Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Huhtikuun kuulumisio

Kuva: Huhtikuun kuulumisio

Huhtikuu on kuukausista julmin, sanotaan. Se pitää varmasti paikkansa sään ja ilman suhteen, kun katsoo miten kirkkaasti aurinko esittelee voimiaan ja hävittää helposti värit kirkkaimmistakin kohteista. Siinä samalla se tulee esitelleeksi kotona kaikki pölyiset nurkat ja likaiset ikkunat. Niistähän selviää rätillä ja ripauksella reipasta tahtoa. Tätä reipasta tahtoa tarvitaan myös työympyröissä ja sitäkin on näkynyt huhtikuun aikana, ainakin paikoitellen. Nimitys opetus – ja viestintäministeriksi ei tullut ihan puun takaa, mutta varsin iloinen ja varteenotettava haaste se kuitenkin on. Koska ehdin toimia kaksi vuotta jo aiemmin viestintäministerinä, on viestintäministeriön tontti, henkilökunta ja asiat tuttuja. Pilvipalveluiden kehittäminen sopii hyvin myös opetusministerin tehtäviin, sillä niitä hyödynnetään paljon myös opetuksessa ja näin ollen puhun niiden puolesta päivittäin.

Rankan rakennemuutoskeskustelun ja vaikeiden päätösten jälkeen voin hetken levätä hyvien uutisten parissa, sillä me sosialidemokraatit saimme tahtomme läpi ja hallitus luopuu kuntien pakkoliitospykälästä. Mehän kannatamme vahvoja peruskuntia, jotka perustuvat työssäkäyntialueisiin ja parhaiten kuntien liitokset toteutuvat vapaaehtoisuuden pohjalta. Nyt meillä Satakunnassa jää nähtäväksi miten käy Lavian, joka keskiviikon kokouksessaan hylkäsi Porin ja olisi päätöksellään suuntautunut Kankaanpäähän, joka puolestaan hylkäsi Lavian esityksen liittymisestä. Tämä pattitilanne jää nyt, ikävä kyllä, valtioneuvoston päätettäväksi.

Ensi syksynä kokeillaan ensimmäistä kertaa ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteistä, sähköistä hakujärjestelmää. Opinahjot päättävät silti edelleen itsenäisesti, keille opinto-oikeus myönnetään. Tällä vähennetään byrokratiaa ja sen toivotaan myös laskevan hakuprosessien kustannuksia. Uusi korkeakoulujen hakujärjestelmä helpottaa hakijoitakin, sillä varmuuden vuoksi moni nuori laittaa hakupaperit sekä yliopistoon että ammattikorkeakouluun.

Hyvänä uutisena voi pitää sitäkin, että opetus – ja kulttuuriministeriö kohdistaa korkeakoulujen hakijasumaan 123 miljoonaa euroa. Järkevästi tässä on ajateltu työelämän tarpeisiin vastaavia aloja, kuten sosiaali - ja terveysala, opettajien koulutus, psykologia, oikeustieteet ja kaupallinen ala. Uusia kasvualoja, jotka pääsevät hyötymään lisärahoituksesta ovat mm. kaivannaisala, uusiutuvat energiat, meriklusteri, hyvinvointi – ja terveysteknologia, home – ja korjausrakentaminen, sekä uusiutuva ICT-ala. Tällä päätöksellä lisätään myös koulutuspaikkojen määrää 3000 opiskelijalla.

Ei muuten paljon tarvitse tehdä eduskunnassa päästäkseen iltapäivälehden lööppiin. Allekirjoittanut oli viikolla esittelemässä edustajille uusia lakiesityksiä, jotka koskivat sekä ammattikorkeakouluja että Suomen Akatemiaa. Aloitin puheeni ensin Akatemiasta, kunnes puhemies Heinäluoma ystävällisesti keskeytti minut sanoen, että kyllä me sinne Akatemiaankin vielä päästään, käsitellään ammattikorkeakoulu vain ensin. Asioiden esitysjärjestystä olikin muutettu tietämättäni. Ilta-Sanomat otsikoi, että ministeri möhli. Onneksi ei ollut suurempi möhläys, tämän kanssa saattaa sentään elää.

Krista Kiuru 

25.4.2014 07:11

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva