Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Siunattua laiminlyöntiä…

Tämänkin kesän kulahtaessa käsien välistä menneisyyteen,tulee mieleen tuttu latinalainen kehotus: Carpe diem - tartu päivään. Päivät ovat pitkiä, mutta lyhenevät koko ajan, ja niitä valoisia on täällä meillä lopulta niin vähän. Vai johtuuko vähäisyyden vaikutelma kammottavan, kestämättömän pimeyden lähestymisestä jälleen ja tiedosta, että se pimeys on pitkä! Jos tuleva talvi on yhtä karsea kuin viimeksi koettu, niin on hengenlähtö lähellä. Siis carpe diem, nauti valosta!

 

Vielä on kesä, armas aika ja suvi suloinen. Minkälaatuista laiminlyöntiä siis nyt siunaan? Sitä, ettei aivan kaikkien sivuteitten pientareita ja pieliä ole ajettu kuin parranajokoneella ruskeanharmaaksi sängeksi - varmaan rahan puutteessa eli samasta syystä kuin talvella ei pystytä niitä samoja raitteja auraamaan, saati sannoittamaan. Valtateiden varsilla raakkaamistyöhön yleensä ryhdytään juuri ennen juhannusta, kaikkien kynnelle kykenevien luonnonkukkien juuri pyrkiessä avaamaan nuppujaan.

 Pitkillä ajomatkoillani olen vuosien ajan seuraillut luonnon urheita yrityksiä pikiteiden pientareiden kaunistamiseksi. Yhteen aikaan arvelin jo, että tiehallinto on suorastaan kylvänyt tienvarsille suikerohanhikkia. Paikoitellen se näet  kukki kullankeltaisina pälvinä ja niin matalana, että niittovehkeen terät eivät ilmeisesti ylettyneet sen kukkia teloittamaan. Jonain seuraavana vuonna taas ilmaantui pilvittäin violetinsinistä hiirenvirnaa, joka takertui kuin turvaa hakien keltakukkaiseen niittynätkelmään ja ojanreunan puntarpäihin ja timoteihin. Mutta pian tienreunojen siistijän giljotiini katkoi sen kauneuden. Nykyään kukkakasvit koettavat edes ojasta kohotella varsiaan.

Jotenkin ironiselta tuntuu, ettei niittokoneen ajaja missään niitä pois lupiinia, jota on sen vierasperäisyyden takia kehotettu hävittämään. Sehän on kyllä kaunis juuri kukkaan puhjenneena, mutta on sitten siementen kypsyessä rähjäisen näköistä pensastoa. Tieto ei tunnu menevän perille niiton suorittajille.

Mutta täällä takkusten takana pikkuteiden pientareet enimmäkseen rehottavat tarjoten ylipursuavalla mitalla kauneutta! Apilankukkien kainoa karmosiininpunaa, putkikasvien kermavaahdonvalkoista kuohua, kissankellon, tuon karun ja kuivan kamaran kaunistajan, unelmoivaa taivaansineä! Ja sitten valkokeltaisena hehkuva, tuulessa huojahteleva päivänkakkaroiden iloinen armeija täyttää ojankin… Koivikon varjostamassa kohdassa ojanteelta kohottelee vaaleanpunervia kukkaterttujaan rohtovirmajuuri, Valeriana officinalis, jonka tuoksua kissat eivät kuulemma voi vastustaa. Taustalla sitten mesiangervon voinkellertävät kukkahuiskilot houkuttelevat taittelemaan niitä maljakkoon. Mutta eiväthän ne leikkokukkina oikein kestä.

Suomalaisen kesän hetkellinen kauneus ansaitsee kaiken huomion ja ihailun. Kummastellen vaan havaitsee tämmöinen kouluaikainen kasvienkerääjä, kuinka polkupyöräilijät pitävät kuulokkeita korvillaan, niin ettei kuulu tuulen humina eikä kai tunnu niityn heinänlemu - ei ainakaan ulotu tajunnan tasolle saakka. Mopon tai mönkijän vauhtiin ei varmasti yllä keltamataran ihana tuoksu…

Rauni Virtanen

18.7.2014 07:54

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva