Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ruokatulevaisuutemme kuvia

Kuva: Ruokatulevaisuutemme kuvia

Ruoasta puhutaan nykyään todella paljon. Monille ruoasta onkin tullut persoonan jatke. Sanoma Magazinesin, Unileverin ja 15/30 Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan neljä kymmenestä suomalaisesta on sitä mieltä, että ruokavalinnat kertovat, millainen ihminen on. Kolmannes puolestaan käyttää ruokavalintoja itseilmaisuun. Noin viidennes kertoo jakavansa ruokakuvia sosiaalisessa mediassa. Ruoka voi olla myös yhteiskunnallinen kannanotto.

Ruoanlaitto on yleistyvä harrastus. 59 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että on tärkeää olla hyvä ruoanlaitossa. Ruoka koetaan myös perhettä yhdistäväksi ja suvun perinteitä ylläpitäväksi tekijäksi.

Nykyään on siis trendikästä osata laittaa ruokaa ja kutsua ystäviä ja sukulaisia syömään. Televisio on pullollaan erilaisia ruokaohjelmia ja ruokablogeja luetaan ahkerasti.

Suosiotaan kasvattaa myös varsin pitkälle menevä ruokahifistely, jossa satsataan ruoanvalmistuksen yksityiskohtiin; etsitään juuri oikean makusävyn tuovaa pippurilaatua, eikä käytetä mitä tahansa kaapista käteen osuvaa maustetta.

Lähitulevaisuuden ruokatrendejä Suomessa on tutkimuksen mukaan viisi. Suomalaiset haluavat laadukkaita, lisäaineettomia valmisruokia, harrastavat helppoa viljelyä parvekkeella, ikkunalaudalla, terassilla tai takapihalla, kaipaavat kahviloiden rinnalle sosiaalisia ja viihtyisiä teehuoneita ja valitsevat kaupan hyllyiltä edullisia peruselintarvikkeita sekä välillä kalliita luksustuotteita. Tämän lisäksi suomalaiset ilmaisevat ruokavalinnoillaan omaa persoonaansa.

Miten ruokahifistely, dieettishoppailu ja itseilmaisu ruokavalintojen kautta sitten mahtuvat samaan maailmaan nälänhädän ja sen aiheuttamien konfliktien kanssa?

Mahdollisuudet tuottaa ja kuluttaa ruokaa muuttuvat tulevaisuudessa yhä rajallisemmiksi. Ruoantuotantoon vaikuttavia voimia ovat esimerkiksi ilmastonmuutos, globalisaatio, väestönkasvu ja teknologinen kehitys. On ennakoitu, että monet Välimeren alueella ja päiväntasaajan eteläpuolella sijaitsevista parhaista viljely- ja karjankasvatusalueista tulevat kärsimään ilmastonmuutoksen mukanaan tuomista tulvista ja hirmumyrskyistä tai toisaalta kuivumisesta. Ruoantuotanto siirtyy muualle.

Ruoan tulevaisuutta Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa tutkiva Riikka Saarimaa väläyttää kaksi ruoantuotantoon liittyvää skenaariota.

On mahdollista, että me täällä pohjoisessa hyödymme ruoantuotannon vaikeutumisesta muualla. Elintarvikeliiketoiminta saattaa siis Suomessa olla tulevaisuuden menestysala.

Toinen skenaario on huolestuttavampi. Valtava väestönkasvu on todellisuutta juuri niillä alueilla, joilla olosuhteet tuottaa ruokaa heikentyvät. Jo nyt elämme tilanteessa, jossa toisaalla on ylituotantoa ja toisaalla nähdään nälkää.

Saarimaan mukaan tilanne saattaa olla todellinen jo muutaman vuosikymmenen kuluttua. Hän visioi, että konfliktit ja sodat lisääntyvät, kun puolustetaan oman maan ruokaturvaa ja mainitsee myös nälkäpakolaisuuden.

Saarimaa uskoo, että tulevaisuudessa ruokaan liittyvät ilmiöt ääreistyvät entisestään. On valinnoistaan hyvin tietoisia ihmisiä ja sitten toisaalta niitä, joilla ei ole tietoa tai mahdollisuutta valita. On myös niitä, joita ei edes kiinnosta valita.

Yksi ruoan tulevaisuuteen liittyvä kuva on se, että ravitsemustieteilijä tai lääkäri pystyy yksilön geenikartaston perusteella suosittelemaan ruokavaliota, joka voi hidastaa tietyn sairauden puhkeamista.

Oli miten oli, olen samaa mieltä Glorian ruoka & viini -lehden päätoimittaja Sanna Maskulinin kanssa, joka on todennut: ”Kun teemme valintoja ruoan suhteen, kriteereinä ei välttämättä ole vain faktaa ja tutkimusta tai ravintoarvoja ja kaloreita, vaan ruoka on yhä suurelta osin tunneasia.

Maarit Kautto

22.11.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva