Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lomasolidaarisuutta paremman huomisen puolesta

Kuva: Lomasolidaarisuutta paremman huomisen puolesta

Juhannus tuli ja meni. Muutama henkilö varmaan myös hukkui, mutta ainakin se on varmaa, että aika monella alkoi samalla kesäloma. Omaan vuosilomaani tosin on aikaa vielä melkein puoli vuotta, mutta muutama vapaapäivä keskikesän juhlan ympärillä sai allekirjoittaneenkin jo nyt lomatunnelmiin. Enemmän tai vähemmän kateellisena sitä alkoi miettiä, miten loman viettäisi, jos sen aika olisi nyt.

Innokkaana matkustelijana olisin luultavasti löytänyt itseni jostain päin maailmaa huuli pyöreänä ihmettelemässä suuren maailman menoa, vaikkakin tiedän monien hyödyntävän leijonanosan lomastaan rästiin jääneiden koti- ja remonttiaskareiden kuntoon saattamiseen. Rohkenen kuitenkin väittää, että ainakin tilastojen valossa maailmalla pyörii tälläkin hetkellä satoja tuhansia travellereja ilman tarkkaa määränpäätä ja lisäksi suuri joukko hieman tavallisempia turisteja, jotka tarkkaan valitussa lomakohteessaan kukin omalla tavallaan nauttivat olostaan.

Hintatasokin tuolla maailmalla monesti viehättää täällä Koti-Suomessa tarkan markan elämään ja kohtuullisen korkeisiin hintoihin tottuneita lomailijoita. Sitä aina välillä herääkin mieleen kysymys, mitä kaikkea noiden halpojen hintojen taa kätkeytyy. Eipä täydy olla kovinkaan suuri kristallipallon tuntija ymmärtääkseen, että jos esimerkiksi merkkituotteen kopio maksaa vain murto-osan aidon hinnasta, on sen valmistamiseenkin käytetyt kustannukset pomminvarmasti minimoitu epäeettisin keinoin esimerkiksi lapsityövoimaa räikeästi hyödyntäen ja samaan aikaan luultavasti ”veropätäkätkin” kyseenalaisia tuotteita kulloinkin valmistaneeseen maankolkkaan ovat mitä luultavimmin jääneet hoitamatta.

Niin sitähän tässä vaan, että elämä on täynnä valintoja lomallakin. Vetoankin asiayhteydessä ainakin jokaiseen suomalaiseen ulkomaanmatkailijaan, että pohtisi valintoja tehdessään asioita myös eettisistä näkökannoista. Kehitysmaiden ongelmat ovat kirjaimellisesti myös meidän ongelmia, kun suomalaiset työpaikat katoavat halvempien kustannusten maihin. Myönnän toki taustalla olevan muunkinlaista problematiikkaa.

Maailmassa toimii monta hienoa järjestöä, jotka tekevät hienoa työtä paremman huomisen puolesta, mutta jotta YK:n julistamat ihmisoikeusvaatimukset tulisivat laajasti ratifioiduiksi, edellyttää niiden toteuttaminen nykyistä huomattavasti laajemman ihmisjoukon tukea. Esimerkiksi ammattiyhdistysliike taistelee määrätietoisesti ihmisoikeuksien puolesta, mutta silti edelleen maailmassa on monta kolkkaa, jossa ihmisoikeusloukkaukset kohdistuvat myös heihin. Uskon kuitenkin, että tämäkin asia on käännettävissä voitoksi, mutta jokaisen kynnelle kykenevän on kannettava kortensa kekoon tekemällä oikeita valintoja sekä esimerkiksi allekirjoittamalla Amnesty Internationille vetoomus ay-oikeuksien puolesta. Tämän voit tehdä vaikkapa nettiosoitteessa ay-oikeudet.fi .

Kansainvälisen yhteistyön- ja solidaarisuuden merkitys nousi kohtuullisen painokkaasti esiin monessa puheenvuorossa myös noin parin viikon takaisessa Paperiliiton XXI liittokokouksessa. Kokoukseen osallistui myös kohtuullisen kattava joukko kansainvälisiä kutsuvieraita ja tampuurikeskusteluissa kyseisestä aiheesta käytiin keskustelua myös heidän kanssaan.

Ehkäpä kaikkein mieleenpainuvimman puheenvuoron Paperiliiton XXI liittokokouksessa käytti ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka kokouksen avajaisten yhteydessä käyttämässään tervehdyspuheenvuorossaan käsitteli kansainvälisyyttä pitkälti yhteiskuntavastuun kautta otsikolla Vastuullinen metsäteollisuus ja kansainvälisyys. Rajallisen palstatilan vuoksi hänen puhettaan on tässä yhteydessä mahdotonta alkaa ruotimaan, mutta puhe on kokonaisuudessaan luettavissa Paperiliiton nettisivuilta. Nähtäväksi jää, toteutuuko Valtioneuvoston viime syksynä hyväksymän Yhteiskuntavastuulinjauksen tavoite siitä, että Suomi on yhteiskuntavastuun mallimaa.

Liittokokouksen julkilausumassa kansainvälistynyt toimintaympäristö nostettiin esille muun muassa vetoomuksena valtiovallalle huolehtimisvelvollisuutena siitä, että alan yritysten toimintaympäristö pysyy Suomessa suotuisana. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että muutosturvaa on kehitettävä vastuullisempaan suuntaan: irtisanominen ei saa olla halvempaa, kuin että tehtaat pysyvät käynnissä ja työpaikat säilyvät Suomessa.

Jari Mäki-Korte

28.6.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva