Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Valmista munakasta

Kuva: Valmista munakasta

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kirjoitti jokin aika sitten blogissaan, että yhä useampi vanhempi tuntuu olevan uusavuton ja tarvitsisi apua kodin arkirutiinien suorittamiseen. Luukkaisen mukaan kentältä tulee karmeita viestejä siitä, kuinka vanhemmat pyytävät opettajaa sanomaan lapselle, että illalla on pestävä hampaat tai ettei tietokoneen ääressä saa roikkua yökausia.

Luukkainen nosti esille myös perheiden ruokailutottumukset: isä ja äiti ovat kiireisiä ja kotona syödään valmiita lihapullia tai pitsaa suoraan pakkauksesta, edes lämmittämättä niitä. ”Minä tulkitsen, että tämä on uusavuttomuutta”, Luukkainen kiteyttää.

Luukkaisen kommentit ovat saaneet takajaloilleen Suomen vanhempainliiton, joka puolestaan korostaa, että suomalaiset vanhemmat ovat kaukana uusavuttomista. Luukkainen kuitenkin pysyy sanojensa takana ja painottaa, että vanhempien uusavuttomuusilmiö ei ole vielä yleinen, mutta joukko kasvaa koko ajan selkeästi. Hän huomauttaa, että opettajien tehtäviin ei voi kuulua perheitten hoitaminen ja vanhempien kasvattaminen.

Luukkaisen kommenteissa piilee totuus ja aika pelottava tulevaisuudenkuva. Minäkin tiedän erään kolmilapsisen perheen, jossa vanhemmat eivät tee itse ruokaa ollenkaan. Perheessä eletään pelkästään eineksillä tai käydään ulkona syömässä.

Nuorten uusavuttomuudesta puhutaan paljon, eikä puhe ole pelkästään tuulesta temmattua. Jokin aika sitten Kotitalousopettajien liiton puheenjohtaja Anneli Rantamäki kertoi Ilta-Sanomien jutussa, että osa nykynuorista ei osaa edes käyttää jääkaappia ja pakastinta oikein, saatikka, että osaisivat keittää perunoita tai tehdä ylipäätään mitään ruokaa itse. Ja nämä nuoret ovat tulevaisuuden vanhempia.

Elintarviketeollisuus omalta osaltaan edistää uusavuttomuuden lisääntymistä tuomalla kauppoihin koko ajan valmiimpia elintarvikkeita. Keväällä päiviteltiin uusavuttomuuden huippua, kun kauppoihin tuli valmiiksi paistettu jauheliha. Nyt on tullut markkinoille lähes vastaava tuote: valmiiksi paistettu munakas. Munakkaita on kahta lajia. Toisessa on sinistä lenkkiä kuutioina, toisessa on kinkkua ja savujuustoa. Munakas lämmitetään mikrossa.

Vakuutusyhtiöissäkin törmätään uusavuttomuuteen. Ifin tiedottaja Mari Hätisen mukaan uusavuttomuus liitetään usein ensimmäiseen omaan asuntoon muuttaviin nuoriin aikuisiin, mutta uusavuttomia löytyy kaikista ikäluokista. Vessanpönttöön heitetään ruokia, pakastinta ei sulateta, astianpesukone jätetään pesemään itsekseen, ilman valvontaa, käytetään vanhoja, kipinöiviä silitysrautoja ja avainnippuun laitetaan oma nimi ja kotiosoite.

Uusavuttomuuteen ovat johtaneet perheyhteisöjen kiinteyden väheneminen, alati lisääntyvä kiire sekä vanhempien kyvyttömyys opastaa ja siirtää osaamista nuoremmille sukupolville. Jos kotona ei koskaan keitetä perunoita tai paisteta jauhelihaa tai kananmunia, niin ei nuorikaan näitä asioita voi oppia. Vanhemmilla on vastuunsa siis tässäkin asiassa, eikä arjen perusasioihin valmentamista ainakaan voi siirtää opettajien harteille.

Mielestäni silti todellista avuttomuutta on se, jos ei osaa edes kysyä ja pyytää apua. Joku osaa aina jonkin asian hyvin ja yhteistyöllä pärjää pitkälle.

Maarit Kautto

17.1.2014 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva