Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiikarointia

Kuva: Kiikarointia

Maailman suurin yksittäisen lajin urheilutapahtuma alkaa ensi viikolla Brasiliassa. Ne ovat kesäolympialaisten jälkeen aivan ylivoimainen ykkönen. Jokainen valveutunut urheilun ystävä toki tietää, että kyse ei ole Stanley Cup-finaaleista eikä edes jääkiekon MM-kisoista. Tulossa ovat vain joka neljäs vuosi käytävät jalkapallon MM-kisat. Kyseessä on muuten maailman vaikein joukkuelajikin, koska sitä pelataan nimensä mukaisesti jaloin. Mitä nyt käsin saa maalivahti pelata ja rajaheitot viskaistaan käsistä.

Kun kyse on näin mittavasta tapahtumasta, niin sen ympärillä pyörii raha. Aivan selvää on, että kyseessä ovat isot summat, ja pelkästään järjestämisoikeudesta kisataan tosissaan. Nyt kisat järjestävä Brasilia oli tämän vuoden ainoa hakija, koska maanosien vuorottelussa oli Etelä-Amerikan osa järjestää kisat. Kun Brasilia lähti mukaan hakuun, niin muut maanosan maat vetäytyivät. Siksi muuten kisastadioneita viimeistellään vieläkin, koska ei ollut ihan pakko aloittaa kunnostamista ennen valintaa.
Korruptio on valinnoissa päivän sana. Se on suuremmassa mittakaavassa samanlaista toimintaa kuin Suomen hyväveli-verkosto! Vasta sitten kun päätös on tehty, herätään huomaamaan, että tulipa tehtyä virhe.

Vuoden 2022 kisat on jo myönnetty Qatarille, eikä kukaan huomannut, että maassa on keskikesällä lämpömittari päälle 40 celsiusasteen. Pelaa siinä sitten täysillä jalkapalloa, mutta eihän siitä mitään haittaa ole kun oma lompakko kunnossa. No, kuumaa on Brasiliassakin, ainakin Manauksessa, mutta tiedoksi, että molemmilla puoliajoilla on sallittua pitää juomatauko, jotta nestetasapaino pysyy kunnossa.
Kun parhaat pelaajat juoksevat puolentoista tunnin pelin aikana jopa 12 kilometriä, niin samoja lukuja ei ehkä nyt nähdä. Saattaa olla ehkä hiukan verkkaisempaa, mutta ei varmasti paljon.

Vielä Qatarin kisoista sen verran, että kun vuonna 2010 seuraavat 2018 kisat myönnettiin Venäjälle, niin mikähän kiire oli valita jo seuraavakin kisaisäntä samaan putkeen? No, nythän se tiedetään, raha liikkui ja kävi hyvin pyydykseen. Mutta nyt on niin, että Qatar ei niitä kisoja tule järjestämään. Valitaan uusi kisaisäntämaa ja saman tien lähtee palliltaan myös Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter.
Näyttää siltä, että lähes jokainen kynnelle kykenevä puulaaki järjestää myös kisaveikkauksen. Niihin kannattaa toki osallistua, koska muutamissa veikkauksissa on jopa huikeat palkinnot.
Ennen kuin pistää oman veikkauksen vetämään, niin kannattaa tutustua kisojen arvontakaavioon oikein huolella. Mikäli nimittäin kysytään finaalijoukkueitakin, niin kaaviossa saattavat joutua vastakkain suuret ennakkosuosikit Brasilia ja Argentiina jo välierissä!
Sama koskee nyt eurooppalaisista maista vaikka Saksaa ja Ranskaa, saati sitten Espanjaa ja Hollantia. Pitää myös katsoa tarkkaan maiden kokoonpanoja. Yllättävät loukkaantumiset juuri kisojen alla vaikuttavat. Nyt katsotaan vaikka mikä onkaan Hollannin Robin van Persienin tilanne?

Pitää huomioida myös monen muun maan tähtipelaajien tilanne. Esimerkiksi Kolumbialle tosi tärkeä Radamel Falcao on kisoista pois. Niinkin erikoinen juttu kuin dopingkäry on näissä kisoissa mahdollinen. Vankka tieto kertoo, että Argentiinan kärkipelaajista Ezequiel Lavezzi olisi jättänyt testit väliin. Sehän on liki sama kuin kärähtäminen! Lavezzi pelasi Paris Saint-Germainin riveissä, mutta toisaalta hänellä oli kai jonkinlainen lupa jättää testi väliin? Näitä ”omia lupia” saattaa kisojen aikana ilmaantua lisää.
Eli aika monta, pieneltäkin vaikuttavaa, seikkaa kannattaa huomioida ennen kuin sen veikkauksensa sisään laittaa.

Toki pitää myös muistaa, että eurooppalaiset eivät mestaruuksia ole tällä mantereella koskaan voittaneet. Tästä syystä siis Brasilia sekä ilman muuta Argentiina ovat suosikkeja. Tosin Lionel Messi ei ole koskaan maajoukkuepaidassa loistanut, koska häneltä puuttuu FC Barcelonan taitavat keskikenttäpelaajat oivaltavine pystysyöttöineen. Nyt Iniesta ja Xavi ruokkivat Espanjan Fernando Torresia.
Kisojen ilmapiiristä kannattaa nauttia. Suomeen lähetään kaikki ottelut suorina lähetyksinä, joten paljon riippuu siitä kuka selostaa ja miten oma suosikkimaa menestyy. Tapio Suominen on jälleen palannut eetteriin ja hän kyllä ymmärtää jalkapallosta. Ihan kaikista Ylen selostajista vastaavaa arviota ei voi antaa.
Mutta aina on se mahdollisuus, että jo lähetyksen alussa kirjaa maiden avauskokoonpanot ylös ja nautti sitten pelistä ilman joskus jopa häiritsevää kysymystä, oliko paitsio?

Toki itse pitää osallistua veikkaukseen jos toiseenkin. Nyt hankaluutta tuottaa ottelukaavio. Täytyy katsoa mitkä maat Belgia joutuu pudottamaan ennen kuin se juhlii maailmanmestaruutta!
Voi olla, että tämä mestari olisi yllätys joillekuille. Ainahan sanotaan, että junnataan ja junnataan ja lopulta Saksa voittaa. Ei muuten voita, eikä voita Espanjakaan. Nyt on sitten pää pölkyllä!

6.6.2014 16:33

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva