Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Paranoian valtakunta

Vihollisten keksiminen näyttää olevan aikamme alituinen askarrus, vainoharhaisuus, paranoia, oikein muotitauti - vaikkei nyt ulotettaisikaan aatoksia suurvaltasuhteisiin asti. Siis en ajankohtaiseen tapaan ala pohtia Nato-suhteemme ehdotonta tarpeellisuutta tässä vaarojen (lue ilmeisesti: Venäjän) uhan alla - paras tyytyä ihmisenkokoisiin vainoharhoihin.

 

Olen ollut vähällä vetäistä aamumurot henkeeni, kun aviisi on tiedottanut, että rönsyliljat, vehkat, anopinkielet ynnä muut mummojen jo muinoin tuvanikkunoilla kasvattamat yrtit ovat ihmispolojen terveydelle vaarallisia, ja ne täytyy siis kieltää ainakin kouluissa, sairaaloissa ynnä muissa yleisötiloissa. Ruukkujen mullassa näet asustaa kaiken maailman mikrobeja, jotka kasville ovat välttämättömiä, mutta ihmisille, ah niin vaarallisia ilman katesoraa.

No taitaa kyllä olla niinkin, ettei kasvien hoidon jalo taito ole periytynyt mummoilta nykysiivoojille, joten liika kastelu ynnä muu puolinainen huolto aiheuttavat ongelmia. Nyt todetuista uhista mitään tietämättä pidin aikanaan koululaitosta palvellessani, omassa hoidossani luokan ikkunalaudalla ja jopa opettajanpöydällä kukkimassa erinäisiä amarylliksiä ja joulukaktuksia. Uskon, että ne ilahduttivat oppilaitakin.

Ja kohta tulikin vastaisku: Sisäilmayhdistyksen (kaikkia yhdistyksiä sitä onkin) edustaja selvitteli lehdessä huonekasvien hyödyllisiä vaikutuksia, mm. kykyä poistaa hengitysilmasta kemikaaleja. Joten tunsin omantuntoni jokseenkin puhtaaksi…

Mutta annas olla, kohta sain uuden iskun - ja kohtalotovereita on paljon. Uusin, monesti mediassa toistettu tutkimustulos väittää, että puunpoltosta syntyvät pienhiukkaset tappavat suuren määrän kansalaisia (luvun olen onneksi unohtanut). Taivahan taatto - nyt minun on ryömittävä häpeissäni piiloluolaan, sillä syyllistyn vanhassa kotitalossa keittiön hellan ja muiden huoneiden kamiinoiden lämmittämisen kovuklapeilla joka armas kerta, kun siellä vierailen. Kauhiaa!

Terve järki ja suhteellisuudentaju nostattaa kumminkin kapinahenkeä: eihän nyt Suomen kansaa enää olisi jäljellä kuin kituvia rippeitä, jos puulämmitys olisi noin hengenvaarallista. Vielä runsaat sata vuotta sitten eräissä osissa maata asuttiin savupirteissä, ja viime sotien aikanahan puu oli lähes ainoa energianlähde jopa autoliikenteessä.

Olisi varmaan hyvä muistaa aina välillä, että elämä yleensä on hengenvaarallista. Kyllä täällä pelätä saa, jos pelkäämään rupeaa.

Rauni Virtanen

9.5.2014 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva