Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

SAK:n Lyly perää tahtotilaa työllisyyden parantamiseksi

Kuva: SAK:n Lyly perää tahtotilaa työllisyyden parantamiseksi

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly perää työmarkkinaosapuolilta ja koko Suomelta vahvaa tahtotilaa työllisyyden parantamiseksi. Lyly painottaa, että tahtotila on nyt tarpeen, kun talouden hidastuminen on alkanut näkyä teollisuuden lisäksi palvelu- ja rakennusaloilla sekä julkisella sektorilla.

– Työttömyys ja työttömyyden uhka koskevat liian montaa SAK:laisen liiton jäsentä ja suomalaista palkansaajaperhettä. Näin ei voi jatkua, vaan työllisyydessä ja talouskasvussa tarvitaan käänne parempaan, vaati Lyly SAK:n valtuustossa Kiljavalla torstaina.

Puheessaan hän haki työllisyyden ja ostovoiman kehittymiseen tähtäävää työllisyyssopimusta, jonka osana olisi myös laaja palkkaratkaisu.

–  Syksyn sopimuskierroksen palkankorotus, veroasteikkojen inflaatiotarkastus sekä työeläkemaksujen ja työttömyysvakuutusmaksujen yhtäaikainen ratkaiseminen olisi järkevää palkansaajien ostovoiman näkökulmasta. Siksi laajempaa sopimusratkaisua kannattaa yrittää.

Laajempaan pöytään osapuolia ajavat hänen mukaansa myös työnantajien keväiset linjaukset eläkemaksuista. Niitä ei voida sopia yksittäisissä liittopöydissä.

SAK:n puheenjohtaja otti esille myös neuvottelut eläkejärjestelmän uudistamiseksi.

– Joudumme arvioimaan, ovatko nykykeinot oikeudenmukaisia ja riittäviä. SAK:laisissa ammateissa työurien pidentäminen ei ole välttämättä helppoa. Vaikka elinaika kasvaa, raskaissa ammateissa fyysiset ja psyykkiset rajat tulevat vastaan, kun työvuosia karttuu tarpeeksi paljon. Itse lämpenen ajatukselle, että työuran pituudella olisi merkitystä määriteltäessä ajankohtaa eläkkeelle siirtymiselle, hän sanoi.

Suomessa tarvitaan Lylyn mielestä edelleen yksilöllisiä ratkaisuja siirryttäessä eläkkeelle. Hän myös arvosteli muun muassa osa-aikaeläkkeiden karsimista.

– Työkyvyttömyys- ja vanhuuseläke ovat liian kaavamaisia, eivätkä ne saisi olla järjestelmässä ainoita tapoja eläköityä. Sen vuoksi loppupään yksilöllisten ja osa-aikaeläkkeiden karsiminen on ollut väärää politiikkaa.

24.5.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva