Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jänis vai kukko?

Kuva: Jänis vai kukko?

Pääsiäisen symbolit kuten munat ja pajunkissat tulevat kristinuskosta, onhan kyseessä ensisijaisesti Jeesuksen ylösnousemuksen juhla. Toissijaisena juhlinnan aiheena on kevät, joka sekin viittaa uuteen elämään. Mutta missä on symbolien ja koristeiden logiikka?

Munasta kuoriutuva tipu on ollut pääsiäiskoristeiden aihe jo 1800-luvulta saakka. Se merkitsee uutta elämää, ja myöhemmin tipusta tulee kanaemo tai peräti kukko, joka sekin kuuluu vanhaan kirkkotaiteeseen.
Tuntuu kuitenkin siltä, että symbolit ovat sekaisessa ristiriidassa keskenään. Miten ihmeessä esimerkiksi pupu eli jänis voi tuoda pääsiäisenä munia, kuten monissa lapsiperheissä tapahtuu? Jänis on nisäkäs ja synnyttää eläviä poikasia. Se ei suinkaan muni.

Jänis ei tiettävästi ole myöskään munavaras, eikä se myöskään muni toisten pesiin. Pitääkö lasten silti uskoa, että jänis tai pupu käy hakemassa jostakin munia ja kantaa niitä etukäpäliensä välissä lasten luo.

Pupu on nimenomaan protestanttinen ilmiö, sillä uskonpudistuksen jälkeen protestantit halusivat erottua pääsiäispupullaan katolisista, joille taas kukko toi munat.

Sangen ristiriitaista on biologisesti myös se, että kukko toisi munia. Ainakaan kukko ei voi munia niitä, vaikka oma äitini vitsikkäästi opettikin aikanaan minulle, että ne ruskeat kananmunat ovat itse asiassa kukonmunia.

Monessa perheessä vanhemmat ovat varmasti kiistelleet siitä, kumpi ne pääsiäismunat pääsiäisyönä lasten kammareihin tuo, kukko vai jänis.

Pupua ehkä puoltaa se, että jänis on hedelmällinen ja symboloi uutta elämää, siis kevättä. Tiedossahan on, että kanit ovat kovia yrittämään sikiämistä ja myös sikiävät helposti.

Joka tapauksessa pääsiäispupu on eurooppalainen ja amerikkalainen ilmiö. Amerikkalaiseen perinteeseen kuuluu, että pupu piilottaa suklaamunia pitkin pihanurmea, ja lapset hakevat niitä. Amerikassa se onnistuu ehkä hieman paremmin kuin täällä hyisessä Pohjolassa. Vaikka meillä tämä pääsiäinen on keväisen lämmin, on pääsiäisenä usein vielä myös lunta maassa. Jäiset suklaamunat eivät ole välttämättä herkullisia.

Mutta pääsiäisen suklaamunat voi pilata muukin kuin pakkanen.

Meidän perheessämme kävi ikävästi lasten ollessa pieniä.

Asuimme rivitalossa, ja päätimme vaimon kanssa huijata jälleen kerran lapsia niin, että asettelimme heidän huoneisiinsa yöllä suklaamunia vähän sinne sun tänne: vuoteeseen, pöydälle ja lattialle. Ensin toki kinastelimme siitä, kumpi suklaamunat kotiimme tuo, pupu vai kukko.

Joka tapauksessa olimme muuttaneet kyseiseen asuntoon talvella, emmekä oikein tunteneet rakennuksen keväistä käyttäytymistä.
Kun lapset aamulla heräilivät, he jo aiemmista pääsiäisistä tutuksi tulleen perinteen mukaan ryhtyivät etsimään, olisiko pupu tai kukko käynyt yöllä. Huoneista alkoi kuulua kuitenkin kauhistunutta kirkumista, sillä lattialla olleet suklaamunat ja -rakeet olivat mustanaan muurahaisista, jotka olivat kerääntyneet herkuttelemaan.

Vasta silloin meille selvisi myöhemmiltä keväiltä tutuksi tullut ilmiö, että talon alla asusti suuri muurahaisyhdyskunta, joka säiden lämmetessä tunki sisälle.

Sinä pääsiäisenä ei ollut lopulta merkitystä, toiko munat jänis vai kukko. Joka tapauksessa munat jäivät syömättä.

Jukka Vilponiemi

17.4.2014 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva