Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Yleissivistävää

Kuva: Yleissivistävää

Nippelitiedon ja googlauksen aikakaudella tulee miettineeksi, mitä on todellinen yleissivistys, mitä siihen oikein kuuluu. Siihen tuntuu kuuluvan sitä sun tätä, yhtä sun toista, vähän määrittelijän mukaan.

Wikipedian mukaan yleissivistyksellä tarkoitetaan pohjasivistystä, joka koostuu kasvatuksen antamista ja koulussa opituista tiedoista, taidoista ja hyvistä tavoista. ”Yleissivistyksellä on tarkoitettu sitä tieto- ja taitomäärää, joka kaikkien kansalaisten olisi hallittava voidakseen toimia ja vaikuttaa yhteiskunnassa. Käytännössä tällä ei tarkoiteta mitään tiettyä oppimäärää vaan ideaalia, jota kohti olisi pyrittävä.”

Rajan vetäminen siihen, mitä kuuluu ja mitä ei kuulu yleissivistykseen, on vaikeaa. Rajan vetää yleensä ihminen itse oman napansa ympärille: mitä sinä et tiedä mutta minä tiedän, kuuluu yleissivistykseen. Sitten voi kysyä: ”Etkö sinä sitä tiedä, sehän kuuluu yleissivistykseen?”

Osoittaako heikkoa yleissivistystä, jos ei osaa luetella Suomen jokia tai Euroopan pääkaupunkeja kuin vettä vaan? Tai ei tunne Suomen vaalijärjestelmää sen vertaa, että voi kysyä, miksi ei Satakunnassa saa äänestää eduskuntavaaleissa Timo Soinia. Tai ei osaa selittää mikä on paitsio tai kvinttiympyrä.

Porilaissyntyinen jalkapalloilija Timo Furuholm sai Helsingin Sanomien 14. kesäkuuta numerossa vastata lehden sivistystestiin. Hän pärjäsikin siinä melko hyvin ja osoitti omaavansa paremman sivistystason kuin jutun kirjoittanut toimittaja.

Sivistystestissä oli 26 monivalintakysymystä, josta Furuholm sai oikein 12. Tulos sai urheilijan pohtimaan, mitä on sivistyneisyys: ”Onko se sitä, että olet lukenut monta mestariteosta ja muistat niistä nippelitietoa, vai sitä, että osaat tehdä oikein ja olet suvaitsevainen? Mieluummin olisin hyvä tyyppi kuin saisin tästä testistä 26/26.”

Furuholmin mielestä sivistys on sitä, miten ottaa huomioon muut ihmiset ja kohtelee heitä. Haastattelun lopuksi Furuholm summaa, että häntä kiinnostaa enemmän päättäjien älykkyys ja sivistyneisyys. ”He päättävät asioista, me urheilijat tarjoamme vai huvia ihmisille”.

Entä minkälaisia monivalintakysymyksiä kirjailija Minna Lindgrenin laatimassa testissä onkaan?

Tiesitkö esimerkiksi, että Sibeliuksen Finlandia kuvaa Suomen tulevaisuutta tekniikan edistysmaana –ja höyryveturin lähtöä asemalta? Tai että eduskuntatalon edessä on Svinhufvudin ja Ståhlbergin patsaat? Tai että suomenruotsalaisten ”kiva” taipuu ”kiva, kivogare, kivogast”?

Itse tein Hesarin testin ja tulos oli 14/26, eli hiukan parempi kuin Furuholmin. Kommentti kuului: ”Ihan okei. Et ole aivan tietämätön.”

Entä vaalijärjestelmä, paitsio ja kvinttiympyrä? Ei kun googlaamaan. Vaalit.fi-sivuston osiossa vaalien keskeisistä periaatteista ei kerrota, ettei eduskuntavaaleissa saa äänestää kuin oman vaalipiirin ehdokkaita, mutta muualta tieto löytyy. Äänestäjä voi äänestää ainoastaan oman vaalipiirin ehdokkaita – tosin europarlamenttivaaleissa Suomi on yhtenä vaalipiirinä ja äänestäjä voi äänestää ketä ehdokasta tahansa.

Paitsion periaate on yksinkertainen, ainakin teoriassa. Jalkapallossa pelaaja on paitsiossa, jos hän on lähempänä vastustajan kenttäpuoliskon päätyrajaa kuin sekä pallo että vastajoukkueen toiseksi alin pelaaja, joka yleensä on maalivahti.Tila loppuu tähän, kvinttiympyrän periaate jää arvoitukseksi.

Heli Kokko

15.8.2014 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva