Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Keskiluokan edunvalvojat tukkanuottasilla

Kuva: Keskiluokan edunvalvojat tukkanuottasilla

Vaikka köyhyys on lisääntynyt, melkoinen osa suomalaisista kuuluu niin sanottuun keskiluokkaan, mitä se sitten tarkoittaakaan.

Yhden määritelmän mukaan keskiluokka koostuu keskituloisista eli tavallisista, noin 3 000 euroa kuukaudessa ansaitsevista palkansaajista, jotka ovat yhteiskunnan tukien saajina usein väliinputoajia.

Keskiluokka mielletään helposti toimihenkilövaltaiseksi, mutta tuloryhmään voi kuulua yhtä lailla duunareita, toimihenkilöitä, hoitajia kuin esimiesasemassakin olevia. Nyt keskiluokan merkittävimmät edunvalvojat tuntuvat olevan tukkanuottasilla keskenään.

Korkeasti koulutettujen palkansaajien keskusjärjestön Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder (kok) nimittäin lausui Helsingin Sanomien (25.1.) haastattelussa ajatuksiaan, jotka tuntuvat palkansaajajärjestön puheenjohtajan suusta oudoilta - olkoonkin, että hänen etupiiriinsä kuuluu myös korkeapalkkaista väkeä.

Fjäderin mukaan suomalaisten on hyväksyttävä se, että vastaisuudessa tuloerot kasvavat, eikä tuloerojen kasvu ole hänen mielestään välttämättä edes huono asia.

Fjäderin mukaan suomalainen hyvinvointiyhteiskunta tarvitsee uuden alun, jossa korostetaan yksilön vastuuta.
Suuri osa noin puolesta miljoonasta akavalaisesta kuuluu ansiotasonsa perusteella suomalaiseen keskiluokkaan. Erityisesti julkisella sektorilla työskentelevät akavalaiset eivät voi suurilla tuloillaan rehennellä, ja moni yksityisenkin sektorin akavalainen saa keskitason palkkaa, joka Tilastokeskuksen mukaan on noin 3 100 euroa kuukaudessa.

Fjäderin ajatus tuloerojen kasvusta tarkoittaisi käytännössä sitä, että myös keskiluokka saattaisi harventua. Jos korkeapalkkaisten tilipussi paksunisi entisestään, keskipalkka jäisi yhä useammalta saavuttamatta.

No, vastapainoksi Akava-pomo ehdottaa tuloverotuksen keventämistä. Se taas merkitsisi julkisten palvelujen karsimista, jolloin yksilön vastuu hyvinvointipalvelujensa hankkimisesta yksityiseltä sektorilta kasvaa.

Kaikki keskiluokan edunvalvojat eivät ole valmiita hyväksymään tuloerojen kasvua.

Heti Fjäderin haastattelun jälkeen toimihenkilöiden keskusjärjestön STTK:n uusi puheenjohtaja Antti Palola (sd) tyrmäsi ajatuksen. Palola pitää tuloerojen kasvun hyväksymistä vaarallisena.

- Politiikalla on päinvastoin hillittävä tätä kehitystä. Jo nyt tuloerot ovat kasvaneet, köyhyys syventynyt ja pidentynyt sekä tuloeliitin ja keskituloisten tuloerot ovat revenneet. Tuloerojen jatkuva kasvu kärjistäisi eri yhteiskuntaryhmien välejä eikä Suomella ole varaa romuttaa luottamusta yhteiskunnan reiluuteen, Palola jyrisi.

Tuloverojen keventämisen vaatimus on Palolan mielestä tässä taloudellisessa tilanteessa populismia. Se johtaisi menoleikkauksiin ja muiden verojen korotuksiin.

Niinpä. Valtion ja kuntien on kuitenkin saatava verotulonsa, jotta edes välttämättömät ydinpalvelut kuten sosiaali- ja terveydenhuolto, koulutus ja lasten päivähoito tai kunnallistekniikka toimisivat.

Jos ansiosidonnaista tuloveroa ryhdyttäisiin nyt laskemaan, se olisi korvattava esimerkiksi kulutusveroilla, ympäristö-, kiinteistö- ja arvonlisäveron korotuksilla. Ne ovat tasaveroja, jotka rokottaisivat kipeimmin pieni- ja keskituloisia ja lisäisivät entisestään tuloeroja.

Tuloerot lähtivät Suomessa voimakkaaseen kasvuun 1990-luvulla, kun sitä ennen eroja kurottiin umpeen. 2010-luvulla erojen kasvu on pysähtynyt, ja nykyisen hallituksen aikana tuloerot ovat jo kaventuneet.

Pienituloisimpien tulotasoa ovat nyt nostaneet sosiaalietuuksien tasokorotukset sekä veromuutokset. Suurituloisimpien ansioita taas ovat kaventaneet myyntivoittojen ja osinkotulojen pienentymiset.

Yhteiskunta on siis pienin askelin menossa oikeudenmukaisempaan suuntaan, jota etenkin demarit ovat peräänkuuluttaneet.
Saman kehityksen soisi jatkuvan.

Jukka Vilponiemi

31.1.2014 07:37

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva