Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiuru: Oppivelvollisuudesta ratakiskolla

Kuva: Kiuru: Oppivelvollisuudesta ratakiskolla

Suomessa on käynnissä hiljainen syrjäytyminen. Kyseessä on joka vuosi tapahtuva, tuhansien nuorten jääminen vaille peruskoulun jälkeistä koulutuspaikkaa. Samaan aikaan lähes yhtä moni, joinakin vuosina jopa useampi, keskeyttää aloittamansa opinnot. Tämä on erityisesti ammatillisen koulutuksen ongelma. Lopputuloksena on kerääntyviä vastentahtoisia välivuosia, ikätovereiden kyydistä putoamista sekä heikko ennuste tulevaa varten.

SDP on ollut koko vaalikauden erittäin aktiivisesti ratkaisemassa nimenomaan tätä ongelmaa. Ensin säädimme nuorisotakuusta, jonka jälkeen viime syksyn rakennepaketin osana linjattiin oppivelvollisuusiän korotuksesta siten, että se kattaa toisen asteen opintojen ensimmäisen vuoden. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokainen nuori pääsee jatkamaan opintojaan peruskoulun jälkeen ja että aikaisin tapahtuvaan keskeyttämiseen voidaan tehokkaasti puuttua.

Uudistuksen valmistelun aikana on kuitenkin julkisuudessa varsin erikoinen viivytystaistelu sovittua uudistusta vastaan. On selvää, että rakenteiden uudistaminen tuntuu joistakuista aina vaikealta ja julkista keskustelua tarvitaan, mutta erityisen erikoista on se että irtiottoja on harrastanut toinen päähallituspuolue Kokoomus. Samaan aikaan, kun heidän edellinen ja uusi puheenjohtajansa puhuvat sovituista asioista kiinnipitämisen tärkeydestä, he itse ovat valmiita repimään sopua nuorten tulevaisuuden turvaamisen osalta.
Keskustelun luonne onkin välillä juuttunut tarkoituksettomaan juupas-eipäs –väittelyyn. Siksi on syytä käydä vielä kerran läpi uudistuksen perustelut. Rautalanka ei nykyisessä keskusteluilmapiirissä tunnu riittävän, joten käytetään ns. ratakiskomallia.

Tärkein on itse nuoren tulevaisuus. Aikainen syrjäytyminen koulutuksesta tarkoittaa hyvin usein merkittävää työttömyysriskiä tulevaisuudessa. Puutteelliseksi jäävä koulutus rajaa elämänmahdollisuuksia tulevaisuudessa. Jokaisessa asuva potentiaali jää suurella todennäköisyydellä hyödyntämättä – omaksi ja yhteiseksi vahingoksi.

Toinen peruste on taloudellinen. Perusasteen varaan jäävien työllisyysaste on alle 50%. Tutkinnon suorittaminen nostaa työllisyysasteen yli 75%n. Työura pitenee keskimäärin seitsemällä vuodella. Kestävyysvajeen kourissa värjöttelevälle yhteiskunnalle tämä viesti on melko selkeä.

Kolmas peruste liittyy keinon tehokkuuteen. Monet muut eurooppalaiset maat ovat hiljattain pidentäneet oppivelvollisuusikää, koska pidetään selvänä tulevaisuuden yhteiskunnan tarvitsevan enemmän, ei vähemmän, koulutusta. Aiemmat oppivelvollisuuden pidennykset ovat aina tuottaneet lähes sataprosenttisen tuloksen – toisin sanoen kaikki uuden pidemmän velvollisuuden piiriin tulleet ovat sen myös suorittaneet. Samaa ei voi sanoa nyt käytössä olleista keinoista. Merkittävistä, ja kalliista, paikkalisäyksistä huolimatta pudokkaiden määrä on pikemminkin lisääntynyt kuin vähentynyt, eikä perusasteen varaan jäävien osuus väestöstä ole pienentynyt täsmätoimista huolimatta.

Neljäntenä on nostettava esiin materiaalikustannus, jonka kimpussa erityisesti Kuntaliitto on ollut. Tulisi muistaa, että kuntien näkökulmasta on aivan sama maksaako nuoresta aiheutuvia kuluja opetus- vai sosiaalitoimen momentilta. Ilman opiskelupaikkaa jäävä nuori kun ei tule kunnalle ilmaiseksi, toisin kuin nyt jostain syystä on kuntien taholta oletettu. On huomattavasti järkevämpää käyttää yhteisiä varoja opintojen aloittamisen varmistamiseen kuin joutilaiden nuorten keräilyyn asemilta tai peräkammareista.

Krista Kiuru, opetusministeri (sd)

 

 

19.6.2014 08:06

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva