Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jurva soikoon

Kuva: Jurva soikoon

”Tullaan, tullaan, toimehen me tullaan/ vielä on viitonen kahviin ja pullaan/ päivä se on vielä huomennakin, eletään me sitten vähän reilummin...”

Kuplettimestari Matti Jurvan 30-luvulla laulamat sanat sopivat tähänkin päivään. Jurva muistetaan ehkä paremmin iloisista ja pikkutuhmista rallatuksistaan, mutta hän kuvasi myös vakavia asioita huumorilla ryyditettyinä ja kevennettyinä: kotirintaman jonoja, säännöstelyä, elintarvikepulaa jne.

”Mutta olettekos kuunnelleet laulujani oikein tarkkaan? Ei niissä iloisista asioista ollenkaan aina lauleta”, on Jurva itse sanonut.

Matti Jurvan kuolemasta tuli maanantaina 16. syyskuuta kuluneeksi 70 vuotta. Hän eli lyhyen, alkoholinhuuruisen elämän, joka päättyi jo 45-vuotiaana sydänkohtaukseen, jatkosodan vuonna 1943.

Varhaisesta kuolemastaan huolimatta hän ehti paljon. Hän oli 30-luvun suosituimpia laulajia Malmstenin veljesten ohella ja on yli 400 taltioidulla laulullaan edelleen Suomen tuotteliaimpia levylaulajia. Vähän ennen sotaa olivat kiivaimmat vuodet, pelkästään 1938 hän levytti Ramblers-orkesterin kanssa lähes sata laulua.

Suuren osan Jurvan esittämistä ja säveltämistä lauluista sanoitti Tatu Pekkarinen, mutta Jurva teki itsekin paljon sanoituksia. Jurvan taitoina mainitaan myös steppaus ja ukulelen soitto. Samoin hänen pianonsoittotaitoaan on kehuttu.

Matti Jurva oli J.Alfred Tannerin ja Rafu Ramstedtin perinteen täysiverinen jatkaja, ja jälkipolville Jurva on vankka lenkki näiden edeltäjiensä ja seuraajiensa, kuten Helismaan, Lavin, Vainion, Juicen ja vastaavien mestarien ketjussa.

Jurva on nostettu taas esiin. Viime toukokuussa ilmestyi Jurva jyrää -levy, jossa 30-luvun jenkat, foksit ja valssit on taivutettu reggae- ja roots-rytmeihin Jukka Pojan laulamana.

Nyt kun Jurvakin on ”rehabilitoitu”, voin itsekin tulla ulos kaapista ja kertoa, että hän on ollut vuosikymmenet suosikkini, ja ihan vain äänensäkin perusteella.

Iskelmän kultaisessa kirjassa kuvataan, että ”Matti Jurva oli sydämellinen luonnonlahjakkuus, jonka ääntä ei voi sanoa kauniiksi.”  Väärin, väärin, väärin.

Jossain muualla lisätään, että ”laulajana Jurva ei ollut mikään operettisankari ja että hänen äänensä ei ollut erityisen vahva eikä sen ääniala ollut erityisen laaja” mutta lisätään, että hänen laulunsa olivat ”hyväntuulista, vivahteikasta ja humoristista”, mitä paransivat hyvä rytmitaju ja notkea kieli. Oikein,oikein, oikein.

Itse en omista Jurva Jyrää -levyä, mutta kylläkin 27 kappaleen cd-levyn Jurvan ja Ramblersin musiikkia. Se alkaa lystillä kappaleella: ”Tiedoksi sulle mä antaa saan/ syömmeni kamari taas vuokrataan” /olisiko sulla/ halu sinne tulla /nyt sinun vuorosi vihdoin ois.”

Jo vuosia, vuosia sitten sain lainaksi Jurvan laulujen c-kasetin, johon oli valittu sota-ajan vähän arveluttavia lauluja, kuten Tanssi, Anjuska: ”Anjuska/ ei toinen bolsevikki/ sua rakastaa voi koskaan /kuin minä nyt.” Entä sitten Njet Molotoff, joka ”valehteli enemmän kuin itse Bobrikoff”. Tämä Jurvan ja Pekkarisen sotakupleteista tunnetuin alkoi soida uudelleen Solistiyhtye Suomen levytyksenä 1990-luvulla, kun niin sanotut yleiset syyt poistuivat Suomesta.

Aivan kaikkea ei nykyaikana sentään sallita. Jurva jyrää -levyllä ei kuulla ”Soita vielä se neekerjazz”, vaan Soita vielä se refer-jazz”. Aika aikaa kutakin.

Heli Kokko

20.9.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva