Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

TUL Satakunta - reippaasti eteenpäin jo 95 vuotta!

Kuva: TUL Satakunta - reippaasti eteenpäin jo 95 vuotta!

Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry on tänä päivänä yksi maamme suurimmista ja toimivimmista kansalaisjärjestöistä. Seuroja on tuhat, joilla on yhteensä 280 000 jäsentä. Liiton seuroissa harrastetaan kaiken kaikkiaan 59 urheilulajia.
TUL Satakunnan piiri juhlii tulevana viikonloppuna 95-vuotista taivaltaan Porin Teatterissa. Arvokasta juhlapäivää saapuu viettämään Poriin myös presidentti Tarja Halonen.

Mennäänpä kuitenkin ennen tätä juhlapäivää hieman ajassa taaksepäin - mistä kaikki alkoi ja missä ollaan nyt?

Kolme satakuntalaista urheiluseuraa, Porin Pyrintö, Pihlavan Ponteva ja Rauman Toive, kokoontuivat 30.3.1919 perustamaan TUL:n piiriä Satakuntaan. Liiton perustava kokous oli kutsuttu koolle hieman aiemmin, 26.1.1919. Tuolloin elettiin kansalaissodan jälkeisiä ja yhteiskunnallisesti levottomia aikoja.

Vähäisestä osanottajamäärästä ja tilanteesta huolimatta piirin perustamiskokouksessa kerrotaan kuitenkin vallinneen lämmin ja toiveikas mieliala: ”Toivorikkain mielin poistuttiin tästä tärkeästä kokouksesta. Sillä olihan pohja luotu, kulmakivi laskettu! Ei siis muuta kuin reippaasti, vaikeuksia pelkäämättä eteenpäin!”

Tuosta hetkestä on kulunut 95 vuotta ja näihin vuosiin mahtuu varmasti monia iloisia, mutta myös katkeria hetkiä. TUL Satakunnan piirin historiikki kuitenkin kertoo, että aina, vaikeimpienkin vaiheiden jälkeen, piirijärjestö on noussut pystyyn ja entistä elinvoimaisempana. Kolmen perustajaseuran ja muutaman sadan jäsenen piiristä on kehittynyt yli 70 seuran ja n. 20 000 jäsenen piirijärjestö.

Liikunnalla on merkittävä rooli ennaltaehkäisevänä toimintana monella yhteiskunnan osa-alueella. Jatkossa niukkenevien resurssien ja taloudellisten haasteiden keskellä on tehtävä yhä sinnikkäämmin työtä sen eteen, etteivät yhteiskunnalliset panostukset liikuntaan vähenisi.

Kunnat elävät tällä hetkellä suuren muutoksen ja epävarmuudenkin aikaa, jossa kuntien rajat tulevat liikkumaan ja talous kiristymään entisestään. Liikunnan asemaan on vaikutettava myös paikallisesti ja alueellisesti sekä suunnattava yhdyskuntasuunnittelun päätöksentekoa kestävän kehityksen mukaisesti. Etenkin lähiliikuntapaikoilla tulee olla liikuntarakentamisessa keskeinen rooli.

TUL:n liikuntapolitiikan keskeisenä sisältönä on ollut yhteiskunnallisen tasa-arvon lisääminen. Liikunta on ihmisten perusoikeus, vaikka perustuslaissa ei suoraan sitä määritelläkään subjektiiviseksi väestön perusoikeudeksi. Uudistuvan liikuntapolitiikan yhteiskunnassa tulee ajaa edelleen sellaista liikuntapolitiikkaa, joka takaisi liikunnan kaikille maksuttomaksi peruspalveluksi. Liikuntapolitiikka ei voi tällöin nojautua mahdollisuuksien tasa-arvoon vaan todelliseen tasa-arvoon.

TUL:n päätehtävä on edelleen seuratoiminnan kehittäminen ja tukeminen. Toiminta profiloituu selkeästi kolmeen liikunnan osa-alueeseen ja niitä tukevaan toimintaan: lasten ja nuorten liikuntaan, terveyttä edistävään liikuntaan ja amatöörikilpaurheiluun.

TUL:n tulee toimia liikunnan laaja-alaisena edunvalvoja jatkossakin ja sen tulee esittää itsenäiset liikuntapoliittiset kantansa. TUL:n roolin tulee olla merkittävä, kun yhteiskunnassa päätetään yhteisten resurssien jaosta. Rahanjaon perustaa ei ole syytä muuttaa ja valtion tulee jatkossakin jakaa rahapelien tuotto budjetin kautta ensisijaisesti kunnille, jotka jakavat sen demokraattisessa kuntakontrollissa edelleen urheiluseuroille. Valtakunnallisille liikuntajärjestöille raha jaetaan edelleen sovittujen kriteerien mukaisesti valtionapuna. Kehittyminen aktiivisena liikuntapoliittisena toimijana sekä selviytyminen yhä tiukkenevassa rahoituskilpailussa ratkaisevat tulevaisuuden suunnan.

Tänä päivänäkin pohditaan, onko vielä tullilaisuutta - onko vielä voimakasta yhteishenkeä, ihanteita ja aatteellisuutta, joka luo turvallisuuden tunnetta ja elämyksiä arkeen? Tullilaisuus on myös meissä itsessämme ja meistä itsestämme kiinni, jatkossakin.
Ensimmäisen toimintavuoden selostus v. 1919 päättyy osuvasti sanoihin: ”Suuria vaikeuksia on ollut voitettavanamme. Kaikki on kuitenkin onnellisesti voitettu, aikaansaatu piirissämme työväen voimistelu- ja urheiluaatteelle luja pohja.”

Diana Bergroth-Lampinen

24.1.2014 09:36

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva