Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Päiväst toisee…

Kuva: Päiväst toisee…

Et ol ny pitkää aikaa kriivannu mittää siit vanhast anopistas sano yks vanha itteki mul karul treffates. No must tuntuu et liianki ussei tullee ain jottai lohkasseeks, ko päivittäi pruukaa sattuu monemmoist millo hauskaa taik sit usseemmi kumminki vähemmä mialuist. Vastaa haasteesee ja kerro ny sit täs mitä kaikkee voi sattuu vaik nois vanhuste hoitopaikois siäl turva takan. Stää tavaommaist arkee sööterskoil sanosi kokemuksest. Jutut o niit kuulopuhheit ja sil viisii varauksel lujettavikski meinattu.

Intervallii pruukaa pääst semmoset yksi koton kortteeraavat ain välistäi, niät ommaiset saa ina vettää henkee. Kivvaa se o ja ninko lomal olis pruukaa anoppiki sannoo ja viimeks sin mennes jo totes et ninko kottiis tulis. Ei kaikki tair silti siälläkä tykät, ko kerra kysyi hält just siit, et onk ne muukki miälelläs ja mummu sihe et: ”Yks siäl o semmone oikee perkeleelline ämmä, joka äkseeraa koht aamust alkai ja triihaa niitte vanhai ukkoi kans.” Jatko viä se oleva ain myrttysen, ei koskaa hymy häivet naamal. Siin pakkas minnuu hekauttaa, konnei lainka huamannu, et itteki tämä täst näyttää hapant naamaa, ninko me kai ittekuki joskus. Joku virkeempi ukkeli siäl oli ehrotellu mummul jottai semmost ja taputellu reirel siin telkkuu sakil vahrates. Sihe mummu oli kuulemma vaa torennu niitte aikoje jo oleva ohi.

Yhten ehtoon siäl maat mennes oli huaneesee tullu joku miäs jo pualpukkeis, syynänny mummu naulakos killuva freka plakkarit ja sit tällänny pöyrält viä häne kakkulas päähäs taik fikkuihis ja päiväpeitonki soli viäny fölisäs. Aamul vast rupes mummu perrää klasejas ja koht vissiinki osattii niit oikeelt kuntilt hakkee ja löyty ne. Kyl se sama äijä sit viä toisenki peittee jossai välis vohki, liäkö ollu kovi villuine ukkeli, tiär hänt?? Ei mummu silti antanu ovvees tällät reikelii, vaik stää oli häl kyl ehrotettu. No sit yhten yän tai mikä liä ollu ajjaa kohta oli anoppi nähny vissiinki jottai!p painajaist. Oli ollu muka jossai uppoovas paatis. Puronnu sänkystäs tai olik mahtanu vaa liukastuu!p vessaa mennes?? Laatteel oli kumminki ollu ja riisunu märräät yäroikit päältäs ja niitte kans kluutannukki stää laatet. Mistää ei ollu piänil voimillas saanu nii kii, et olis päässy jalloilles. No pääsi sit kumminki ja piäni paita pääl ja käsivarres verine palkeekiäli avas ove ja kysy hoitajilt et onk muut selliinny henkis siit paatist?? Niät tämmöst… Hoitajat klaaras kaike oleva hyvi ja tukotti kraappeentunnee käre, jota ny täs o hoivailtu sit ninko suurempaaki klummii…

Ja sit ny yhten toimintatorstain saunapuhtaan kottii tulles oli monivooninkise kotitalo hissi taas tehny tenä. Pirssikuski vei hissil astikka, joka ei sit muute inahtanukka. Flikka jätti vanhukse estiks johonki telefuneerattuus sit sihe ja oli sanonu uure kyyti vartoova. Siin sit täs heltees kökötti vanhus kaiteest kii pittäi kunnes joku tuttu kilautti meil. Mää taisi valla komentai sannoo häl et haje ny jostai häl tooli ahteri al, ko se kestää tryki enneko me rannalt ja sirkelist kerriitää sin Porrii. Kraapattii kelvä muavitooli kottoo föllii, jol sit funteerattii trannuuvamme mummu kottiis kuurentee vooninkii. Siäl hän sit mee mennes istu harmaa kalpeenas ja kauhuisaski, et millai me jaksetaa häne kantaa?? Iha tosi, ette kyl arvaakka kui paljo se piäni kipinä painoka?? Mentii pual kerrost reisuus!p ja taas huilattii. Mee peräs tuli sit viirentee tuatava levvee sänky ja joutuvat siin heki vartoo, ko meil kesti… No selliittii sit kunnial kumminki kaks vanhaa meki ja mummu pääsi peril.

Pirssi kans kyl sit sovittii, et he jatkos pittää huale iha kottii astikka pääsemisest.

Sulosen suviehtoon tätä väsätes tosi kiitollisel miälel kaikkii vanhuksist hualt pitävii kohtaa…

Ulla H. Leino

7.6.2013 09:04

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva