Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mies, nainen vai X

Kuva: Mies, nainen vai X

Sukupuolella on väliä vielä Suomessakin enemmän kuin biologisten erojen mukaan pitäisi. Äkkiväärä pohojalaanen Jorma Panula perusteli naisten sopimattomuutta kapellimestareiksi hänkin biologialla. Naisilla ei ole hänen mielestään tarvittavia synnynnäisiä ominaisuuksia, kuten voimaa, kapellimestarin työhön.

Tiedä häntä, jos aina olisi voimasta kyse, esimerkiksi hoito- ja siivousala olisivat miesvaltaisia.

Suomessa sukupuolet ovat melko tasa-arvoisia, ja asiat ovat melko hyvin, paino sanalla melko. Tallink Siljan henkilöstöpomolla lienee ajatuksilleen kannattajia myös Suomessa. Hän sanoi naisten ottavan alkoholin käytöllään tietoisen riskin tulla raiskatuiksi.

Maailmassa on järkyttävän paljon maita, joissa joukkoraiskaus, hapon heittäminen naisen kasvoille tai sukupuolielinten silpominen ympärileikkauksen nimellä ovat sallittuja ja/tai hyväksyttyjä tekoja.

Sukupuolella ei pitäisi olla väliä, minun mielestäni. Ihmisiä tässä ollaan kaikki tyynni. On naisia, on miehiä – ja sitten on transsukupuolisia ihmisiä.

Lehdissä kerrottiin huhtikuun alussa australialaisesta naisesta, jonka neutraali sukupuolisuus sai lainvoiman omassa kotimaassaan. Australian korkein oikeus hyväksyi, että on olemassa määrittelemätön sukupuoli, joka ei ole mies eikä nainen. Australian lisäksi esimerkiksi Saksa ja Nepal hyväksyvät passeihinsa sukupuolimerkinnäksi X.n miehen tai naisen sijaan.

Vaikka ns. tavallisesta ihmisestä saattaa tuntua, että kyse on vähäpätöisestä asiasta, näin ei ole. Kun katsoo transsukupuolisuutta laillisesta tai filosofisesta näkökulmasta, se koskee meitä kaikkia.

Ihmisoikeusjärjestö Trasekin mukaan transsukupuolinen ihminen on henkilö, joka kokee fyysisen syntymäsukupuolensa oman sukupuolensa vastaiseksi.

Luoja ei olekaan kaikkivaltiudessaan luonut vain kahta sukupuolta, vaan maailmassa on paljon ihmisiä jotka kokevat oman sukupuolensa olevan vankina väärässä kehossa. Ja maailmaan syntyy paljon lapsia, joista ei pystytä kertomaan syntyikö tyttö vai poika. Tehy-lehden mukaan intersukupuolisia lapsia syntyy Suomessa kolmesta kahdeksaan vuodessa. Intersukupuolinen on lapsi,”jossa on sekä tytön että pojan anatomisia piirteitä ja rakenteita sukupuolielimissä”.

Nykyisen hoitokäytännön mukaan vauvan sukupuoli pitää päättää mahdollisimman pian, ja sukupuolielinten leikkaus tehdään usein imeväisiässä. Intersukupuolisuutta tutkineen lastenkirurgi Mika Venholan mukaan vallitseva käytäntö loukkaa vastasyntyneen ihmisoikeuksia: ”Leikkaus on peruuttamaton. Entä jos leikataan väärin? Leikataan vauvasta tyttö, vaikka hänestä kasvaa lapsi, joka kokee joka solullaan olevansa poika?”

Sosiaali- ja terveysministeriössä toimiva translain uudistusta valmisteleva työryhmä on keskeyttänyt työnsä kevään ajaksi, mistä Trasek ja Seta ovat esittäneet huolensa. Lakia on uudistettava ja ihmisoikeusloukkaukset lopetettava mahdollisimman pian. Järjestöjen mielestä ihmisillä on oltava oikeus määritellä oma sukupuolensa.

Vanhenemisessa on se hauska puoli, että sukupuolten väliset erot tasoittuvat. Tämä tuli hyvin esille näyttelijä Heikki Kinnusen haastattelusta, jossa hän kertoi valmistautuneensa esittämään myöhäiskeski-ikäistä portsari Marja-Terttu Zeppeliniä tarkkailemalla oman ikäisiään naisia Tampereen kauppahallissa. Eivätkä ne erot niin suuria olleet.

 Heli Kokko 

11.4.2014 07:42

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva