimiseen osallistuivat evankelis-luterilaisen kirkkohallituksen lisäksi EK, SAK, STTK, KT Kuntatyönantajat, Valtion työmarkkinalaitos, Akava sekä Kirkon työmarkkinalaitos.

19.8.2014 10:58

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva