Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sotasankarit?

Kuva: Sotasankarit?

Jokainen kansa tarvitsee sankarinsa, jotka ovat sotineet isänmaan ja itsenäisyyden puolesta. Sankareista on muodostunut vuosikymmenten saatossa myyttejä. Tarvitaan lisää vuosikymmeniä, ennen kuin joku uskaltaa ampua myytin alas.

Marsalkka Carl Gustav Mannerheim (1867-1951) on monen mielestä vailla vertaa oleva sotasankari, joka pelasti Suomen tuholta toisessa maailmansodassa. Hänet mm. valittiin Yleisradion ”Suurin suomalainen” -äänestyksessä voittajaksi.

Kaikkien mieleen hänen myyttinsä ei ole kuitenkaan ollut, ja sitä on yritetty murtaa lähinnä tunnetasolla. Tänä syksynä Mannerheimistä on julkaistu kirjana kolme tutkimusta, jotka antavat hänen toiminnastaan jatkosodan loppuvaiheissa 1943 ja 1944 uudenlaisen kuvan. Niissä hänet leimataan vanhaksi ja väsyneeksi, osin narsistiseksi sotapäälliköksi, jonka sotataidot olivat pahasti vanhentuneet. Syntyi virheitä.

Eikä ihme. Sodan loppuvaiheessa Mannerheim oli 77-vuotias, ja sotilasoppinsa hän oli saanut Venäjän tsaarin armeijassa.
Tohtori Pekka Visurin mielestä Mannerheimin suurin virhe Suomen armeijan ylipäällikkönä oli, että hän keskitti joukot Itä-Karjalaan, kun sen sijaan Neuvostoliitto keskitti oman hyökkäyksensä Kannakselle. Mannerheimille yritettiin puhua asiasta ajoissa, mutta hän uskoi liian myöhään, ja seurauksena Suomelle tuli paljon mies- ja kalustotappioita.

Aiemmin Urho Kekkosen ylistäjänä tunnettu professori Juhani Suomi toteaa omassa kirjassaan, ettei Mannerheim ollut myyttinsä arvoinen. Suomen mainitsema pieni yksityiskohta on mm. se, että suurhyökkäyksen alettua Mannerheim oli ensimmäisenä siirtämässä omaisuuttaan turvaan Ruotsiin.

Tutkijat Markku Jokisipilä ja Janne Könönen puolestaan muistuttavat, että Mannerheimilla oli väitettyä paremmat suhteet natsi-Saksaan. Marsalkka itse on väittänyt, että hän piti yhteyttä natseihin vain, koska aseveljeys Saksan kanssa oli pakon sanelemaa.

Toinen kiistelty sankarimyytti liittyy Mannerheim-ristin ritariin Lauri Törniin (1919-1965), joka johti kapteenina omaa sissiosastoaan Suomen armeijassa jatkosodan aikana. Lapin sodassa, jossa suomalaiset ajoivat saksalaiset pois Suomesta 1945, Törni siirtyi Saksan SS-joukkoihin, jonka seurauksena hänet tuomittiin maanpetoksesta vankeuteen.

Presidentti J.K. Paasikivi armahti Törnin muutamaa vuotta myöhemmin, jonka jälkeen hän muutti 1954 Yhdysvaltoihin, värväytyi siellä armeijaan ja taisteli Vietnamin sodassa, jossa hän myös menehtyi helikopterin pudottua vuoristoon.

Vietnamissa Lauri Törni ammuttiin sananmukaisesti alas 1960-luvulla, mutta Suomessa hänen legendaansa on vasta nyt avattu uusin silmin historiantutkijoiden Juha Pohjosen ja Oula Silvennoisen tutkimuksessa.

Saksassa natsit kouluttivat Törnin tiedustelu- ja sabotaasitehtäviin, ja tutkijoiden mukaan Törniä valmisteltiin mukaan vallankumoukseen, jota natsit suunnittelivat Suomeenkin.

Törnin ihailijat ovat pitäneet häntä isänmaallisena seikkailijana, mutta uusien tutkimusten valossa hän oli sotahullu juoppo, joka ei sopeutunut siviilielämään.

Ennen Pohjosen ja Silvennoisen kirjaa Lauri Törnistä julkaistiin muutama vuosi sitten Kari Kallosen ja Petri Sarjasen kirjoittama muistelmateos, jossa hänen myyttiään kiillotettiin. Nyt he ovatkin käyneet vastaiskuun uudella painoksellaan ja eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön (ps) tuella.

Kansakunta kaipaa sankareita. Mutta niitä todellisia sotasankareita olivat sittenkin ne tavalliset tunnetut ja tuntemattomat sotilaat, jotka taistelivat rivissä saamatta nimeään historiankirjoihin, osa kaatuen, osa haavoittuen, osan selvitessä ainakin fyysisesti terveinä.

Jukka Vilponiemi

25.10.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva