Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hyvää joulua

Kuva: Hyvää joulua

Maailman internetviestintää vakoilevat Yhdysvaltain t.500urvallisuusviranomaiset ovat lähipäivinä ymmällään, kun suomalaiset lähettelevät toisilleen oikein urakalla juhannustoivotuksia.

Mahtavatko he luulla, että kyseessä on jonkinlainen salasanoma, ”koodinimi juhannus”, jonka avulla suomalaiset valmistautuvat vallankumoukseen.

CIA ei tiedä, etteivät suomalaiset lähde nykyaikana barrikadeille, eikä vallankumoukseen ryhdytä etenkään keskikesän paisteella, jolloin kuuluu olla rantasaunaa lämmittämässä. Vallankumousta ei myöskään tehdä huonolla säällä. Vuoden 1918 kansalaissodan ajoitus oli poikkeus, joka vain vahvistaa säännön.

Joka tapauksessa Suomi valmistautuu aloittamaan juhannuksen viettoa. Tämän keskikesän juhlan ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä, lukuun ottamatta asunnon vaihtoon viime aikoina uppoutunutta työtoveria, joka ei vielä viime viikolla uskonut juhannuksen olevan pian edessä.

Toisaalta, iän myötä juhannuksen merkitys tuntuu käyvän itse kullekin koko ajan pienemmäksi.

Lapsena oli hauskaa, kun aisti kaikkien olevan juhlatuulella. Sai kirmata pitkin mäkiä vaikka keskellä yötä, jos jaksoi. Ja hauskaa oli seurata myös sukulaismiesten humaltumista, ellei sitten jollakin ollut pullossaan rähinäjuomaa.

Teini-iästä eteenpäin ei enää sukulaisjuhannus kelvannut, vaan keskikesän hauskaa pidettiin kavereiden kesken huvipaikoilla tai jonkun muun mökillä. Oli niin hauskaa, että päätä kivisti.

Kun tulivat perhe ja lapset, vietettiin jälleen perhejuhannusta. Sitäkin odotti, ja oli mukavaa seurata, kuinka kaupungista maalle päässeet lapset olivat aistivinaan, että nyt ollaan juhlatuulella. Siinä vaiheessa perheelle oli tullut jo omia juhannusperinteitä.

Juhannus ei tullut välttämättä enää viinan voimalla vaan ruokien ja saunan. Ainakin niin pitää sanoa ulospäin.

Nyt kun lapsilla on jo oma elämänsä, on juhannuksen vietto muuttanut kokonaan muotoaan. Elämän kiertokulku toteutuu.

Enää ei ole pakko edes päästä rantasaunaa lämmittämään. Vaimon kanssa vietämme nyt kolmatta juhannusta kaupungissa kahden kesken. Siitä on tullut meille jo perinne, jota odottaa. Eikä muuten ole naapureita riesaksi asti.

Onko pakko, jos ei taho?

Osa ihmisistä on.500 vakaasti sitä mieltä, että kesä loppuu juhannukseen, ja aletaan lähestyä joulua.

On totta, että juhannuksen aikaan päivä on pisimmillään, ja heti juhannuksen jälkeen se alkaa lyhentyä, mutta kovin hitaasti se tapahtuu. Totta on myös se, että Suomen luonto on vehreimmillään kesäkuussa, ja juhannuksen jälkeen lehtivihreä muuttaa sävyään tummemmaksi ikään kuin puiden lehdet valmistautuisivat jo syksyyn ja pudottautumiseen.

Totta on myös se, että jouluun on enää puoli vuotta. Mut haittaaks se?

Laulaahan Tero Vaarakin, että kesää on vielä jäljellä. Virallisestikin edessä on vielä kaksi täyttä kesäkuukautta, ja useimmilla kesän suurimmat riennot ovat vielä kokematta. Ei perkele anneta syksylle vielä periksi! Ei toivoteta vielä hyvää joulua.

Ajattelin hankkia vihdan.500. Olen joskus itsekin yrittänyt sellaista tehdä, mutta ne ovat jääneet aika onnettomiksi tekeleiksi, joilla vihtominen on muistuttanut enemmän ruoskintaa kuin vihtomista.

En erota rauduskoivua hiesusta. Riippakoivun olen sen sijaan oppinut tuntemaan, enkä enää tee siitä vihtaa. En osaa tehdä vihtaan myöskään aitoa oksasidettä, vaikka olen pariinkin kertaan ollut oikean vihtamestarin opissa. Kun on lehtiön ja kameran kanssa seurannut mestarin työskentelyä, niin ajatus on keskittynyt siihen, miten saan tästä kunnon lehtijutun.

Omatekoisista vihdoista on saanut kuitenkin sen ilon, että saunaan saa hyvän tuoksun, kun löylyvetenä on vihdan liotusvesi. Ja kun ei vihdo, ei tarvitse käydä sitä iänikuista sotaa, että kuka siivoaa saunan koivunlehdistä.

Mutta nyt tämä haaveilu pitää lopettaa. Vielä on kaapit siivoamatta, ikkunat pesemättä ja sauna hankaamatta. Lattiatkin pitäisi pestä ja lakanat vaihtaa. Jotta juhannus voisi tulla.

Tämä on kuin jouluna. Ainoastaan lahjojen hankinta ja kinkunpaisto puuttuvat.

Hyvää juhannusta.

Jukka Vilponiemi

20.6.2013 09:36

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva