Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Manuscript toimi porilaisen kulttuurin herättäjänä

Kuva: Manuscript toimi porilaisen kulttuurin herättäjänä

Porilainen kulttuuri tunnetaan kansallisesti ja kansainvälisestikin Pori Jazzista, mutta porilainen kulttuuri on ensisijaisesti paljon muuta. Jazzin varjoon on julkisuudessa jäänyt mm. kirjoittajayhdistys Manuscript 63, jonka voidaan sanoa toimineen porilaisen kulttuurielämän todellisena herättäjänä 1960-luvulla.

Tähän päätelmään voidaan tulla mm. lukemalla Hanna Valtokiven toimittamaa Manujen matkassa -teosta, joka on Manuscript 63:n 50-vuotishistoriikki. Se on sekä sisällöllisesti että ulkoasullisesti upea teos.

1960-luvun alussa porilainen kulttuurielämä lepäsi lähinnä teatterin ja kuorojen varassa. Kulttuurin eri muotoja harrastettiin, mutta kokonaiskuva oli suppea, ja varsinaista kulttuuripolitiikkaa ei esimerkiksi Porin kaupungilla ollut.

Porin lyseon teinit halusivat jotakin muuta ja järjestivät kulttuuriviikon päätteeksi matinean, jossa mm. kyseltiin, miksei Pori ole kulttuurikaupunki.

Matinean herättäminä porilaiset toimittajat Tapio Pennanen (Uusi Aika), Erkki Wessman (Satakunnan Työ), Arto Seppälä (Aamulehden aluetoimittaja) ja Aimo Widgren (Maakansan aluetoimittaja) päättivät perustaa heinäkuussa 1963 Manuscript 63:n, jonka tarkoituksena oli ”toimia nuorten kirjoittajien, kirjailijoiden ja taiteilijoiden yhdyssiteenä, tukea ja kannustaa lähinnä henkisessä mielessä nuoria kirjoittajia, kirjailijoita ja taiteilijoita heidän työssään sekä edistää yleistä kirjallisuuden ja taiteiden harrastusta.

Seppälä valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi, Wessman varapuheenjohtajaksi, Pennanen sihteeriksi ja Widgren rahastonhoitajaksi. Omilla kirjoituksillaan he myös lehdissään tukivat yhdistyksen tarkoitusperiä.

Manuscriptin tarkoituksena oli herättää kulttuuripoliittista keskustelua, ja se toteutuikin, sillä mm. Harry Sundqvist Satakunnan Kansassa kritisoi yhdistystä ja sen toimittajaylivaltaa. Sundqvistin mielestä he lietsoivat riitaa ja repivät rikki vanhoja arvoja.
Manuscriptin myötä porilaisessa kulttuurielämässä alkoi tapahtua. Yhdistys oli mukana monessa kuten perustamassa myös Pori Jazz 66 ry:tä, jota monesti pidetään vain lyseolaisten jazzinharrastajien perustamana.

Totta onkin, että lyseolähtöiset, kuten Tapani Kontula, Risto Hannula ja Risto Ennekari, olivat jazzyhdistyksen moottoreita, mutta pioneereja olivat myös monet. manuscriptilaiset sekä porilaiset muusikot Seppo Hakalasta ruveten. Satakunnan Kansan kulttuuritoimittajana tuolloin toiminut Risto Hannula kuului myös Manuscriptiin kuten myös kaupungin ensimmäinen kulttuurisihteeri Sulo Savo.

Manuscript itse asiassa esitti Poriin kulttuurilautakunnan perustamista vuonna 1964, joka sittemmin perustettiinkin.

Alkuvuosinaan Manuscript 63 oli siis merkittävä kulttuuripoliittinen toimija Porissa ja Satakunnassa. Sen riveistä on lähtenyt kulttuurin vaikuttajia kuten juuri Sulo A. Savo, joka oli pariin otteeseen myös yhdistyksen puheenjohtaja. Manuscriptiläisia ovat olleet myös mm. kirjailijat Simo Ojanen, Kari Levola, Hilkka Harolin ja Anni Lahtinen ja näyttelijät Tuija Wuolle ja Kirsti Vallasvaara.

Manuscriptin merkitys ei ole enää välttämättä niin suuri kuin alkuaikoinaan, mutta sen riveissä toimii edelleen suuri joukko porilaisia ja satakuntalaisia kirjallisia vaikuttajia kuten nykyinen puheenjohtaja Hannes Tiira, edellinen puheenjohtaja Kristiina Suutari, kirjailijat Leila Tuure ja Taina Teerialho, toimittaja Johnny-Kai Forssell ja Uuden Ajankin sivuilla esiintyvät teatterikriitikko Tarja Tiilimäki ja kolumnisti Rauni Virtanen.

Paljon onnea Manuscript 63:lle.

Jukka Vilponiemi

13.12.2013 09:21

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva