Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Oma koti on ihmisoikeus

Kuva: Oma koti on ihmisoikeus

Olen ehdottomasti koti-ihminen. Minulle koti on rauhan ja turvan tyyssija. Kotiin on ihana mennä kiireisen työpäivän jälkeen, vaihtaa verkkareihin ja tehdä mitä huvittaa tai olla tekemättä mitään, jos siltä tuntuu. Kotona ovat tärkeät ihmiset. Kotona voin viettää aikaa ystävien kanssa. Kotona on lämmintä ja mukavaa. Koti on kiinnekohta elämässä.

En osaa edes kuvitella, millaista elämä olisi ilman kotia. Mutta valitettavasti Suomessa on tällä hetkellä noin 8000 ihmistä, joilla ei ole omaa asuntoa, heistä 4 100 pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudun asunnottomista joka neljäs on alle 25-vuotias. Asunnottomien lapsiperheiden määrä on ARA:n tilaston mukaan noussut 35 prosentilla vuodesta 2011.

Eilen vietettiin YK:n Köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää ja valtakunnallista Asunnottomien yö -tapahtumaa. Samalle päivälle sattui myös valtakunnallinen demokratiapäivä, jonka teemana oli aktiivinen kansalaisuus. Päivä muistutti, että aktiivinen kansalaisuus ja täysipainoinen osallistuminen ovat lähes mahdottomia ihmisille, joilla ei ole edes asuntoa.

Asunnottomuusongelmat ovat monimuotoistuneet, kyse on harvoin pelkästä asunnosta. Jos on onnistunut saamaan vuokra-asunnon, sen säilyttäminen on haastavaa kiristyneessä markkinatilanteessa. Työttömyys ja vuokrien nousu kaatavat talouksia. Peruskotitalouksien asumisen epävarmuus on lisääntynyt, ja asunnottomaksi jää kokonaisia perheitä.

Velkaongelmat ja tuen puute näkyvät muun muassa kansalaisjärjestöissä. Järjestöt voivat ohjata tulijoita eteenpäin, mutta paikat ovat vähissä.

Tampereen yliopiston tutkimusten mukaan asunnottomuuden taustalla ovat edullisten vuokra-asuntojen ja sosiaalisen tuen puute. Tutkija Suvi Raitakarin mukaan pitkäaikaisasunnottomuuden poistaminen edellyttää sekä asuntopoliittisia toimia että asumisen tukipalveluiden kehittämistä niin, että ne vastaavat myös erittäin vaikeassa tilanteessa elävien tarpeisiin ja toiveisiin.

Kahden valtakunnallisen pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman puitteissa asunnottomuuden poistamisen eteen onkin tehty töitä ja merkittäviä taloudellisia satsauksia. Hallituksen tavoitteena on poistaa pitkäaikaisasunnottomuus vuoteen 2015 mennessä.

Suomessa käytetään Asunto ensin -mallia, joka korostaa ihmisen oikeutta pysyvään, omaan kotiin esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeongelmista huolimatta. Monesti kotona asuminen edellyttää tukipalveluja, kuten psykiatrista hoitoa, kotikäyntityötä ja päivätoimintaa sekä taloudellisten resurssien turvaamista.

AE-mallissa asuminen sekä hoito ja kuntoutuminen kuitenkin erotetaan toisistaan. Asunto ymmärretään tinkimättömänä perusoikeutena, jota ei tarvitse ikään kuin ansaita raittiudella, tervehtymisellä tai elämäntapaa muuttamalla.

Kuntien ja valtion on turvattava asunto kaikille kansalaisille. Asunnottomuusjärjestöissä on valmisteilla toimenpidealoite oikeudesta asumiseen. Aloite halutaan eduskunnan käsittelyyn ja tuodaan kansalaisten allekirjoitettavaksi ensi vuoden puolella.
Oma koti on mielestäni ihmisoikeus. Ja vasta, kun asunnosta tulee koti, on asunnottomuus pysyvästi ratkaistu.

Maarit Kautto

18.10.2013 08:29

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva