Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Turvallisuus tavaksi myös vapaa-aikana

Kuva: Turvallisuus tavaksi myös vapaa-aikana

Joulupukkikin tuolla jo mennä viipotti paketteineen: voi äijä parkaa, kello melkein kaksi kuukautta etuajassa. Oli sentään heijastimen älynnyt kiinnittää hiippalakkinsa tupsuksi, ettei jää auton alle. Hyvä niin, sillä itseltänikin on viime päivinä meinannut monta kertaa päästä tien päällä ruma sana, kun kellojakin rukattiin takaisin normaaliaikaan ja erityisesti iltaisin pimeys laskeutuu katujen varteen aina vain aikaisemmin.

Vaikkakin pukin kello on melkein pari kuukautta etuajassa, lienee minunkin syytä jo nyt kirjoittaa hänelle, kun muilta osin loppuvuosi taitaa vierähtää kokoustelun ja pitämättömän kesäloman odottelun merkeissä. Josko Joulupukki vaikkapa minullekin tänä vuonna lahjoittaisi pikkusen enemmän viisautta näkyä pimeässä.

Perheeseeni on tulevana maanantaina tulossa myös perheenlisäystä, kun noudan vanhemman tassuterapeuttimme yhden pentunsa kanssa kasvattajalta takaisin kotiin. On ne sen verran suloisia pakkauksia, että ainakin heille pitää nyt hankkia kunnon valopannat ja samalla voisi kaivaa naftaliinista ne viime kesänä onkikilpailuista palkinnoksi saamani huomioliivit. Eli kaippa se lienee minunkin syytä jo tässä iässä omaksua tosiasia, että joskus voi olla myös esimerkillinen, eikä aina vain pelkästään merkillinen.

Monet ovat varmasti huomanneet, miten työpaikoilla viime aikoina alettu panostaa turvallisuuteen myös työnantajien toimesta. Ovat tainneet työnantajat hiffata, että turvalliset työolot ovat myös hyvää bisnestä. Suojalasit, turvallisuusjalkineet, kolhulippikset yms. ovat toki olleet arkipäivää jo pidempään, mutta vasta nyt, kun myös työpaikkojen johto on osoittanut sitoutuneisuutensa työolojen turvallisuuteen, alkaa tavallinenkin rahvas vähitellen omaksua turvalliset toimintatavat osaksi itseohjautuvaa turvallisuuskulttuuriaan. Pikkusen sopii silti ihmetellä, miksi turvalliset toimintatavat eivät ole automaattisesti takaraivoissamme myös työpaikkojen ulkopuolella. Kuinkahan moni esimerkiksi liukastelee talvikinoksissa huonoilla liukkailla kengillään tai vaikkapa sahailee polttopuitaan ilman suojalaseja.

Asiasta kiinnostuneena, päätin pikkusen surffailla tapaturmavakuutusten liiton nettisivuilla ja korutonta kertomaahan sieltä löytyi. Kyseiseltä sivustolta silmiini ponnahti erityisesti kakku, joka kuvasi työmatkatapaturmia sattumistavan mukaan. Ylivoimaisesti isoimman siivun kyseisestä kakusta kaappasi 72,7 prosentillaan kaatuminen, liukastuminen ja kompastuminen. Kehtaisinpa väittää, että suuri osa noistakin olisi voitu välttää, jos aivoja ei jätettäisi työpäivän päätteeksi sinne työpaikan sosiaalitilojen narikkaan. Muistammeko vapaa-ajallamme esimerkiksi pitää kiinni kaiteista, kun kävelemme rappusissa.

Sanomattakin on selvää, että sääoloilla on suora vaikutus työmatkatapaturmien määrään, mutta muistutan, että asioille on tehtävissä jotain. Itsellenikin on joskus sattunut huonoissa sääolosuhteissa työmatkatapaturma. Omassa tapauksessani tapaturma ei johtanut poissaoloon, mutta tein siitä silti tapaturmailmoituksen sillä seurauksella, että kyseeseen kohteeseen tehtiin myöhemmin pieni investointi, joka luultavasti estää jatkossa muita taikinoimasta ainakaan samassa kohteessa.

Ja lopuksi totean, että myös vapaa-ajalla teemme koko ajan esimerkiksi liikkumiseen vaikuttavia valintoja. Eli Stoppaas snääki hetkeks fundeeraamaa ja panosta jatkossa omaan turvallisuuteesi myös vapaa-aikana. Kyllä se pukkikin sitten varmasti jouluna kiittelee.

Jari Mäki-Korte

8.11.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva