Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Päätöksentekijät puntarissa

Kuva: Päätöksentekijät puntarissa

Stand up -koomikko Ismo Leikola lohkaisi mieleenpainuvasti: ”Miten ihmiskunnalta kesti niin kauan tajuta se, että maapallo on pyöreä? Johan se olisi pitänyt nimestä päätellä.” Ajatusta mukaillen totean, että vuosi sitten kuntavaaleissa valittiin kuntapäättäjät, ja jo nimestä pitäisi ymmärtää, että meidät on valittu päätöksiä varten. Virkamiehet laativat esitykset, ja poliitikkojen tehtävänä on päätöksenteko, kuten myös poliittinen vastuunkanto.

Taloustilanteen ankeutuessa kuntapäättäjillä on edessään vain vaikeita päätöksiä. Poliittisia irtopisteitä ei heru, ja tulevissa päätöksissä joudutaan pureutumaan itse kunkin poliittisen ryhmän mukavuusalueelle. Yksikään vastuullinen puolueryhmä ei arvosteluryöpyltä säästy. Nyt punnitaankin poliitikkojen rohkeus ja vastuullisuus: löytyykö niitä, jotka pystyvät järkeviin ja myös välttämättömiin päätöksiin murehtimatta omaa uudelleenvalintaansa?

Jos ei löydy, niin edessä on kelluminen päättämättömyyden tilassa ja ajattelu, että kaikki jatkuu ennallaan. Tulevaisuutta ei kukaan varmaksi tiedä, mutta näköpiirissämme häämöttää vain niukan talouskasvun vuosia. Valtiovarainministeri Urpilaista ja laulua lainaten ”aika entinen ei koskaan enää palaa”.

Ajattelen, että nyt vielä voimme tehdä hallittuja muutoksia. Jos vielä tovin setvimme ja odottelemme, niin asiat ovat edessämme entistä vaikeampina ja silloin muutoksiin jouduttaneen pakon sanelemana. Pysyvätkö silloin kaikki muutoskuohussa pinnalla?
Valtion ja kuntien talouden heikentyessä joudumme miettimään, miten pystymme toteuttamaan kunnalliset palvelut edelleen laadukkaina ja mahdollisimman

edullisina. Lakisääteisiä tehtäviä kunnilla on jo lähes 550, ja lisää tehtäviä on eduskunnalla lainvalmistelussa. Tiedämme myös, että osa kuntien vapaaehtoisista palveluista vähentää lakisääteisten palvelujen kysyntää, ja niinpä niistä luopuminen aiheuttaisi kustannuksia toisaalla ja heikentäisi selvästi kuntalaisten hyvinvointia.

Meillä Porissa kaupunginvaltuustoa sitoo valtuustosopimus, ja jo sopimuksen solmiminen oli osoitus siitä, että valtuutetuilta löytyi halua kääntää kaupunkimme taloustilanne oikeille, terveille raiteille. Sopimusta toteuttaessamme joudumme etsimään säästöjä kaikista hallintokunnista, joissa nyt säästöjen löytämiseksi joudutaan miettimään palvelujen uudenlaisia toteuttamistapoja ja paikkoja. Rakenteiden repiminen on rankkaa ja raastavaa, mutta muutokset ovat perusteltuja, jotta pystymme edelleen takaamaan palvelujen laadun ja saatavuuden. Nyt budjettikäsittelyssä testataan valtuustosopimuksen sitovuutta niin yksittäisten valtuutettujen kuin myös puolueiden osalta.

Muutoksia tehtäessä ja säästöjä etsittäessä toivoisin, että julkisissa palveluissa pitäisi edelleen erityisesti ottaa huomioon ne, jotka eivät itse pysty vaatimaan, vaikuttamaan tai eivät saa ääntään kuuluville. Poliittinen päätöksenteko ei saa tapahtua vain vahvimpien tai äänekkäimpien ehdoilla.

Puolueemme SDP on ajanut läpi suuria yhteiskunnallisia muutoksia. Otetaan paikkamme nytkin uudistajien joukossa, konservatiivit löytyköön toisista leireistä.

Arja Laulainen

1.11.2013 08:13

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva