Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Talkoohenkeä tarvitaan edelleen

Kuva: Talkoohenkeä tarvitaan edelleen

Paloautokin oli ihmeteltävänä SAK:n Rauman Paikallisjärjestö ry:n perhetapahtumassa pari viikkoa sitten. Päivän mittaan heräsi useaan otteeseen keskustelua hiipuvasta talkoohengestä, vaikka juuri nyt ainakin meidän demareiden pitäisi paiskia hartiavoimin työtä paremman huomisen puolesta: ei riitä, että ”julkisuudessa puhuvat päämme” syöttävät eetteriin tarinaa siitä, mitä kaikkia aikanaan tuli luvattua, vaikka toki sekin on tärkeää.

otenkin tuntuu, että sanasta talkoo on tullut jo melkein kirosana, joka mielletään harmaan talouden ylläpitämiseksi. Kuitenkin esimerkiksi edellä mainittu perhetapahtuma oli mahdollista järjestää vain talkoohenkeä ylläpitämällä. Ja ajatelkaas nyt, miten tärkeää työtä esimerkiksi VPK tekee talkoohengessä turvallisuuden saralla.

Peli kovenee, joten haastan teidät jokaisen mukaan aatteen, oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon nimissä, sillä työmarkkinapuolella on pommin varmasti tulossa tosi paha syksy ja seuraavat pari viikkoa ovat meille ay-liikkeen kannalta todella tärkeitä. Hyviä kannanottoja on onneksi tullut esiin tuolta merkittävimpien ay-pamppujen suunnalta, mutta meidän riviaktiivien tehtävä on yhtyä puheeseen sekä jakaa ja markkinoita niitä eteenpäin tuonne rivitaviksille. Toisin ilmaistuna meidän jokaisen myös täällä ammattiyhdistysliikkeen puolella olisi nyt syytä katsoa peiliin ja alkaa vakavasti pohtia, miten yhteisöllisyys saataisiin takaisin kunniaan. Muuten käy taas kerran niin, että porvarikenttä vie meitä mennen tullen, kuin pässiä narussa.

Joo… niin se vaan on, että juuri Sinä olet tovereillesi käyntikortti edustamasi asian puolesta, joten toimi sen mukaisesti. Senhän me jo tiedämme, että aika eilinen ei koskaan enää palaa. Esimerkiksi vientimarkkinamme ei enää tule palaamaan entiselleen. Kannetaan kuitenkin oma kortemme kekoon sen puolesta, että Suomi saisi mahdollisimman korkean työllisyysasteen jo pelkästään siksi, että nykyinen palvelurakenne pystytään rahoittamaan. Hyvä kysymys tietenkin on, että miten se tehdään mutta vaikeudet on tehty voitettaviksi. Ainakin yksi konsti on taistella sen puolesta, että maahan saadaan työmarkkinoille ostovoimaa lisäävä ja ennustettavuutta luova keskitetty työmarkkinaratkaisu. Keskitetty työmarkkinaratkaisu olisi omiaan tukemaan myös sitä, että budjettiriihessä panostettaisiin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin lisäämällä määrärahoja yhä heikkenevän työllisyystilanteen takia. Tätä kirjoittaessa ei ainakaan vielä ollut nähtävissä, että valtiovarainministerin budjettiehdotus olisi sellaisia sisältänyt. Täsmäelvytystä tarvittaisiin nyt ainakin muutaman sadan miljoonan euron edestä.

Tuolla kolumnin alussa mainitussa perhetapahtumassa heräsi keskustelua myös eläköitymisiän nostamisesta ja työurien pituudesta yleisemminkin. Varsin yksimielisiä olimme siitä, että puheet mekaanisesta eläkeiän nostamisesta on syytä nakata roskakoppaan ja keskittyä keinoihin, joilla työelämässä aidosti jaksettaisiin pidempään. Eräässä kannanotossa pohdittiin sellaistakin, että yli viisikymmentäviisivuotiaan irtisanominen pitäisi saattaa lailla mahdottomaksi. Ei hassumpi idea, kunhan pohditaan miten se tehdään niin, ettei syyllistytä ikärasismiin. Jäädäänpä pureskelemaan tuollaistakin vaihtoehtoa. Myös työurien pidentäminen sieltä nuoremmasta päästä herätti keskustelua ja totesimme, että jotkut nuoret eivät viitsi tai halua tehdä työtä. Suotakoon se heille mahdolliseksi, kunhan samalla huolehditaan, etteivät he tuollaisessa tapauksessa kapua sosiaalitoimiston luukulle. Mielenkiintoinen näkökanta tuokin, pureskellaanpa sitäkin.

Koska kolumnistilla on oikeus olla asioista jotain mieltä, julkituotakoon tässä yhteydessä esiin ihmetykseni siitä, miksei työvoiman- ja erityisesti ulkomaisen työvoiman tarveharkintaa saada toimivaksi. En nyt ala termiä kovin laajalti avaamaan mutta lyhyesti ilmaistuna tarveharkinnassa on kyse siitä, että ensin pitäisi aina tutkia, olisiko lähistöllä ammattitaitoista työvoimaa saatavilla ja vasta sitten haalia sitä muualta. Tehkää nyt hyvät toverit siellä Arkadianmäellä jotain, että tämä asia saadaan paremmalle tolalle, kuin myös lähetettyjen työntekijöiden direktiivi, josta on tullut suuri vitsaus ainakin kaikille pohjoismaille. Kaikkihan sen ymmärtää, että suomalaista työmiestä jurppii tallata kilometritehtaalla, jos samaan aikaan muulla murteella puhuva syö leipäämme.

Jari Mäki-Korte

23.8.2013 09:36

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva