Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Huumori haussa

Kuva: Huumori haussa

Huumori on olennainen osa nykyisiä lastenkirjoja. Puhutaan huumoribuumista. On sitä ennenkin ollut, kuten muumikirjoissa. Parasta on huumori, joka yhdistää lapset ja aikuiset nauttimaan samoista teoksista.

Kuten Kari Hotakaisen lasten- ja nuortenkirjoista. Löysin Lastenkirjan, Ritvan ja Satukirjan vasta tamperelaisen Maria Laakson väitöskirjan ansiosta. Laakso on tutkinut näiden kirjojen monitasoista huumoria ja sekä lapsia että aikuisia puhuttelevaa sisältöä. Nyt tiedän, keitä ovat Juntti-Mutteri, Humppa-Veikko ja Viluttitanssija.

Kirjoissa on Priit Pärnin kuvitus, joka tuottaa teksteihin oman, joskus sanoihin nähden ristiriitaisen merkityksensä.

Laakso lähestyy huumoria kaksoisyleisön puhuttelu -termin avulla: teksti puhuttelee ja huvittaa samanaikaisesti – välillä yhdessä, välillä erikseen – sekä lapsia että aikuisia, joiden kirjallinen ja tiedollinen osaaminen on varsin erilaista. Laakso mainitsee myös aikuisille suunnatut ”silmäniskut”, jotka vain aikuinen tajuaa. Kyse on usein yksittäisistä sanoista tai lauseista, joita ei tarvitse ymmärtää kyetäkseen seuraamaan tarinaa.

Kaksoispuhuttelu ja silmäniskut ovat tuttuja muualtakin, esimerkiksi Chaplinin elokuvista.

Huumori on Maria Laakson mukaan kaksoispuhuttelun synnyttäjänä varsin keskeinen tekijä. Huumoriin liittyy inkongruenssiteoria, jonka mukaan huumori syntyy yhteen sopimattomien mielikuvien, ideoiden tai ajatusten yhteentörmäyksestä.

”Nonsensesta parodiaan, ironiasta kielipeleihin” on väitöskirjan yläotsikko. Näitä kaikkia löytyy Hotakaisen kirjoista. Hänelle ovat ominaisia railakas huumori ja kielipeli mutta myös vaikeat ja joskus surullisetkin aiheet. Maria Laakson mukaan Hotakaiselle on tyypillistä vakavan ja traagisen alinomainen kietoutuminen koomiseen ja kepeään.

Hotakaisen tekstit sisältävät myös väkivaltaa, mutta kun se esitetään koomisessa valossa, sävy muuttuu slapstickiksi. Lukija tietää, että tekstiä ei kannata ottaa kirjaimellisesti. Jos isän nahkaa hiotaan santapaperilla, paksu nahka ohenee, mutta toimitus ei satu.

Hotakainen on itse sanonut, että hän ei halua tulla luokitelluksi humoristiksi. Lastenkirjoja kirjoittaessaan hän on kertonut unohtaneensa niin lajityypit kuin kohderyhmät. Buster Keaton elämä ja teot -kirjassa hän protestoi: ”Jotkut sanovat minua koomikoksi, sana kuulostaa lopulliselta: haistan siinä leimavärin.”

Laakson kirjan alkaa Keaton-sitaatilla: ”Itku on jokaisen oma asia, nauru yhdistää...Nauru leventää yhden koon sukkahousut, tekee tilaa ahtaalla sohvalla. Nauru on siima, joka vetää sinut pohjasta ihmisen ilmoille ja kimmeltää.”

Nauru ja huumori tuntuvat koko kropassa, nauraessa keho erittää endorfiineja, joita kutsutaan myös ”hyvän olon hormoneiksi”.
Nauru lämmittää. Suomalaiset tutkijat ovat osoittaneet, että kuusi perustunnetta näkyvät kehossa väreinä. Iloisuus vaikuttaa eniten, se tuntuu kaikkialla kehossa, värjää koko kehon keltaiseksi.

Nauru pidentää ikää, tosin toisaalta naurun sanotaan pidentävän tuomiota. Näinä epävarmoina aikoina tarvitaan entistä enemmän huumoria – ja anarkiaa. Ihminen sopeutuu tukaliin asioihin lyömällä ne huumorilla läskiksi.

P.S. Nyt tarvittaisiin uusi Chaplin tekemään päivitetty versio Diktaattorista. Adenoid ”Kitarisa” Hynkelin tilalla nähtäisiin uusi pilkattava diktaattori. Onko nimiehdotuksia? Alkukirjaimet ovat V. P.

Heli Kokko

28.3.2014 10:04

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva