Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Aarresaaressa demokratia on vain silmänlumetta

Kuva: Aarresaaressa demokratia on vain silmänlumetta

Ohjaaja Ari Wahlsten on joukkoineen loihtinut jälleen kerran Massille riemastuttavan kokonaisuuden, joka toimii viihdyttävänä seikkailutarinana, mutta sisältää myös tarkkanäköisiä havaintoja nyky-yhteiskunnan valtarakenteista ja vallankäyttäjistä.

Wahlstenin näytelmäsovituksessa R.L. Stevensonin seikkailuromaanista Aarresaari raha ratkaisee ja demokratia on vain silmänlumetta. Keinottelijat käärivät sievoiset voitot ja kansa maksaa.

Näytelmässä oman osansa piikittelystä saavat myös pankkimaailma, ammattiyhdistykset ja takinkääntäjä poliitikot, puhumattakaan meistä äänestäjistä. Aarresaaren tematiikka laajenee aina ihmisen perusinhimillisten ominaisuuksien, kuten ahneuden ja lojaalisuuden kysymyksiin.

Näytelmän kehystarinana on aarteen, jonka merikapteeni Flint on aikoinaan kätkenyt saarelle, löytäminen keinoilla millä hyvänsä. Majatalon pitäjän tytär, Lisa Valve, saa käsiinsä aarrekartan, kun majataloon majoittunut Flintin leski, Ulla Koivula, juo itsensä hengiltä. Aarteenmetsästysretkelle värväytyvät myös kapteeni Smollettin, Mikko Törmänen, tietämättä myös joukko merirosvoja, kuten Long John Silver, Veikko Pukkila.

Oman edun tavoittelussa edetään keinoja kaihtamatta. Loppujen lopuksi patruuna Trelawneyn, Jouko Ouramo, räätälöimässä katteettomaksi osoittautuvassa aarteen jaossa, suurimmalle osalle jää tunnetusti luu käteen.

Teatteri Ulpun Aarrekartta on jälleen loistava esimerkki siitä, miten kesäteatteri voi parhaimmillaan olla koko perheen viihdettä, jossa ryminää ja ryskettä ryydittävät hauskat yksityiskohdat ja oivallukset, kuten vihreät viinapirut ja hidastettu tappelukohtaus. Näytelmä flirttailee herkullisesti myös mykkäelokuvan kanssa.

Näyttelijäkonkareiden ohella myös vähemmän näyttämökokemusta omaavat näyttelijänalut tekevät hyvää työtä. Tiedä sitten mitä taikasanoja ohjaaja on onnistunut käyttämään, mutta tällä kertaa harrastajanäyttelijöille valitettavan ominaisesta epäselvästä äänenkäytöstä ei ole tietoakaan, vaan selkeä artikulointi onnistuu myös pienimmiltä näyttelijöiltä.

Kuten Wahlstenin aiemmissakin ohjauksissa on totuttu, myös Aarresaaressa Massin metsäisen näyttämön käyttö on oivaltavaa ja kokonaisvaltaista.

Tarja Tiilimäki

28.6.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva