Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kriisi päällä

Kuva: Kriisi päällä

Kun maailmalla tai itselle tapahtuu jotain järkyttävää ja peruuttamatonta, kaikki muu muuttuu sille alisteiseksi. Elämä voi jatkua näennäisesti ennallaan, mutta pinnan alla kytee murhe tai huoli. Nyt tällainen yleinen, kaiken kattava huoli on suomalaisillakin Ukrainan kriisi.

Sen alle on peittyä monia muita kriisejä, kuten Syyrian sisällissota, jossa ihmiset syövät nälissään kissoja ja koiria.
Uutiset Ukrainasta vaikuttavat niin aikuisiin kuin lapsiinkin. Vanhempien pitäisi suojella lapsiaan terrori- ja sotauutisilta ja opettajien pitää koulussa vastailla nuorten huolestuneisiin kysymyksiin: syttyykö sota, tuleeko se tänne asti?

Miten voisi rauhoitella huolestuneita? Niin kuin kapteeni Kaarna Tuntemattomassa sotilaassa: ”Sota on kaukana, Balkanilla saakka”? Vain niin kuin äitini Kuuban kriisin aikaan 60-luvun alkupuolella, kun pelkäsin ydinsodan syttymistä? Hän antoi seikkaperäisen selostuksen siitä, miten kellarimme muutetaan tiiviiksi ydinsuojaksi radioaktiivista saastetta vastaan. Kuuban kriisi Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välillä oli lähellä johtaa avoimeen sotaan, jonka pelättiin laajenevan ydinsodaksi ja kolmanneksi maailmansodaksi.
Kun katsoo taaksepäin 1990-luvun loppupuolta ja 2000-lukua, vakavia sotia on riittänyt, kuten Jugoslavian hajoamiseen liittyvät Balkanin sodat ja Persianlahden ja Irakin sodat.

Suhtautumista Ukrainan kriisiin vaikeuttaa se, ettemme tiedä, mitkä uutisista ovat tosia ja mitkä eivät. Nyt käydään jo ainakin mediasotaa ja kybersotaa, kuten osoittaa pikku-uutinen, jonka mukaan vaikea Snake-tietokonevirus on saastuttanut kymmeniä Ukrainan hallituksen tietoverkkoja. Viruksen alkuperästä ei ole tietoa, mutta siitä on löydetty venäjänkielistä tekstiä.
Pääministeri Katainenkin on havahtunut kansalaisten huoleen: vaikka kriisi on vakava, se ei ole suoranainen turvallisuusuhka suomalaisille, pikemminkin talousuhka.

Kataisen puoluetoverit panevat paremmaksi. Yksi ehdottaa Natoon liittymistä, toinen puolustusliittoa Ruotsin kanssa ja kolmas vertaa Putinia Hitleriin ja Staliniin. Reserviläisliitto vaatii kertausharjoitusten lisäämistä heti yms.

Kun on ”kriisi päällä”, ei saisi ilmeisesti kirjoittaakaan mistään muusta. Katja Ståhl ei tätä ymmärtänyt, vaan uskalsi Iltalehden blogissaan kertoilla, mitä vastasi lapselleen, kun tämä ihmetteli miksi pitää opiskella matematiikkaa. Ensimmäinen lukijan kommentti kuului: ”Mene kotiin. Nyt on Ukrainan kriisi päällä. Kun se on ohi, voit taas jutella naisten asioista.”

Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin on ihmetellyt suomalaisten poliitikkojen twiittauksia. Kun Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt uumoili kyseessä olevan ”pahin eurooppalainen kriisi aikoihin”, samoihin aikoihin Suomessa Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb kertoi: ”Ja loppuilta on sitten putous, eräänlainen talviklassikko sekin. Huikea ilta luvassa.” Ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki kiukutteli sunnuntaina, että piti olla loma mutta sitten ”tuli ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta.”

Suomalaisetkin poliitikot tuottanevat asiallisia viestejä perinteisille julkisille foorumeille, mutta Twitterin he näyttävät mieltäneen vapaa-ajan viestittelyn välineeksi, nuoriso tapaan. Sen sijaan ruotsalaiset ovat oivaltaneet, että 140 merkillä lähetetään vakavia viestejä koko maailmalle.

Heli Kokko

14.3.2014 07:25

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva