Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Onko Suomi Areena Porille jo jazz-areenaa merkittävämpi?

Kuva: Onko Suomi Areena Porille jo jazz-areenaa merkittävämpi?

Porin Suomi Areena on jo lopuillaan tältä kesältä ja Pori Jazzin huippuhetket ovat vasta tulossa. Yhtä kaikki, Porin superviikko on ollut ja on viileistä säästä huolimatta kuuma.

Suomi Areena on kerännyt Poriin virallisesti 600 keskustelijaa, mutta todellisuudessa eri alojen vaikuttajia on kokoontunut näiksi päiviksi Poriin ainakin kaksinkertainen määrä. Ja kun lasketaan mukaan heitä seuranneet avustajat ja muut ”varjot”, on areenavieraita helposti pari tuhatta.

Porilla on nyt imua. Se on nähty kaupungin katukuvassa. Ja kun on keskustellut paikallisten vaikuttajien ja seuraajien kanssa, tuntuu siltä, että Suomi Areena on kahdeksan vuoden jälkeen saanut uuden rytmin. Se on näkynyt myös yli sadan tilaisuuden yleisömäärissä. Sitä on ollut liki jokaisessa tilaisuudessa paljon, helposti satoja yhtä tilaisuutta kohti.

Se uusi rytmi on näkynyt mm. siinä, että kun aiemmin keskustelijat halusivat tullut Poriin mieluiten Suomi Areenan loppupäivinä, oli tänä vuonna täysi höyry päällä alusta eli tiistaista asti. Esimerkiksi Satakuntaliiton maakuntajohtaja Pertti Rajala kertoi, etteivät liiton vieraat välttämättä enää halua osallistua Kirjurinluodon konsertteihin, vaan keskustelut ovat tärkeämpiä.

Nyt voikin aiheellisesti kysyä, onko Suomi Areena noussut merkittävyydessään jo Porille tärkeämmäksi kuin jazz?

Tietysti voidaan miettiä sitä, mikä on kummankin tapahtuman merkitys. Se riippuu vähän näkökulmasta.

Suomi Areena on lajissaan ainutlaatuinen tapahtuma. Sillä ei ole kilpailijaa ainakaan vielä. Puolue- ja ay-poliitikot, kansalaisjärjestöt ja eri hallinnonalat ovat havainneet, että heinäkuiseen Poriin kannattaa tulla vaikka kesken kesäloman tuomaan esiin omia ajatuksia, vaihtamaan näkemyksiä muiden kanssa ja myös vaikuttamaan omien tavoitteiden etenemiseen, tai vain tapaamaan tuttuja.

Nämä monet vaikuttajat ajatuksineen tuovat Poriin myös paljon mediaväkeä, ja median kautta Pori saa paljon näkyvyyttä. Porin kaupungille suuren päättäjien tulo merkitsee vaikutusmahdollisuuksia. Porilaisille tapahtuma merkitsee ainutlaatuista tilaisuutta kuulla livenä valtaeliittiä, joka yleensä näyttäytyy vain tv-ruudun välityksellä. Eikä meidän porilaisten tarvitse lähteä vieraaseen kaupunkiin matkojen taakse kalliiseen hotellimajoitukseen. Pääsemme illaksi ja yöksi omaan kotiin ilman Finnairiakin.
Porilaisille palveluyrityksille Suomi Areena taas antaa muutaman vilkkaan päivän lisää.

Mikä sitten painaa vaakakupissa enemmän?

Pori Jazz on Suomen suurin jazzfestivaali ja maan suurimpiin kuuluva kesätapahtuma, joka kerää kymmeniä tuhansia kävijöitä, olipa sää sitten mikä tahansa.

Jos Suomi Areena tuo Poriin yhteiskunnallista keskustelua leppoisassa tunnelmassa, tuo Pori Jazz kaupunkiin viihdettä, kulttuuria, vilskettä ja hulabaloota, jota ilman porilaiset eivät enää osaa olla. Ja jazz tuo Poriin myös paljon rahaa.

Porilaiset ja satakuntalaiset pääsevät jazzeilla näkemään ja kuulemaan myös sellaisia maailmanluokan artisteja, jotka jäisivät monelta livenä näkemättä. Ja jälleen pääsee yöksi omaan kotiin tarvitsematta tapella liian vähästä majoituskapasiteetista.

Siinä pohdittavaa, kumpi on merkittävämpi. Vai onko tuon pohtiminen edes oleellista?

Suomi Areenan ja jazzin yhdistelmä on itse asiassa ihanteellinen Porille. Yhdistelmän avulla Pori lyö kesätapahtumissa niin Seinäjoen Tangomarkkinat, Kotkan meripäivät kuin Savonlinnan oopperajuhlat pienemmistä tapahtumista puhumattakaan.

Tähän superviikkoon on paikallisesti valmistauduttu monta kuukautta. Nyt sadat vapaaehtoiset painavat tukka putkella palvelemassa tapahtumavieraita. Kun perjantaina viimeiset keskustelut on käyty ja sunnuntaina viimeiset soinnut soitettu, moni heistä on väsynyttä miestä tai naista.

Maanantaina me porilaiset jäämme kaupunkiin taas omin nokkinemme. Jotkut valittavat kaupungin muuttuvan taas kuolleeksi, mikä ei todellisuudessa pidä paikkaansa. Elämmehän me tällä, ja pain on taas edessä uusia kesätapahtumia; vielä soitto soi ja laulu raikaa.
Ja sitä paitsi, maanantaina pääsee kävelykadulla taas kulkemaan ilman tungosta sekä jalan että pyörällä, ja Etelärantaa pitkin voi pian taas ajaa autolla.

Voi sitä riemua.

Jukka Vilponiemi

19.7.2013 09:55

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva