Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuuntelemisen taito

Kuva: Kuuntelemisen taito

Viikontakaisessa Uuden Ajan numerossa analysoin demaripiirin puheenjohtajan ominaisuudessa puolueemme ja yleensäkin sosialidemokraattisen liikkeen tilaa maassamme. Hyvällä journalistiikalla kirjaillun artikkelin pohjalta on tullut paljon palautetta. Se oli tarkoituskin.

Oli nimenomaan tarkoitus soittaa hälytyskelloja ja viheltää pilliin suomalaisen sosialidemokraattisen politiikan pelikentällä. Voisinpa jopa käyttää ilmaisua "osui ja upposi".

Yleensäkin politiikan rattaissa erilaisten kolumnien ja ratkaisujen pohjalta olisi hyvä saada sitä kansalaispalautetta. Myös rakentava kritiikki on aina paikallaan ja siitäkin on osattava noukkia hedelmät talteen. 

Artikkelin aikaansaama palaute on ollut pelkästään ja ilahduttavasti positiivissävytteistä. Osa on kiitellyt rohkeudesta nostaa kissa pöydälle ja osan palautteen antajista artikkeli sai tekemään omaa syventävää analyysiä vallitsevasta tilanteesta. Peräänkuuluttaminen sosialidemokraattisen politiikan palauttamisesta oikeille poluille on myös tuonut myönteistä palautetta kentältä.

Suuri päämäärä ja tavoite palauttaa suomalainen sosialidemokratia kansan keskuuteen ja sen sieluelämään vaatii paljon. Se ei tapahdu millään hokkuspokkustempuilla eikä hetken mielijohteilla. Se vaatii paljon koko liikkeeltä aina puoluejohdosta pienimmänkin kunnan lautakunnan demariedustajaan. Tässä sosialidemokraattisessa joukkuepelissä ei kenelläkään ole varaa osoitella toista toveria sormella. Urheilutermein ilmaistuna tässä joukkuepelissä voitetaan ja etenkin hävitään joukkueena.

Todella tärkeää olisi nyt koota joukot miettimään syntyjä syviä niistä syistä, miksi kannatuslukumme laahaavat ja sanomamme ei tartu kansaan. Perustavaa laatua onkin mennä peilin eteen kysymään, että mikä se meidän perimmäinen sanomamme sitten on.
Poliittisen kentän jo muutamia vuosia kestänyt päättämätön ja ajelehtiva tila eri sektoreilla on ollut omiaan vaikeuttamaan oman sanomamme ja viestimme määrittelyä. Sosialidemokraattinen liike, joka on maassamme totuttu näkemään ja kokemaan vastuullisena kansan tukena ja turvana vaikeina aikoina, on menettänyt luottamustaan kansan silmissä.

Viestimme on koettu liian monimutkaisena ja siitä on kadonnut yksinkertainen kansanomaisuus. Olemme jääneet maamme poliittisessa kartassa ikävään väliinputoajan asemaan. Tietynlainen ehkä-puolueen asema hämärtää poliittisen kokonaisuuskuvan jäsentämistä jopa pitkäaikaisissa kannattajissamme. 

Opettajana ja rehtorina olen useasti korostanut urani aikana kuuntelemisen taitoa. Kuuntelemisen taito on vääjäämättä yksi tae onnistuneille ratkaisuille. Varsinkin pojankoltiaisille on joskus hyvä muistuttaa kuuntelemisen tärkeydestä. " En tiennyt"-kommentti tarkoittaakin useammin oikeasti "en kuunnellut"-kommenttia.

Olennainen asia on myös erottaa kuunteleminen ja kuuleminen toisistaan. Kaikkihan jotain kuulevat, mutta kuunteleminen on se juttu. Tästä me sosialidemokraatitkin  voidaan aidosti lähteä liikkeelle. Nyt on hyvä aloittaa se laskeutuminen kansan keskuuteen todella kuuntelemaan.

Rentouttavaa alkanutta kesää.  Muistakaa kuunnella, se kannattaa !

Harri Lehtonen

14.6.2013 08:05

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva