Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Penaalin terävimmät kynät

Kuva: Penaalin terävimmät kynät

Rakas Joulupukki: järjestä niin, että nuo ”penaalin terävimmät kynät” tuolla päättävissä elimissä saisivat tulevana vuonna edes jonkinlaista järkeä tekemisiinsä, sillä järkiperusteinhan heidät kai on aikanaan tehtäviinsä valittu. Vai onko sittenkään?

Tätä kirjoittaessani eduskunta on juuri hyväksynyt maan hallituksen esityksen verottaa voimalaitoksia, jotka hyötyvät ansiottomasti päästökauppajärjestelmästä. Tällä niin sanotulla Windfall-verolla valtion kassaan kertyy noin 50 miljoonaa euroa, mutta metsäteollisuudelle vero tuo vuosittain viidentoistamiljoonan lisärasitteet. Tapaus osoittaa selkeästi, että päättäjiltä puuttuu täysin kokonaisvaltainen käsitys puutteellisen teollisuuspolitiikan vaikutuksista vientivaltaisen teollisuuden toimintaedellytyksille ja sitä kautta koko kansantaloudelle.

Ei tarvitse olla kovinkaan kummoinen ennustajaeukko arvatakseen, että tällaiset Windfall-veron kaltaiset Pandoran lippaat johtavat jälleen kerran ainakin joidenkin paperikoneiden alasajoon viimeistään 2015, jolloin rikkidirektiivi astuu voimaan ja samalla luultavasti katoaa viimeisetkin rippeet myös suomalaisten laivanvarustajien ja merenkulkijoiden muutenkin pieneksi kuihtuneesta kirjosta.

Edes työmarkkina- ja työmarkkinakeskusjärjestöjen lokakuun alussa valtioneuvostolle luovuttama vetoomus ei näköjään saanut päättäjiä käsittämään, että nyt päätetty voimalaitosvero tulee pomminvarmasti toimimaan kotimaisten investointien jarruna ja samalla heikentää olennaisesti energiavaltaisen vientiteollisuuden mahdollisuuksia tarjota työtä ja tuloja Suomessa. On se nyt perkele, ettei noita jurpoja saada millään käsittämään, miten tällaiset asiat ohjaavat teollisuutemme toimeliaisuutta pois Suomesta. Olenkin melko vakuuttunut, että oikeanlaisella asenteella valtiolle olisi löytynyt vaihtoehtoisia tulonlähteitä. Nyt odotettavissa on tulojen katoamisia ja vaikutukset ovat räikeässä ristiriidassa elinkeinoelämän palkkamalttiin liittyvien lupausten lunastamisessa, kun yhä useampi investointeihin käytetty miljoona suuntautuu maan rajojen ulkopuolelle.


Pari viikkoa sitten ilmestyneessä Talouselämä-lehdessä spekuloitiin, että metsäteollisuusyhtiöiden UPM-Kymmenen ja Stora Enson on pakko naittaa Euroopan paperitoimintaansa. No tottahan se tietenkin on, että paino- ja kirjoituspaperien kysyntä on sukeltanut pysyvästi laskuun, kun maailmantalous sukeltaa ja sähköinen media valtaa alaa plus kansallisesta näkökulmasta nuo edellä luetellut asiat.

Vaikka Talouselämä-lehden artikkeli mielestäni olikin lähinnä spekulaatiota, lienee mahdollista fuusioitumista käsitellyn ainakin joissain kabineteissa. Julkisuudessa asiaa on ajanut ainakin UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen yhtiön osavuositulosta julkaistessaan. Oli miten oli, mutta kaikkihan sen ymmärtävät, että fuusiolla haettaisiin keinoja suhteuttaa kapasiteettia kysyntään eli kokonaisten tehtaiden lahtaamisia pois kilpailukentältä. Sijoittavat hykertelevät käsiään mutta taas kerran duunarien osa on olla sydän kylmänä, että mikä mylly seuraavaksi hiljenee.

Sanomattakin on selvää, että useiden yritysten viimeaikainen toiminta toistuvine yhteistoimintaneuvotteluineen on ollut hyvin lyhytnäköistä ja nakertanut samalla tulevaisuuden menestymismahdollisuuksia, kun motivaatio on heikentynyt. Tälläkin hetkellä aika moni on saanut työnantajaltaan joululahjaksi lomautusilmoituksen.

Ja rakas Joulupukki: noille meidän koirille voisit laittaa pukinkonttiin ison pussillisen naudan ydinluita. Minulle riittää ne Äiteen villasukat. Rauhallista Joulun aikaa kaikille ja työrauhaa vuodelle 2014: pidetään kunnostamme huolta ja jalat tukevasti ilmassa myös toukokuun Europarlamenttivaaleissa. Nyt on tullut suomalaisten palkansaajien vuoro!

Jari Mäki-Korte

20.12.2013 09:06

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva