Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Riskejä on elämä täynnä

Kuva: Riskejä on elämä täynnä

Yle julkaisi jokin aika sitten nettisivuillaan jutun, jossa kerrottiin joensuulaisen päiväkodin hylänneen erään äidin tuomat lahjaomenat.
Samainen äiti oli vienyt päiväkotiin omenoita myös pari vuotta sitten ja silloin ne otettiin ilolla vastaan. Omenoista tehtiin tuolloin kiisseliä ja piirakkaa, lapset tykkäsivät kun saivat extraherkkuja ja kaupunki säästi selvää rahaa.

Tänä syksynä päiväkodin johtaja perusteli kieltäytymistä sillä, että he eivät voi tietää onko omenat poimittu maasta vai puusta. Päiväkoti ei voi ottaa vastuuta esimerkiksi myyräkuumeesta.

Tämä omenaepisodi on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Enimmäkseen on päivitelty sitä, että voiko tapaus olla edes tottakaan. Omenoita on syöty maasta maailman sivu. Julkisuuteen ei ole tullut yhtä ainutta tapausta, jossa myyräkuume tai jokin muu tauti olisi tarttunut ihmiseen maasta poimittujen omenoiden välityksellä.

Joensuun kaupungin ravintopalveluilla tai terveysvalvonnalla ei jutun mukaan tuntunut olevan mitään lahjoitusomenoita vastaan. Omenat ovat alkutuotantoon kuuluvia tuotteita, eivätkä ne ole erityisen riskipitoisia. Omenoista näkee niiden kunnon jo päällepäin ja viimeistään pilkottaessa. Ja eivätkö bakteerit kuole uunissa tai keittämisen yhteydessä, jos omenoista tehdään vaikkapa kiisseliä?
Googlettamalla löysin erään terveysasiantuntijan vastauksen kysymykseen: Voiko maahan pudonneiden omenoiden syömisestä saada jonkin tartunnan? Vastaus oli tällainen:

”Myyrien pureskelemia tai muutoin kuoreltaan vaurioituneita omenoita on syytä välttää. Kuoren vaurioituessa hedelmälihan koostumus muuttuu ainakin paikallisesti ja hedelmään voi mennä esimerkiksi maaperän bakteereita. Lisäksi hedelmä pilaantuu nopeammin. Myyräkuume tarttuu ihmiseen virusta kantavan jyrsijän eritteiden välityksellä. Suurin riski saada tartunta on, kun siivoaa varastoa, johon myyrät ovat majoittuneet.”

Olisi mielenkiintoista tietää, onko joensuulaispäiväkodin linjaus ainoa laatuaan, vai onko vastaavaa tapahtunut jossain muuallakin? Miten päiväkodeissa ylipäätään enää voidaan toimia lasten kanssa, jos koko ajan on otettava huomioon olemattoman pienetkin riskit? Pitääkö lapset sulkea asfaltoidulle pihalle verkkoaidan taakse tai neljän seinän sisälle, jotta mitään ei vain sattuisi? Voihan sitä jokin bakteeri tarttua lapseen vaikkapa hiekkalaatikolla, jos on tarttuakseen.

Riskejä on elämä täynnä. Vaaroja on runsain mitoin niin kotona kuin sen ulkopuolellakin ja jos koko ajan pitää pelätä, niin eihän elämisestä tule mitään. Riski se on sekin, että omena voi pudota puusta kerääjänsä päähän.

Tapaus omenat toi mieleeni sen, kun eräässä elintarvikekaupassa kuulin kahden kassatyöntekijän keskustelun. Nuoret naiset pohtivat pitääkö heidän kysyä papereita nuorilta, jotka ostavat suuria määriä alkoholia sisältäviä konvehteja ja pitäisikö viinakarkkien ostaminen kieltää alaikäisiltä. No voi hyvänen aika, ajattelin, karkkejahan ne vain ovat. En oikein jaksa uskoa, että kukaan pystyy syömään viinakarkkeja niin paljon, että saa päänsä pyörryksiin. Tai että kukaan nuori joutuisi päihdekoukkuun viinakarkkien takia.

Samaan kategoriaan kuuluvat myös lakritsipiiput, joiden myyntiä EU:n linjaukset nyt uhkaavat. EU:n ympäristö-, kansanterveys- ja ruokaturvallisuusvaliokunta on päättänyt, että unionin pitäisi toimia ponnekkaammin tupakkatuotteilta näyttävien makeisten ja lelujen kieltämisessä. Tämän vuoksi ruotsinlaivoilta tutut lakritsipiiputkin ovat nyt pannassa.

Enpä oikein usko siihenkään, että lapset ja nuoret ryhtyvät tupakoimaan lakritsipiippuja syötyään. Kyllä huomattavasti suurempi vaikutus on kaveriporukan asettamilla paineilla ja vanhempien esimerkillä.

Pitääkö kaikki kiva kieltää siksi, että on olemassa häviävän pieni riski?

Maarit Kautto

6.9.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva