Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Onks sulla hetki aikaa?

Kuva: Onks sulla hetki aikaa?

Allekirjoittanut lomaili hiljattain Kaukoidässä osittain ryhmän mukana ja osittain omatoimisia valintoja tehden. Kyseisen loman Vietnam-osuudella matkanjohtajamme Jari Einiö osoittautui tietovartteineen varsin mielenkiintoiseksi kaveriksi, hänen lempilausahduksiinsa näytti kuuluneen kysymys: Onks sulla hetki aikaa?

Jotenkin sitä on ruvennut viimeaikoina yhä useammin miettimään, että onks mulla hetki aikaa tai onks ylipäätään kellään nykyään hetki aikaa? Tätä kirjoittaessa olen kuitenkin juuri palannut hammaslääkäristä, jonka piinapenkissä istuessa tuota aikaa näytti ainakin minulle piisanneen. Ehdittiin ystävällisen hammaslääkärini kanssa naureskella myös hieman hänen vietnamilaisten kollegoidensa vastaanottoja. Ainakin Saigonissa näytti olleen tavanomaista, että hammaslääkäreiden työhuoneet sijaitsivat kaiken kansan ihmeteltävänä katutasolla ilman minkäänlaista intimiteettisuojaa. Kertoipa oma hammaslääkärini nähneensä jossain ”piinapenkkejä” myös aivan taivasalla.

Sattuipa tuossa pari päivää sitten sellainenkin tapaus, että koiranpentuni kyseli, onks mulla hetki aikaa? Maitohampaitaan juuri vaihtelee ja oli päättänyt aikansa kuluksi rikkoa tyynyni. Sen minä vielä jotenkin ymmärrän, että pentua kiinnostaa kaikki mahdollinen, mutta tuohon tihutyöhön käytetty kaksi minuuttia lienee sarjassaan uusi maailmanennätys. Tuostakin tihutyöstä tosin olisin luultavasti säästynyt, jos sitä aikaa olisi hetki riittänyt.

Nyt kun koirat ja maailmanennätykset tulivat issueksi, sivuttakoon pikkuisen parhaillaan ajankohtaisia Sochin olympialaisiakin, joita en ole tullut seuranneeksi vaikka Enni Rukajärven mitalista kuulinkin. Demokraatti-lehdessä näytti olleen artikkeli talviolympialaisten synkästä historiasta neljän kuolintapauksen kautta. Se siitä, mutta olenpa joskus antanut itselleni kertoa, että urheilija ei tervettä päivää näe. Totta tai ei, mutta enemmän allekirjoittanutta kyllä jurppii nuo korviini kantautuneet lieveilmiöt liittyen Sochin olympialaisten taustavalisteluihin: kulkukoiria lahdattu ja rakennustöitä teetetty ilman palkkaa ja sen sellaista. Vaikken nyt suoranaisesti olympialaisia boikotoikaan, sopii silti ihmetellä, että jollain piisaa aikaa noinkin likaiseen ”taustatyöhön”. Hyh Hyh! Jollain olisi kyllä Sochissakin pitänyt olla hetki aikaa jo ajat sitten, ettei esimerkiksi niitä kulkukoiria olisi päässyt syntymään.

Paperiliitto-lehden toimituksestakin soittelivat, etsivät henkilöitä, jotka antaisivat kasvot työolobarometrissa mitattuihin kysymyksiin. Ehdotin Saviahon Hannua haastateltavaksi ja jään mielenkiinnolla odottamaan, onko hän suostunut haastateltavaksi. Pikkuisen kateeksi käy, etten itse hoksannut kyseistä aihetta, joten jääköön se idea tällä kertaa varastamatta. Sen verran kuitenkin on pakko todeta, että kyseisessä barometrissä ainakin palkansaajien näkemykset työllisyystilanteesta johtuen ovat varsin negatiivisia jo kolmatta vuotta peräkkäin ja yhä useampi varmasti uskoo lomautusten osuvan myös omalle kohdalle. Osoittaa kyseinen barometri tosin jotain positiivistakin. Työpaikoilla esimerkiksi nähdään, että työpaikoilla on mahdollisuus oppia uutta mutta se nyt ei paljoa lohduta, jos töitä ei ole.

Niin… Sitähän minä tässä vaan, että synkistelyyn kyllä tuntuu riittävä aihetta monellakin saralla, joten olisikohan meidänkin aiheellista alkaa miettiä, onks meillä hetki aikaa? Miettiä sitä, miten voisimme paremmin tukea toisiamme maailman myllerryksessä ja keskittyä kuuntelemaan kanssaihmisiämme. Tuolla Kaukoidän kiireiden keskellä havahduin useasti ihailemaan sitä, miten kaikilla tuntui olevan kiireestä huolimatta aikaa rupatella ja jeesailla toinen toisiaan. Ekäpä meiltäkin vielä joskus löytyy hetki aikaa?

Jari Mäki-Korte

14.2.2014 07:48

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva