Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kenen kirkko?

Kuva: Kenen kirkko?

Evankelis-luterilaisen kirkon sanotaan olevan kriisissä tai ainakin muutoksessa. Näin väitetään varsinkin jäsenistön äärilaidoilla, suuri enemmistö on tässäkin kohtaa hiljaa. Kirkosta erotaan milloin sen liiallisen vapaamielisyyden, milloin sen vanhoillisuuden takia.

Iso eroaalto kirkosta seurasi kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen puheista Ylen homo-illassa lokakuussa 2010. Samoin pienempi eroaalto koettiin keväällä 2011 eräiden kristillisten järjestöjen Älä alistu -kampanjan seurauksena. Kampanjan videolla biseksuaalista heteroksi ”parantunut” tyttö kertoo, että homot voivat tervehtyä samalla tavoin kuin murhaajatkin.

Sisäministeri Päivi Räsäsen tämänkesäinen lausunto, jonka mukaan Raamattu menee lain edelle, aiheutti taas uuden eropiikin. Räsänen sai myös puoltajia, mutta heillä lain ohi menee omatunto tai humaanisuus, ei Raamattu.

Räsänen teki silti sen taas, eli aina kun hän laukoo totuuksiaan, kirkosta eroaa vapaamielisempää siipeä, vaikka moneen kertaan on korostettu, että Räsäsen puheita ei saa sotkea kirkon kannanotoiksi.

Toiselta laidalta sen sijaan erottiin, kun ev.lut. kirkon piispa Irja Askola siunasi lähetystyöhön rekisteröidyssä parisuhteessa elävän miesparin.

Kirkosta eroamisesta on tullut samanmoinen ilmiö kuin sosiaalisen median tykkäämiset ja ei-tykkäämiset. Peukku alas heti kun vain hiukankin mielensä pahoittaa jonkun sanomisista.

Eroamisten ja sitä kautta verotulojen vähenemisen takia seurakuntien talousvaikeudet ovat syventyneet. Kun taloutta paikataan nostamalla kirkollisveroa, lisää väkeä lähtee. Silti edellytetään, että kirkollisista toimituksista, kuten kasteesta, konfirmaatiosta, avioliittoon vihkimisestä ja hautaan siunaamisesta, huolehditaan kuten ennenkin.

Myös kirkkorakennusten pitää olla kunnossa. Monet kirkot ovat kulttuurihistoriallisesti ja taiteellisesti arvokkaita rakennuksia. Pitäisikö kirkkorakennukset näiden arvojen takia siirtää valtion omistukseen – sosialisoida?

Homouden hyväksymisessä ollaan peruskysymysten äärellä. Sama koskee vielä naispappeuttakin, sitäkään kaikki eivät ole sulattaneet. Mielestäni taustalla on se, että sukupuolia tai ihmisiä yleensä ei pidetä täysin tasa-arvoisina keskenään.

Nainen on vieläkin ”neekeri”, kirkossa ja yleensä täällä maapallolla, mikä tuntuu uskomattomalta. Ajatellaan esimerkiksi Kiinaa, jossa yhden lapsen politiikka on aiheuttanut pahaa jälkeä. Raskauksia keskeytetään, kun ultraäänikuvauksessa vauva paljastuu tytöksi. Yleensä maailmassa syntyy 103–106 poikaa sataa tyttöä kohti. Kiinassa syntyy 123 poikaa sataa tyttöä kohti. On ennustettu, että maassa on muutaman vuoden kuluttua alle 19-vuotiaissa 30–40 miljoonaa miestä enemmän kuin naisia. Väestörakenteen voi vinouttaa näinkin – ja totaalisesti.

Tulee mieleen Mark Twainin tokaisu: ”Mitä miehet olisivat ilman naisia? Vähälukuisia, hyvin vähälukuisia.”

Niin naispappeuden kuin homojenkin vastustajat löytävät perustelunsa Raamatusta, tuntuvat lukevan sitä kuin piru ikään. Kristillisyyden yksinkertainen perussanoma näyttää unohtuvan, se että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia Jumalan edessä. Kuten ev.lut. kirkon omilla sivuilla kerrotaan: ”Kristinuskon sanoman ytimessä on vahva yhdenvertaisuuden säie. Kristillisen luomisuskon mukaan Jumala on luonut ihmisen omaksi kuvakseen, joten jokaisen ihmisen elämä on pyhää ja loukkaamatonta, arvokasta sinänsä. Ihmisoikeudet täsmentävät sitä, miten jokaisella ihmisellä oleva perustava ihmisarvo on otettava huomioon hänen kohtelussaan.”

Irja Askolan mukaan rekisteröidyssä parisuhteessa elävä voi toimia kirkon edustajana lähetystyössä, koska ihmisen seksuaalinen suuntautuneisuus ei määrittele hänen kykyään toimia kirkossa. Eli kirkon pitäisi ja pitää olla kaikkien kirkko.

Ja yhteiskunnan pitäisi ja pitää olla tasa-arvoinen. Vaan eipä ole. Vielä on matkaa tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka ei ole hyväksynyt kahden samaa sukupuolta olevan avioliittoa. Poliitikot eivät ole ottaneet päätöksenteon vastuuta, vaikka mielipidekyselyjen mukaan suomalaisten selvä enemmistö on tasa-arvoisen avioliittolain kannalla.

Heli Kokko

9.8.2013 09:14

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva