Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuumeilua

Kuva: Kuumeilua

Vaikka heinäkuun helle meitä nyt helliikin, on vaalirintamalla vielä varsin viileää. Ainakaan ei mistään vaalikuumeesta ei ole vielä hajuakaan, vaikka moni puolue on asettanut tavoitteekseen saada ensi kevään eduskuntavaalien ehdokaslistat valimiiksi elokuun loppuun mennessä.

Tosin tilanne näyttää vaihtelevan puolueittain. Tiettävästi pisimmälle ovat ainakin Satakunnassa päässeet perussuomalaiset, joiden listan pitäisi olla jokseenkin valmis. Tosin tieto ei kerro sitä, onko se jo tarkistettu puoluetoimistossa epäkelpojen ehdokkaiden varalta. Persujen johtohan ilmoitti taannoin tyyliin ”luottotiedot tarkistetaan”, että kaikki ehdokkaat ovat hovikelpoisia. Soinin porukka haluaa estää ne ongelmat, jotka syntyivät, kun vuoden 2011 jytkyssä eduskuntaan nousi varsin sekalainen joukko.

Tulevista ehdokkaista porilainen Laura Huhtasaari on eurovaalien rohkaisemana jo aloittanut kampanjansa. Tiedä sitten, yrittääkö hän lyödä puolueen istuvista kansanedustajista joko toisen porilaisen Ari Jalosen tai Kankaanpään papin Anssi Joutsenlahden. Persut nimittäin tuskin saavat Satakunnasta kolmatta edustajaa, sillä jytkyn hohto on jo alkanut himmetä.

Samanlainen tuska on silti kaikilla puolueilla, sillä Satakunnan vaalipiirin kansanedustajien määrä putoaa ensi kevään vaaleissa nykyisestä yhdeksästä yhdellä, joten joku puolue menettää joka tapauksessa ainakin yhden paikan.

Kokoomuksella tuska taitaa olla kuitenkin suurin, sillä sen molemmat nykyiset edustajat, Ulvilan Anne Holmlund ja Porin Sampsa Kataja luopuvat leikistä.

Holmlundin ei ole sen enempää tarvinnut selitellä päätöstään, mutta Sampsa Kataja sen sijaan on perustellut luopumistaan milloin perhesyillä, milloin turhautumisella. Totuus taitaa olla kuitenkin se, että Kataja pelkää putoavansa, mikäli hän asettuisi ehdokkaaksi. Hän on ollut enemmän kielteisissä kuin myönteisissä otsikoissa, eikä hänen kykynsä oikein ole riittäneet muille johtopaikoille kuin aikanaan Kevan hallituksen puheenjohtajaksi. Eikä sekään mennyt aivan putkeen.

Toisaalta, kun pöytä on puhdas. tulee tilaa uusille kyvyille. Kataja on ilmoittanut halukkuutensa Porin johtopaikoille, Nyt hän kyörääkin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannusta (kok) eduskuntavaaliehdokkaaksi. Veikkaus on, ettei Hannus lähde muuta kuin aikanaan eläkkeelle.

Sen sijaan Tehyn entinen puheenjohtaja, nykyinen Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola saattaa asettua ehdokkaaksi, ja silloin veikkaus on, että hän menee niin sanotusti kiljuen eduskuntaan.

Mielenkiintoinen kisa käydään myös vasemmistoliitossa. Nakkilan laulava rautakoura Jari Myllykoski on ollut vassarien ay-väen suosiossa. Samoilla apajilla kalastelee kuitenkin myös Porin valtuustoryhmän puheenjohtaja Tapio Furuholm, joka sohii mielellään kaikkea, mistä voisi pöllähtää ääniä.

Muita varteenotettavia haastajia Myllykoskella tuskin on. Ja voihan käydä niinkin, että vasemmistoliitto menettää sen ainoankin paikkansa. Samoin käynee kristillisdemokraateille, joiden Sauli Ahvenjärvi pääsi viime vaaleissa eduskuntaan kristillisten ja keskustan vaaliliiton turvin.

Nyt keskusta ei lähde vaaliliittoon eikä Ahvenjärvi eduskuntaan. Sen sijaan nousukiidossa oleva keskusta saattaa saada Satakunnassa takaisin toisen paikkansa ja ikiedustaja Timo Kalli (kesk) kaverin.

Sosialidemokraatit säilyttävät varmasti kaksi paikkaansa. Mutta siitä myöhemmin.

Jukka Vilponiemi 

25.7.2014 07:30

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva