Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Varma voittaja

Kuva: Varma voittaja

Jos olisi ylimääräistä pätäkkää, sen voisi sijoittaa varmaan kohteeseen, lääketeollisuuteen. Voittoa tulee aina, koska aina sairastetaan ja jos ei, niin keksitään lisää sairauksia. Hyvällä tiellä ollaan: särkylääke aiheuttaa päänsärkyä ja psyykenlääke psyykkisiä ongelmia.

Niin särkylääkkeiden kuin psyykenlääkkeiden aiheuttamat ei-toivotut vaikutukset liittyvät usein lääkkeiden pitkäaikaiseen käyttöön, mitä ei lääketeollisuuden tietenkään kannata mainostaa.

Suomen Migreeniyhdistyksen mukaan mikä tahansa päänsärkylääke voi aiheuttaa päänsärkyä, jos sitä otetaan liian usein. Särkylääkepäänsäryn kehittymiselle vaarallisinta on ottaa vaikka vain parikin särkylääkettä päivässä pitkän aikaa.

Aate- ja oppihistorian professori Petteri Pietikäisen Hulluuden historia -kirjasta löytyy tieto, jonka mukaan psykoosilääkkeiden pitkäaikainen käyttö näyttää helposti johtavan potilaan sairaustilan kroonistumiseen. Lääkehoito voi siis pahentaa ihmisen tilaa, ei parantaa sitä.

Terveydenhuollon tohtori Markku Myllykangas puolestaan on kirjoittanut näin: ”Nykyäänhän ei riitä, että on lääkkeitä, millä parannutaan sairauksista. Nykyään pitää syödä lääkkeitä, ettei tule sairaaksi. Nämä ovat vain lääketeollisuuden kehittämiä keinoja maksimoida tuotto.”

Jani Kaaro kirjoitti Hesarissa 14.9. siitä, kuinka riski on uusi sairaus. Artikkelin mukaan sadattuhannet terveet suomalaiset napsivat lääkkeitä, koska lääkäri on todennut heillä esimerkiksi diabeteksen tai valtimotaudin riskin.

Riskilääketieteessä ollaan riskirajoilla: sairauksia estetään määräämällä potilaille ennalta lääkkeitä ennen kuin he ovat ehtineet edes sairastua.

Tutkimuksissa löytyy aina ihmisryhmiä, jotka hyötyvät lääkkeistä, mutta myös niitä, joihin lääkkeet eivät tepsi ja niitä, joille lääkkeistä on suoranaista vahinkoa. Jos esimerkiksi statiineja annetaan perusterveelle ihmiselle korkean kolesterolin perusteella, hyötyjiä on vähän ja terveyshaittana voivat olla esimerkiksi lihaskivut ja jopa -vauriot.

Pahinta on se, että sairauksien riskirajoja siirretään aina vain alemmas, lääketeollisuuden riemuksi – ja tuella.

Jani Kaaron mukaan suurimmat mullistukset ihmisten terveydessä tapahtuvatkin kokoushuoneissa, kun asiantuntijaryhmät muuttavat sairauksien kriteereitä. Yhtäkkiä moni tähän asti terve huomaakin olevansa sairas.

Lääkeyhtiöt ovat keksineet varsinaisen sammon näin myös riskienhallinnasta. Esimerkiksi pelkästään statiineihin käytetään vuosittain jo yli 10 miljardia euroa. Niinpä lääkeyhtiöt ovat innolla mukana myös määrittelemässä sairauksien tunnusmerkkejä.
Sairauksien rajoja määriteltäessä lääkeyhtiöt ovat kuin pukit kaalimaan vartijoina, samaan tapaan kuin pankkeja yms. valvovat luottoluokitusyhtiöt, jotka EU:n talouskomissaari Olli Rehniä lainaten toimivat ”amerikkalaisen finanssikapitalismin ehdoilla”.
On kyse pilleri- tai rahamarkkinoista, läpivalaisu on vaikeaa. Suomessa lääkäreiden ja lääkeyritysten taloussuhteiden läpinäkyvyyttä yritetään kyllä lisätä. On tarkoitus, että potilas voi lähitulevaisuudessa tarkistaa Lääketeollisuus ry:n nettisivuilta oman lääkärinsä mahdolliset kytkökset eri lääkeyritysten kanssa.

Jos mahdollista, kannattaa pysyä erossa lääkäreistä ja lääkkeistä, sillä jo muinaisen Shakespearen tiedetään sanoneen, että lääke on vaarallisempaa kuin sairaus.

Heli Kokko

11.10.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva