Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Asiantuntija epäilee nikkelipäästöä kalakuolemien syyksi

Varsinais-Suomen ELY-keskus selvittää Kokemäenjoen suistoalueen kalakuolemien syitä. Asiantuntija epäilee nikkelipäästöä kalakuolemien syyksi, mutta tässä vaiheessa selvitetään myös muita mahdollisia syitä, kuten loistartuntaa ja kutemisaikaan liittyvää häiriötilaa.

 

Viime viikon lopulla ja erityisesti viikonlopun aikana on tehty runsaasti havaintoja kuolleista suutareista.  Havaintoja on tehty Porissa Luotojen alueella, ja myös merialueelta Pihlavanlahdelta Lyttylän ja Sådön alueelta.

– Vähän yli sadan kilon kuparipäästö ei selitä kalakuolemia, vaikka kupari onkin hyvin myrkyllistä eliöstölle. Sen sijaan massiivisen nikkelipäästön seurausta tämä voi olla, arvioi eläintieteen professori Mikko Nikinmaa Turun yliopistosta.

Suutari kestää normaalisti hyvinkin alhaisia happipitoisuuksia ja korkeita lämpötiloja, mutta se ei siedä juuri lainkaan muutoksia ioniaineenvaihdunnassa.

– Korkean nikkelipitoisuuden vedessä tiedetään vaurioittavan suutarin ioniaineenvaihduntaa, mikä ilmenee natrium- ja kloridipitoisuuksien alenemisena kalan elimistössä. Tällainen aineenvaihduntahäiriö ei aiheuta välitöntä kuolemaa, vaan kuolema seuraa kahden kolmen viikon viiveellä, sanoo Nikinmaa.

Porin kaupunki toimittaa elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan näytekaloja tutkittavaksi. Aineenvaihdunnan häiriintyminen ei kuitenkaan välttämättä selviä kalanäytteistä, sillä olennaista aineenvaihdunnan häiriytymiselle on veden nikkelipitoisuus eikä kalan elimistön nikkelipitoisuus.

Kokemäenjoen päästöjen vuoksi on meneillään monipuolinen seuranta. Seurannassa ovat veden laatu, sedimenttien laatu, simpukat, kalat, ravut, nahkiaiset ja vesikasveista ulpukka. Suomen ympäristökeskus on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen keskeinen asiantuntijakumppani seurannan suunnittelussa ja tietojen tulkinnassa.

12.8.2014 10:07

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva