Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Oi, suuri ja mahtava

Joitakin vuosia sitten, ollessani käymässä Virossa Haapsalun kaupungissa, istuin puistonpenkillä ja lueskelin seuralaisia odotellessani kioskista ostamaani sanomalehteä. Huomiotani kiinnitti kolumni - otsaketta en enää muista enkä kirjoittajaa, mutta aiheena oli Eestin kehittyminen Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

 

Kolumnisti avasi toisenlaisen näkymän, kuin yleensä on maalailtu: läntisen kapitalismin mukana ei ollutkaan tullut pelkästään vapautta ja markkinaa. Paljon hyvää olikin kadonnut. Kolumnisti kuvaili koleasti, kuinka kolhoosien pellot viljelemättöminä kasvavat rikkaruohoa ja luonnonheinää. Yhteistalouksien rakennukset seisovat rappeutuneina, ovet lenkottavat avoinna, katot vajonneina. Koneet makaavat kedoilla ruostumassa. Yhteisnavettojen komeat jaroslavilaiset karjat on aikaa talutettu teurastamoon.


Ja pahin kaikista seurauksista: ihmiset menettivät työpaikkansa. Tulivathan sitten pian maahan suomalaiset äveriäät, jotka ostivat eestiläistiloja ja -taloja. Ja työttömyyden ongelmaa on vähentänyt ja vähentää edelleen koulutettujen ja nuorten maastamuutto, esimerkiksi Suomeen töihin.

Samoja seurauksia kuvailee pohjoisvirolainen, alun perin suomalainen Eino Puhilas muistelmakirjassaan. Naapurimaahan paremmille palkoille töihin muuttaminen ei ollut Astrakanin seuduilla Volgogradin lähellä mahdollista, kuten Eestistä Suomeen. Veljensä luona Volgan varren pikkukylässä 1990-luvun lopulla käydessään muistelija näki alueen toivottomuuden, rappion ja työttömyyden.

Omat vanhempani, aina köyhät lähtökohtansa muistaen uskollisesti vasemmistolaisina, kokivat ”maailman ensimmäisen sosialistisen valtion” romahtamisen masentavana ilmiönä. Heille Neuvostoliitto merkitsi, kuten kaikille ikä- ja aatetovereille, toivon ja tasa-arvon maata. Pian paljastuvat epäkohdat ja ikävät salaisuudet eivät olleet ehtineet heidän tietoisuuteensa, ja niin vanhempani kuolivat vuosi NL:n sortumisen jälkeen alakulon ja toivon sammumisen ilmapiirissä.

Meillä Suomessa alinkokansa, vasemmistolaisittain suuntautuneet ihmiset, näyttivät menettäneen päättäjissäkin edustajansa. Muuankin vasemmistopuolueen johtopaikalle valittu ilmoitti, ettei ole minkään sortin sosialisti… No, monihan ei ilmeisesti oikeasti tiedä, mitä se sosialisti oikein tarkoittaa! Minun, latinaa koulussa lukeneen, tietämyksen mukaan ilmaisu tulee sanasta ´socius´, joka tarkoittaa ystävää, toveria, kumppania. Eli sosialisti pitää kumppaniensa puolta, on solidaarinen ja sosiaalinen. Taitaa olla vähän vanhanaikaista…

Venäjän monenkirjava kansa ei ole historiassaan milloinkaan tottunut tasavaltalaisuuteen. Satoja vuosia sitten Venäjän aluetta hallitsi mongolien kaani, jota alamaisten edustajien piti lähestyä polvillaan ryömien. Sitten vallan ja alueen anasti Iivana, jota luonnehtii paljonpuhuva lisänimi Julma. Sen jälkeen muutaman sata vuotta venäläisillä oli herrana kaikkivaltias tsaari-isänen - ja kun viimeinen syöstiin vallasta, tilalle tulivat ensin Lenin, sitten Stalin.

Vähäisen sekavan välivaiheen jälkeen Venäjällä on taas melkoinen itsevaltias, Putin, tämä tsaari Vladimir. Etunimi muuten tarkoittaa maan tai vaihtoehtoisesti rauhan valtiasta, sana mir tarkoittaa molempia… Toivotaan nyt kumminkin, ettei tsaari Vladimir havittele enää suurempia alueita Krimin lisäksi valtakuntaansa - Suomikin oli jo vuodesta 1809 asti eli heti Venäjän keisarikuntaan liittämisestään lähtien autonomia, nykyiseen EU-Suomeen verrattuna tosi paljon itsenäisempi…

Rauni Virtanen

21.3.2014 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva