Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pohjolan emäntä

Syyskuinen lööppien kuningatar oli ilman muuta kokoomusnuorten puheenjohtajaksi, kai vähän yllättäen, valituksi tullut Susanna Koski.

 

Alle 30-vuotias, siis nuori nainen, kohahdutti kansaa kahdestakin syystä.

Ensinnä kohun ja huomion syynä oli tietenkin kokoomusnuorten tavoiteohjelman teksti. Se on paikoin niin hurjaa, että oli ensikuulemalta vaikea sitä uskoa tosissaan esitetyksi. Se tuntuu yhtaikaa huvittavalta ja hirvittävältä. Tässä on meikäläinen ilmeisesti niin demokratiassa marinoitunut, ettei millään tahdo ottaa tosissaan ja täydestä tuommoisia ehdottelevaa joukkoa. Ovathan nämä kokoomuksen aivoriihen puimamiehet ja -naiset jo aikuisia? Näin vanhasta opettajasta teksti tuntuu paikoitellen teiniporukan aamuöisen ajatushautomon tuotokselta. Että mopon nopeusrajoitus 60:een ja talvirengaspakko pois? Jne. Hoh-hoijjaa.
Niin kai se sitten on, että nykynuoriso on suurelta osin niin ”pumpuliin pissitettyä”, että tosiolevaiset elämänehdot ovat jääneet kovasti hämäriksi.

Mutta taisivat I maailmansodan jälkeisen Weimarin tasavallan saksalaisetkin alkuun hymähdellä Hitlerin ja hänen kannattajiensa visioille. Hymy tunnetusti sitten hyytyi, joskin liian myöhään. Ääri-ilmiöiden kanssa ei ole leikkimistä, ilmaantui vouhotuksia sitten oikealta tahi vasemmalta. Malttia ja viisautta!

Ihan vain asian valaisemiseksi olisi monen syytä löytää aikaa lukuhommiin: Kjell Westön viimeisin romaani ”Kangastus 38” näyttää oivallisesti niitä ”heikkoja signaaleja”, jotka ennustivat II maailmansodan vaiheilla Suomessakin koettuja katastrofeja.

Toinen asia, joka Susanna Kosken kohdalla sai lennokkaisiin mietteisiin, on hänen kauneutensa. Siinäpä kaunotar ja hirviömäiset aatteet! Noin ihana ulkonäkö yhdistyneenä päältä nähden jäiseen kylmyyteen tuntuu pelottavalta. Mielessään tulee etsineeksi samaistuskohteita - ja löytääkin.

Olen yksi niistä, joiden mielestä Susanna Kosken kampaus hänen esiintyessään televisiossa aivan ilmeisesti toi mieleen natsi-Saksan naisihanteiden hiuslaitteet. Toisin kuin ne, joiden mielestä tukkalaite muistutti valkovenäläisen Julia Tymoshenkon hiuksia - hänellähän on aina palmikko pään ympäri - Susanna Kosken niskarulla minusta näytti Magda Goebbelsin tai jonkun muun Hausfraun kampaukselta. Mainittu Magda, joka kylmäverisesti, poliittisen konkurssin edessä, myrkytti kaikki kuusi lastaan, näyttäisi muutenkin sopivan esikuvaksi nykyisille kokoomusnuorille - vai mitä?

Jos nyt vielä mielikuvilla leikitellään, toinen hahmo, jonka pohjalainen valtiatar Susanna tuo mieleen, on Kalevalamme Pohjolan emäntä. Tätä mahtinaista luonnehditaan sanoilla ”Louhi Pohjolan emäntä / Pohjan akka harvahammas”. Ei kuulosta nätiltä. Mutta varmaan Louhikin oli aikanaan vaikuttava kaunotar - valtiattaren asemaan pääsyssä myös ulkonäkö edesauttaa… Entisaikaan sanottiin, että joka lapselta nainen menettää yhden hampaan. Louhella oli tunnetusti ainakin tyttäriä. - Katsotaanpa, mikä Susannasta sukeutuu. Ja mihin asemaan hän päätyy.

Rauni Virtanen

27.9.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva