Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Stora Enson massairtisanomiset pöyristyttävät

Paperiyhtiö Stora Enson ilmoitus irtisanoa Suomesta 650 ja yhteensä 2 500 henkilöä Euroopasta ovat herättäneet pöyristystä ay-liikkeessä ja poliitikkojen keskuudessa.

– Stora Enson johdon toimet ovat täysin käsittämättömiä tilanteessa, jossa teolliset työpaikat sulavat jo muutenkin Suomesta, puheenjohtaja Antti Rinne Ammattiliitto Prosta jyrisee.

 

– Yhtiön toimivalta johdolta ei tunnu löytyvän inhimillisyyttä yhtiöön sitoutunutta henkilöstöä kohtaan, ja vielä vähemmän kiitollisuutta paljon antanutta suomalaista yhteiskuntaa kohtaan, Antti Rinne paheksuu. Hän viittaa hallituksen keväiseen päätökseen alentaa yhteisöveroa.

Massairtisanomisten taustalla on yrityksen tavoite vähentää kustannuksia 200 miljoonalla eurolla vuoden 2013 aikana. Yritys tiedotti kulukuurista huhtikuussa 2013.

Suomen valtio käyttää Stora Ensossa yhteensä 35,2 prosentin äänivaltaa, kun mukaan lasketaan suoran omistuksen lisäksi Kansaneläkelaitoksen 10,2 prosentin omistusosuus.

– Päätös on henkilöstön lisäksi märkä rätti vasten Suomen päättäjien kasvoja, jotka ovat sinisilmäisesti uskoneet pörssiyhtiöidemme tahtoon sitoutua Suomeen ja sen kehittämiseen, Rinne toteaa.

– Suomen valtiolla on erittäin suuri intressi vaikuttaa yhtiössä niin, ettei toimitusjohtaja Jouko Karvinen kykene sabotoimaan suurta osaa suomalaisesta metsäteollisuudesta. Ammattiliitot ovat lukuisia kertoja patistaneet omistajaohjauksesta vastaavaa ministeriä ja hallitusta vaikuttamaan tilanteen saamiseksi kestävälle uralle, mutta mitään ei ole tapahtunut, Rinne ihmettelee.

– Karvinen on osoittanut poikkeuksellista ketteryyttä ja nopeutta vähentää työpaikkoja Suomessa ja Euroopassa, Rinne toteaa.

Myös SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman kysyy, missä on Stora Enson isänmaallisuus.Lindtmanin mukaan ei ole isänmaallista toimia niin, että vastuullista toimintaa lopetetaan Suomesta, ja kyseenalaista toimintaa laajennetaan maailmalla.

Myös johdon palkkioiden ja irtisanomisten välillä on epäsuhta.

– Kuluttajien tulisi panna merkille yrityksen isänmaallisuuden taso. Meidän ei tarvitse hyväksyä sitä, että yhtiö vähentäessään Suomessa toimintaansa samalla laajentaa toimintaansa esimerkiksi Kiinaan, Lindtman sanoo.

– Arveluttavaa on myös johdon palkitsemisen ja irtisanomisten epäsuhta. On kohtuutonta, että viimeksi vuonna 2011 Stora Enson pääjohtaja Jouko Karviselle maksettiin miljoonan euron peruspalkan lisäksi kahden miljoonan euron kannustinraha. Nyt duunarit laitetaan toisessa päässä organisaatiota kilometritehtaalle. Minä en tällaista epäsuhtaa hyväksy, Lindtman sanoo.


18.6.2013 14:24

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva