Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiuru: Oppivelvollisuuden pidennys historiallinen päätös

Sdp:n varapuheenjohtaja, opetusministeri Krista Kiuru iloitsee hallituksen päätöksistä vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa. Esiopetuksesta tehdään velvoittavaa ja oppivelvollisuutta pidennetään vuodella. Sekä esiopetuksen velvoittavuus että oppivelvollisuuden pidentäminen ovat pitkäaikaisia sosialidemokraattisia tavoitteita. Kiuru on ajanut molempia asioita voimakkaasti kolmen kuukauden opetusministerikautensa aikana.

 

- Pitkäaikainen unelma tasa-arvon lisäämisestä koulutuksessa toteutuu nyt. Olen mielissäni ja yllättynyt siitä, että poliittista tahtoa tällaiseen koulutuspoliittista tasa-arvoa edistävään kokonaisuuteen lopulta löytyi, iloitsee Kiuru.
- Oppivelvollisuuden pidennys varmistaa, että kaikki nuoret jatkavat perusasteen jälkeisessä koulutuksessa, pääosin lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa. Tämä on merkittävä askel, koska nykyisin Suomessa jää joka vuosi tuhansia perusasteen päättäneitä nuoria vaille toisen asteen koulutuspaikkaa.
Osalle peruskoulun päättävistä nuorista ongelma on ollut paikkojen riittämättömyys, osa taas ei ole edes pyrkinyt mihinkään.
- Näiden nuorten tulevaisuusennuste työmarkkinoilla ja myös muutoin elämässä on valitettavan heikko. Aikainen syrjäytyminen koulutuksesta lyhentää työuria, lisää työttömyysriskiä ja altistaa elinikäiselle köyhyydelle. Siksi tämä uudistus on niin merkittävä. Se vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen, Kiuru painottaa.
Kiurun mukaan päätös vahvistaa myös vuoden alusta voimaan tullutta koulutustakuuta. Peruskoulun jälkeinen nivelvaihe muodostuu monelle nuorelle ongelmaksi, kun koulutuspolku katkeaa. Oppivelvollisuuden pidennys ehkäisee nämä putoamiset koulutuksesta. Lisäksi oppivelvollisuuden pidennys auttaa myös vähentämään ensimmäisen vuoden keskeytyksiä, joita on turhan paljon.
Pelkän perusasteen varassa olevan työura jää nykyään miehillä kuusi vuotta ja naisilla kymmenen vuotta lyhyemmäksi kuin toisen asteen tutkinnon suorittaneilla. Pelkän perusasteen koulutuksen varassa tehtäviä töitä ei työmarkkinoilla juuri ole.
- Meillä on yli 100 000 alle 30-vuotiasta pelkän peruskoulun varassa, mikä on aivan liikaa maassa, joka pärjää osaamisella ja korkealla koulutuksella. Juuri alkanut Nuorten aikuisten osaamisohjelma pyrkii tarjoamaan yhä useamlalle tästä joukosta tutkinnon ja urapolun.
 
Hallitus päätti myös esiopetuksen muuttamisesta velvoittavaksi. Tavoitteena on varmistaa koko ikäluokan osallistuminen laadukkaaseen esiopetukseen.
- Koulutuksellinen tasa-arvo on yhteiskunnallinen valinta. Tavoitteena on kehittää esi- ja perusopetusta koko ikäluokalle yhteisenä, tasavertaiset edellytykset turvaavana opetuksena. Esiopetuksella varmistetaan laadukas opetuksen ja kasvatuksen jatkumo varhaiskasvatuksesta perusopetukseen, Kiuru toteaa.
Perusopetuksessa koulujen väliset erot oppimistuloksissa ovat kasvussa. Näitä eroja voidaan tehokkaasti kaventaa edistämällä lasten tasa-arvoisia oppimisen ja kasvun mahdollisuuksia jo varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta lähtien.
- Tutkimukset osoittavat, että myöhempiä eroja oppimistuloksissa kavennetaan tehokkaimmin varhaisella vahvistamisella ja tuella. Pidän ensiarvoisen tärkeänä kehittää esiopetusta koko ikäluokalle yhteisenä, tasavertaiset edellytykset turvaavana opetuksena.
Nykyisellään noin kaksi prosenttia ikäluokasta ei osallistu esiopetukseen.
- Koulutuksellisen tasa-arvon kannalta nykyisellään esiopetuksen ulkopuolelle jäävä kaksi prosenttia on kuitenkin erityisen huolen kohteena. Olen todella iloinen, että saan käynnistää lainsäädäntövalmistelun esiopetuksen velvoittavuudesta koko ikäluokalle.
Esiopetuksen velvoittavuutta esittivät kesäkuussa opetusministeri Kiurulle luovuttamassaan selvityksessä selvityshenkilöt dosentti Jarmo Kinos ja Dosentti Tuire Palonen. Selvityshenkilöt näkivät velvoittavuuden mukanaan tuoman pysyvyyden myös tukevan parhaiten lapsen oppimista ja kasvua. Selvityshenkilöiden mukaan esiopetuksen käytännöt ja perusteet sekä rahoitus ovat jo olemassa, vain lainsäädäntö on puuttunut.

30.8.2013 11:01

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva