Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Just ny…

Kuva: Just ny…

Nii i.. just ny ollaa jo mittumaaris ja eletää suve kukkeint aikaa. Ette yhtää tykkää jos sano et siit se sit kääntyy taas pikkuhiljaa syksyy päi. Soo vaa täyt tot ja pappiki yksis viime viikkosis hautajaisis totes et juhannuksee astikka varrotaa luannos kasvuu täyrellisyytee, mut siit sit ettiippäi taas mennää ns. kuihtumist ja leppoo siirtymist päi. O se silti luaja onni, et meil o tääl nua erillaiset neljä vuareaikaa, joit kaikkii me varrotaa ja tullee ne silti vartoomatiki. Ny funteerattaa täs millai aikai saatos mittumaari fiiraaminenki o muuttunu…

Sotavuasin, ko kaikest melkei oli pullaa ei juhannuska paljo erottunu tavallisest arjest. Jututi anoppii hee sillosist tavoistas ja saatii mukavat muistelut aikaseks. Sillo steerattii pirtti peripohji, niät laatteekki kuurattii sannal ja myähemmi mäntysoopal tai ittevärkätyl saipool. Puhtaal laatteel oli sit hyvä tällät jojes pestyt trasumattot. Ne silloset mattot saatiinki hyvi kuiviks, ko ne pruukas ol semmosii kaksniitisii ja aika ohkasii. Nyte saa visusti kuulustel säätiarotust enne mattopyykil mennoo, et vaa saa nätil ilmal mattos kuivaks. Puhtaasee pirttii tuatii sit meijui antaa ja hyvvää hajjuu. Meijut oli koivuu, mut pihlajaoksiiki käytettii, konnei niis sillo ollu sillai ötököit ko ny. Valkone tuuki pöytää ja pihaperält nunnui vaasii, siin se oli sillone juhannusvähti.

No mitä syätii?? Ei juur kummempaa, sallattii oli ain ninko muinaki viikoloppuin. Sualast sialihhaa taik itte kalastettuu lahnaa uunis. Silakat oli hiukka ninko kortil. Kerranki anoppi oli ollu!p jonottamas niit toril ja pelkäs jo jääväs iha ilma. Kui ollakka, tuli sihe tuttu sotilasformune, joka sillose tava mukkaa sai etuil ja ostiki siin sit  ohi jono anopil kilo silakoit juhannuskaloiks. Silakkaa ei sillo viä savustettu, ko stää pirettii kala haaskauksen. Norsii kyl nuattarannas savustettii ulkopualisil ihmisilki myytäväks. Jaa et mitä anoppi sit silakoillas teki?? No paisto kuulemma… Silakat muute sualattii puupyttyisii sit syksymmäl perunanosto aikoihi. Niit neliko puupyttyi myytii muute sit ja Pori toril. Melkei joka huushollis oli sillo oma porsas, jota evästettii jokane tavallas jo jouluu ja talvist sualatiinuu varte. Kinkku viätii sit sillo palvii niil Vähärauma mallasmummuil, jokka ja toril kauppas ain tuatteitas.

Silt ajjaalt ei anoppi viä muistanu, et kokkoi olis poltettu. Siin kyl jo koht sora jälkeisin vuasin täälläki rannal pruukattii huanot paatit tällät keskelt poikki ja nostaa vastakkai juhannusauttoehtoon poltettavaks kokkon. Ole tainnu jo joskus kertooki siit yhrest hääehtoost, ko väki tuli kaikki yhres rantaa kokkoo sytyttää ja se oliki jo poltettu. Yks vääräleuka, kurejas täyn oleva mullekki hyvi tuttu Masa oli käyny koko sytyttämäs. Oli kuulemma vaa se oma paattis polttanu. Mitäny siin sit meni samas muuki sillone föllii kerätty puuroipe. Ei sillo juurka uut puut poltettu, ain se poltettava oli jottai krännii taik pärjättyi puit. Jaa ni ja juhannuskeinuki oli kuulemma ollu jossai Harjupääs semmoses notkos ja kyl oli siäl nuaril ollu lystii.

Meil o ain oltu juhannus kotonurkis ilma se suurempaa hössötyst, tai sillo suurperhee aikoin taisi joskus kiiruttakki pittää. Ny nuaret juhlii tahoillas ommai familjais kans ja me piretää vanhemmast väjest erellee hualt. Syärää uusii perunoit ja kallaa ja seurustellaa. Siniristilippu liahuu, hyttyset inisee, saunavihrat haisee hyvält ja ain tääl rannal pallaa jossai kokkoki. Kämppä o meijutettu eikä sormei läpi kattois nää yhtää villakoiraa missää. Sattaa tai paistaa, ei vällii, senku nautitaa suvest…

Ulla H. Leino

20.6.2013 09:41

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva