Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Loiri

Kuva: Loiri

Tämän kesän Pori Jazz on jo historiaa, ja Kirjurinluodossakin edessä ovat jo uudet rytmit. Silti pieni hehkutus lienee vielä paikallaan. Siihen antaa aihetta viime sunnuntain päätöskonsertti Kirjurinluodossa, jossa Vesa-Matti Loirin yli kaksituntinen konsertti jäi sekin historiaan.

Yli 50 vuotta suomalaisia näyttelijänä ja laulajana viihdyttänyt Loiri nimittäin jätti kesän ainoalla keikallaan jäljen, jonka muistavat pitkään ainakin ne noin 9 000 ihmistä, jotka Kirjurinluoto Arenan viileässä illassa häntä kuuntelivat.

Pori Jazzin historiassa ei ole ollut kait koskaan aiemmin kotimaista pääesiintyjää, vaan Kirjurinluodon ulkoilmakonsertit ovat olleet maailmantähtien varassa. Loirin kutsuminen tänä vuonna päätöskonsertin päätähdeksi oli festivaalien uudelta taiteelliselta johdolta oiva veto, joka kannatti: myös suomalainen artisti voi olla magneetti, kunhan hän on kaikkien tuntema.

Ja Vesa-Matti Loirihan sitä on. Hän on taitelija, joka ei jätä ketään kylmäksi. Hänestä pidetään tai sitten ei. Toisaalta Loiri on niin monipuolinen taitelija, että hänellä on monenlaista yleisöä. Kuka pitää hänestä koomikkona kuten Uuno Turhapurona tai Kuselana, kuka valkokankaalla väkevänä draaman tulkkina, kuka taas laulajana ja muusikkona suomalaisten runoilijoiden kuten Eino Leinon tai iskelmäsanoittajien Junnu Vainion ja Reino Helismaan tekstien omintakeisena esittäjänä.

Porissa Loiri oli ennen kaikkea vakavasti otettava veteraanitaiteilija, joka osasi myös naurattaa yleisöä improvisoiden ja hauskoin välipuhein.

Arenan takakumpareelta oli mielenkiintoista seurata yleisöä, joka koostui monesta sukupolvesta. Paljon oli toki varttuneempaa väkeä, joka on voinut seurata Loirin uraa reaaliajassa. Heille konkarin tulkinnat ehkä herättivät nostalgisia muistoja.

Mutta myös nuorempi polvi osasi arvostaa Loirin tulkintoja, ja esimerkiksi Lapin kesä sai nuoremmatkin pariskunnat nojailemaan toisiaan, ja tunnelma oli paikoin jopa kirkkomaisen harras.

Niinhän on, että me kaikki tunnemme Loirin, ja useimmat meistä on ovat lukeneet, kuulleet ja nähneet hän viime vuosien terveysongelmansa. Taiteilija itse on useissa lehtihaastatteluissa kertonut jännittäneensä Porin konserttia, mutta Kirjurinluodon yleisö taisi jännittää lähes yhtä paljon sitä, kestääkö miehen terveys.
Ja kestihän se.

Miehen oma jännittäminen näkyi ja kuului konsertin alkumetreillä. Senat sakoilivat, nimet unohtuivat, ja äänikin tuntui puuroiselta. Moni ehti miettiä jo sitäkin, onki viinalla osuutta menoon.

Mutta muutaman ensimmäisen kappaleen jälkeen homma aukesi. Laulajan ääni alkoi kulkea, ja esitys oli muutenkin hanskassa. Lavalla oli mestari, joka otti yleisön, jonka yleisö otti omakseen eläytyen, nauraen, välillä liikuttuen.

Painoaan 40 kiloa pudottanut konkari oli elementissään hienon orkesterinsa tukemana. Jos tämä oli jollekin ensimmäinen kerta nähdä Loiri livenä lavalla, ei hän varmaankaan enää ihmettele, miksi Loirin ura on kestänyt yli 50 vuotta: hänen esiintymisessään yhdistyvät ammattitaito ja suuri lahjakkuus.

Porin Jazzin johto ryhtyy varmasti pian jo suunnittelemaan ensi vuoden festivaalia - ellei ole jo ryhtynyt. Ensi vuoden tapahtuma on järjestyksessään 49. Kuten Pori Jazzin perustajiin kuulunut Risto Ennekari sanoi Satakunnan Kansan haastattelussa (22.7.), ei festivaali ei ole enää se sama, jollaisena se aloitti.

Vuosikymmenten aikana tapahtuma on uudistunut useampaankin kertaan, ja niin pitääkin olla. Muuten se ei varmaankaan olisi jaksanut elää viittä vuosikymmentä.

Se, että suomalainen artisti nostettiin pääesiintyjien joukkoon niin näkyvästi kuin Vesa-Matti Loiri tänä vuonna nostettiin, on osoitus jälleen uudesta pykälästä Pori Jazzin kehityksessä.

Se lisää varmasti monen mielenkiintoa odottaa, mitä ensi kesä tuo tullessaan; jatkuuko kotimaisten tähtien sarja, vai hankkiiko festivaalin nuoreneva johto vanhenevan yleisön magneetiksi jonkin supertähden maailmalta?

Sitä odotellessa.

26.7.2013 08:21

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva